Dokument visar: Northvolts pengar räckte bara en vecka till
Lyssna: Northvolt dokument ME MEK APP NY
Den krisdrabbade batteritillverkaren Northvolt har enorma skulder och hade bara pengar kvar för att överleva en vecka, visar amerikanska domstolsdokument som Ekot har läst.
I dokumenten framgår det att Northvolt endast hade runt 300 miljoner kronor kvar i kassan när ansökan skickades in.
Skulderna bara till de 30 största fordringsägarna uppgår till runt 58 miljarder kronor, enligt Ekots sammanställning.
Det är en mycket mörk bild av Northvolts ekonomi som tecknas i de dokument som bolaget nu har lämnat in till en domstol i Texas.
Det var i torsdagskväll som batteritillverkaren ansökte om rekonstruktion i USA – en process som kallas för ”Chapter 11”. Det är en form av konkursskydd.
I dokumenten uppger Northvolt att bolaget endast hade runt 300 miljoner kronor kvar i kassan när ansökan skickades in.
Det var pengar, som enligt företaget, endast skulle räcka till ungefär en vecka av verksamheten. Därmed var den ekonomiska krisen akut.
Men nya pengar kommer in i samband med rekonstruktionen, enligt Northvolt. Bolaget får tillgång till ytterligare drygt 2,5 miljarder kronor, vilket gör att bolaget har pengar till i början av nästa år.
Samtidigt är skulderna enorma.
Bara till de 30 största fordringsägarna, som inte har någon så kallad säkerhet, uppgår skulderna till runt 58 miljarder kronor, enligt Ekots sammanställning.
Exempel på skulder är över 300 miljoner kronor till en sydkoreansk leverantör och över 200 miljoner till ett svenskt företag.
Northvolts skulder till långivare är på över 60 miljarder kronor, enligt dokumenten. Men många av de lånen förefaller till betalning först om flera år.
I ansökan står det att Northvolt nu kommer vända på alla stenar för att rädda verksamheten. Bolaget strävar nu efter att hitta en eller flera långsiktiga partners som ska ge ekonomiskt stöd till företaget.
Om det inte lyckas kommer företaget titta över möjligheten att sälja delar eller alla tillgångar, och man har också anlitat ett bolag för att hjälpa till med en likvidationsprocess om det blir nödvändigt.