Socialnämndens ordförande: Jag hör inget erkännande på bandet
Lyssna: Fler reaktioner på vårt avslöjande
Nu svarar Varbergs kommun på kritiken mot avgörande fel som socialtjänsten gjort i ett uppmärksammat vårdnadsärende. Det gäller fallet med en pappa som tillsvidare fick ensam vårdnad om sin son för att kunna bevisa att han var oskyldig till våld mot barnet och mamman han hade anklagats för. Samtidigt kommer fler reaktioner efter vårt avslöjande.
– Det är ju särskilt allvarligt när det sker beslut som grundas på felaktig fakta eller på något annat sätt kan kritiseras, säger Titti Mattsson, professor i offentlig rätt vid Lunds universitet.
I somras miste mamman, som vi kallar "Maria", vårdnaden om sin treårige son efter ett kontroversiellt beslut i Varbergs tingsrätt. Pappan - som då stod åtalad för misshandel mot "Maria" och anklagad för våld mot barnet, fick tillsvidare ensam vårdnad om sonen för att, som det stod, "få möjligheten att bevisa sin oskuld till allt han blivit anklagad för". Han har senare dömts för att ha misshandlat "Maria", en dom som överklagats till hovrätten. Det påstådda våldet mot barnet har inte lett till åtal.
I morse kunde Ekot avslöja att socialtjänsten nu erkänner att de gjort fel i den utredning som låg till grund för tingsrättens beslut att ta sonen från "Maria".
Det handlar om påståendet i utredningen att hon skulle ha hållit sonen borta från pappan i ett och ett halvt år, något som alltså inte är sant. Kommunens erkännande framgick av en hemlig inspelning vi tagit del av.
– Det är jag som har skrivit det, men XX(sonen, red. anm.) har ju varit hos YY(mamman, red. anm) i ett och ett halvt år. Det är ju det jag menar, säger socialtjänstens utredare.
– Jo, fast så blir det ju inte om du skriver att han har blivit kvarhållen, säger "Marias" advokat Anna Heurlin.
– Ja, jag har skrivit det, och det är fel. Men jag tänker att det är 2018 nu. Vi sitter nån annanstans, vi ska tänka att vi ska blicka framåt. Då lämnar vi det och så funderar vi på hur det ska bli bra framåt. Sen om jag använt fel ord så beklagar jag det, säger utredaren.
Titti Mattsson, som är professor i offentlig rätt vid Lunds universitet, tycker att den dolda inspelningen visar på tydliga fel som borde korrigeras.
– Det är ju ett ganska märkligt sätt att säga att sonen bott hos mamman. Och att kalla det för ett "kvarhållande", det stämmer ju inte, säger Titti Matsson.
Ekot har sökt den ansvariga socialsekreteraren och hennes chef för att ställa frågor om det som bedömare menar är avgörande fel i centrala delar av fallet. Vi ville ställa frågor till dem om varför de, trots sitt eget erkännande i den dolda inspelningen, ännu inte skickat in kompletterande skrivelser till tingsrätten med de rätta uppgifterna. Men de har avböjt intervju och hänvisar till sekretess.
När Maria efter socialtjänstens erkännande mejlade den ansvariga utredaren och bad om en rättelse så fick hon det här korta mejlsvaret:
Oavsett vad som blev sagt på mötet kommer jag inte att skicka en rättelse
I utredningen finns även andra uppgifter om att mamman i vissa fall försvårat barnets umgänge med pappan, men experter vi pratat med menar att felskrivningen om kvarhållande som socialtjänsten nu erkänner inte stämmer till stor del påverkat tingsrättens beslut. Ekot har sökt tingsrättens lagman, som fattade beslutet om tillsvidare ensam vårdnad för pappan, men utan resultat.
Den enda från Varbergs kommun som ställer upp på intervju är socialnämndens ordförande, Erland Linjer. Han vill inte prata om det enskilda fallet, säger han. Men när han lyssnar på inspelningen där utredaren erkänner felet så tycker han inte att det finns något erkännande om fel där:
– Jag hör ju att någon där säger något om att "det är möjligt att det kan ha blivit fel", säger Erland Linjer.
Säger hon så, att det "är möjligt att det blivit fel"?
– Jag kommer inte ihåg den exakta ordalydelsen just nu, men nånting sånt ja.
Hon säger "Det är jag som har skrivit det och det är fel". Så säger hon.
– Okej.
Socialsekreteraren medger ju.
– Nä, jag hör inte att hon säger så.
Så du hör inte att socialsekrteraren säger att hon själv har skrivit fel angående uppgiften om att mamman ska ha hållit sonen borta från pappan i ett och ett halvt år?
– Nej, jag hör inte att hon säger så.
Är det inte viktigt att uppgifter är korrekta?
– Det är jätteviktigt att domstolen fattar ett beslut utifrån de uppgifter man har fått, säger socialnämndens ordförande i Varberg Erland Linjer (M).