Experter: Tuffare krav på luft i Sverige skulle rädda liv
Lyssna: Forskare: Sverige behöver tuffare luftkrav APP
Sverige borde gå längre än EU och förbjuda nivåer av luftföroreningar som överskrider de halter som Världshälsoorganisationen WHO fastställt som hälsoskadliga, tycker flera experter.
Europaparlamentet har tidigare röstat för att införa WHO:s riktlinjer som krav i hela EU, men förslaget har mildrats efter förhandlingar med ministerrådet.
”Med skarpare normer får vi halter som förebygger många hundra dödsfall per år”, säger luftforskaren Bertil Forsberg.
Ett nytt regelverk mot luftföroreningar är på gång inom EU. Europaparlamentet röstade i höstas för att skärpa det så kallade luftkvalitetsdirektivet så att de högsta tillåtna halterna av skadliga ämnen ska ligga på samma nivåer som Världshälsoorganisationen WHO:s rekommendationer. WHO:s riktlinjer bygger på forskningsläget om luftföroreningarnas påverkan på vår hälsa.
Men efter långa förhandlingar mellan kommissionen, ministerrådet och parlamentet har kraven nu mildrats.
Enligt det nuvarande förslaget, som väntas antas vid omröstningen i parlamentet i slutet av april, kommer dubbelt så höga halter av små partiklar och kvävedioxid att tillåtas än de nivåer som WHO slagit fast som hälsofarliga.
När EU röstat igenom förslaget kommer de nya reglerna att gälla i hela EU.
”Sverige borde gå längre”
Experter som Ekot pratat med tycker att Sverige på eget initiativ borde införa nationella krav som är mer ambitiösa än det nuvarande EU-förslaget för att få ner luftföroreningarna.
Det skulle rädda många liv, säger Bertil Forsberg, senior professor i miljömedicin vid Umeå universitet.
– Med skarpare normer kommer vi få halter där vi förebygger många hundra dödsfall per år på grund av föroreningar kopplade till framför allt trafiken, säger han.
Han tycker att Sverige har särskilt bra förutsättningar att införa krav som går längre än dem som är på väg att fastställas inom EU.
– Vi har hunnit långt när det gäller miljöarbetet och vi bör ju ha ambitioner som är högre än de här minimikraven.
Orsakar hundratusentals dödsfall
Även Ebba Malmqvist, docent i arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet, tycker att EU:s nya krav för att få ner luftföroreningarna borde gått längre. Men hon säger samtidigt att det nuvarande förslaget är ett stort steg i rätt riktning för att komma åt problemen som luftföroreningarna orsakar.
Att andas in skadliga partiklar och gaser kan leda till bland annat luftvägssjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar. Enligt en uträkning från Europeiska miljöbyrån dör 300 000 personer i EU i förtid varje år på grund av dålig luft.
– Och ännu fler skadas. Barn får lungor som är förstörda för livet. Så det här är ett jättestort problem och det kostar samhället väldigt mycket pengar, säger Ebba Malmqvist.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) vill inte kommentera kritiken om att Sveriges krav på luftkvalitet inte är tillräckligt högt satta.