Svårt för Boris Johnson att få igenom nuval
Montage. Jeremy Corbyn och Boris Johnson.
Lyssna: Nya förslag för brittiskt nyval
Om någon timme börjar debatten i det brittiska parlamentet om regeringens förslag om ett nyval den 12:e december. För att förslaget ska gå igenom krävs oppositionspartiet Labours stöd men det är osäkert om Labour kommer rösta ja. Men om det blir ett nej ikväll kan det bli nya omröstningar om nyval senare i veckan.
Oppostionspartiet Labour med dess ledare Jeremy Corbyn är uppenbarligen oenigt inför kvällens omröstning. Några i partiledningen ser ett nyval som en möjlighet medan andra ser det som ett hot eftersom partiet ligger långt efter i opinionsmätningarna.
Och partiledaren själv, Corbyn har hittills haft som mantra att partiet bara kan rösta för ett nyval när hotet om en brexit utan avtal är helt undanröjt.
Frågan är om han nu ser EU:s besked tidigare idag om en förlängd brexitfrist fram till 31 januari nästa år som att hotet om en brexit utan avtal är helt borta.
Troligen får inte premiärminister Boris Johnson igenom sitt nyval ikväll heller eftersom det skulle kräva 2/3 majoritet, det vill säga i praktiken Labours stöd.
Men regeringen Johnson signalerar nu att man kan vara beredd att stötta två andra partiers förslag om nyval som kan komma att läggas fram om det blir ett nej i kvällens omröstning.
Liberaldemokraterna och det skotska nationalistpartiet SNP har nämligen kommit överens om att lägga fram ett förslag om nyval, som bara skulle behöva en enkel majoritet i parlamentet för att gå igenom. Enligt flera brittiska medier som citerar källor i regeringskansliet är detta en lösning som premiärministern i alla fall tittar på och ställt sig försiktigt positiv till.
Det finns tre olika vägar till nyval i Storbritannien:
1. Att lägga förslag enligt lagen om nyval från 2011. Detta kräver två tredjedelars majoritet.
2. Genom ett enkelt lagförslag om ett särskilt valdatum som om det går igenom gäller före lagen om nyval ovan. Till ett sådant lagförslag kan oppositionen dock i vanliga fall lägga tilläggsförslag (till exempel sänkt rösträtt eller krav på en andra folkomröstning) och därför har Boris Johnson inte använt sig av det ännu. Men nu säger liberaldemokraterna och SNP att deras lagförslag kommer skrivas på ett sådant vis att tilläggsförslag inte kan göras.
3. Genom misstroendeförklaring från oppositionen eller från regeringen självt. Det är dock en process som tar längre tid och då kan också en till. Oppositionen har inte använt sig av detta verktyg eftersom den är splittrad i frågan vem som i så fall skulle ta över som tillförordnad premiärminister.