Kritiken mot att 12 000 har tillgång till bilregister: ”Oroliga”
Lyssna: Kritiken mot att 12 000 har tillgång till bilregister: ”Oroliga”
Närmare 12 000 intressenter, så som företag, har direkt tillgång till fordonsregistret, visar siffror som Ekot har tagit del av.
Transportstyrelsen kontrollerar inte vem som äger de företagen.
Det får kritik från Kungliga Automobilklubben, KAK, och där finns en oro för att systemet ska användas av till exempel kriminella.
– Det här att 12 000 företag har tillgång, det gjorde oss oroliga, säger Anders Ydstedt, ordförande i expertrådet hos KAK, till Ekot.
I registret kan man till exempel se vem som äger en bil, personens adress och tekniska detaljer om bilen.
Alla som får direkt tillgång till systemet kan inte se alla de uppgifterna, utan det kan finnas begränsningar.
Men att det är så många som närmare 12 000 – företag, organisationer och myndigheter – som har tillgång till systemet öppnar ändå för att det kan utnyttjas på ett felaktigt sätt, menar Ydstedt.
Till exempel att kriminella använder det för att leta upp bilar och begå stölder, säger han.
– Stölder som görs i Sverige görs industriellt. De kriminella har listor. De åker runt och letar efter en viss sorts billyktor eller en viss sorts katalysatorer. Då funkar listorna från Transportstyrelsen som beställningar på sådant som ska stjälas. Det är uppenbart, säger han till Ekot.
Uppgifterna i registret är offentliga, men för att få direkt tillgång och därmed enklare kunna söka i det så krävs ett godkännande från Transportstyrelsen.
Susann Dahlberg Karlsson, sektionschef på myndigheten, säger att det görs kontroller både för att bli godkänd och att systemet används på rätt sätt.
– Vi har kontroller, som jag inte kan gå in på hur vi gör, för att följa upp de här tillståndshavarna, säger hon.
Hur ser du på risken att kriminella utnyttjar det här för att begå brott?
– Jag tror det är svårt. Du ska till exempel ha ett krav på skatt- och momsregistrering i Sverige för att ansöka om direktåtkomst, säger hon till Ekot.
Transportstyrelsen gör däremot ingen kontroll av vem som äger bolaget, om det finns utländska ägare eller om företaget skulle byta ägare.
– Vi går inte in hos Bolagsverket för att göra en undersökning av vem som äger bolaget, det gör vi inte.