Etisk diskussion efter avslöjande om svenskt vårdföretag
Efter Kalibers avslöjande.
Lyssna: Etisk diskussion efter avslöjande om svenskt vårdföretag
Frågan om hur svensk vårdpersonal ska agera när svenska vårdföretag driver sjukhus i andra länder kommer att tas upp för etisk diskussion hos både Svenska Läkaresällskapet och Svensk Sjuksköterskeförening.
Bakgrunden är P1-programmet Kalibers avslöjande om att ogifta gravida kvinnor rapporteras till polisen på sjukhus som drivs av det svenska vårdföretaget GHP i Förenade Arabemiraten.
– Vi kommer att ha en diskussion i vårt etiska råd och troligen även inom andra delar inom Svensk Sjuksköterskeförening och fundera på om och hur vi behöver agera utifrån de här uppgifterna som har framkommit reportaget, säger Marit Silén, ordförande i Sjuksköterskornas Etiska Råd.
Det var på måndagen som P1-programmet Kaliber kunde avslöja att gravida kvinnor som söker vård på sjukhus i Förenade Arabemiraten som drivs av svenska vårdkoncernen GHP rapporteras till polisen om de saknar äktenskapsintyg. Detta eftersom det är olagligt att ha sex utanför äktenskapet.
Företaget menar att de gör gott på plats. Att de har lyckats göra stora förbättringar inom vården och lyckats få polisen att sluta ha kvinnor i handfängsel under förlossningen, enligt vd Daniel Öhman.
– Det är ju otroligt hemskt att lagen ser ut på detta sätt. Men det är det val man måste göra. Antingen är man på plats, gör saker och ting bättre, vi ser till att många fler som kommer in på vårt sjukhus överlever, eller så får vi sitta hemma i Sverige och då gör vi ingen nytta, säger Daniel Öhman.
GHP uppger att det inte är deras vårdpersonal som anger kvinnorna till polisen, utan statligt anställda myndighetspersoner som bemannar sjukhusets reception.
Men de hittar kvinnan som ska gripas genom att fråga sjukhusets personal. Och det, menar Marit Silén på svensk sjuksköterskeförening, är problematiskt.
– Man behöver ju se vad det leder till när man ger en viss upplysning. Och i det här fallet så kan det ju då leda till att kvinnan grips och kvinnan och hennes nyfödda barn sätts i fängelse, säger Marit Silén.
Också Svenska Läkaresällskapets Etikdelegation kommer ta upp frågan till diskussion på sitt nästa sammanträde. Ordförande Mikael Sandlund säger att frågan om huruvida svensk vårdpersonal ska arbeta under de här förutsättningarna inte är svartvit. Det går att tänka att man genom att vara på plats påverkar och gör gott.
– Men det går också att se det som att man genom sin närvaro legitimerar det här flagranta brottet mot de mänskliga rättigheterna. Då bör man ju inte vara där. Det är inte en helt svart eller vit fråga, säger Mikael Sandlund.