Добавить новость
ru24.net
World News in Turkish
Июль
2020

BARIŞ ÇALIŞMALARI VE ULUSLARARASI GÜVENLİK

0

Uluslararası sistemde yaşanan savaşlar/çatışmalar ve bunların doğurduğu sonuçlarla birlikte oluşturduğu tecrübeler, barış çalışmalarının oluşmasına zemin hazırlamıştır. Bu alan, daha çok savaşların nedenleri ve savaşlara yol açan faktörlerle birlikte, aynı zamanda, çatışmaların ve savaşların nasıl durdurulacağına ilişkin bu sorunların çözümüne odaklanır. Özellikle Soğuk Savaş yıllarında çatışma ihtimalinin yüksek olduğu zaman dilimlerinde yatıştırma çalışmaları olarak da isimlendirilen ve multidisipliner bir yapıya sahip olan bu alan, 1945’ten sonra akademik dergiler, yayınlar ve kurumlarla bir bütünlük kazanmaya başlamıştır. 1990’lardan itibaren barış inşası, çatışma çözümü ve barışı koruma gibi misyonlarla anılmaya başlanmış ve bu minvalde akademik çalışmaların devamı gelmiştir. Öncüleri arasında Pitrim Sorokin ve Quincy Wright bulunmaktadır. Bunun dışında, bu alana önemli katkılarda bulunan ve öncü isimlerinden bir diğer isim olan Norveçli Sosyolog Johan Galtung’un pozitif ve negatif barış kavramı özellikle önem taşır. Pozitif barış sınıflandırması içerisinde “yapısal şiddet” kavramına değinen Galtung, özellikle bu vurguyla eleştirel güvenlik çalışmalarının da önünü açmış sayılabilir. Yapısal şiddet kavramıyla toplumsal adalet arayışının önemi gündeme gelmiş ve şiddetin tanımı insanın kendi potansiyelini gerçekleştirememesine kadar genişlemiştir. Özellikle pozitif barış, baskı ve adaletsizliğin olmaması durumunu ifade ederken, negatif barış, savaşın ve fiziksel anlamda şiddetin olmadığı durumu anlatmada kullanılmıştır.

Barış Çalışmaları özünde şiddet içeren savaşların barışçıl yollarla, yani çatışma içermeyen yollarla çözümüne odaklanmış ve Soğuk Savaş yıllarında geleneksel anlamda barışı sağlama metodlarına yönelik eleştirilerle ön plana çıkmıştır. Tarihsel süreç içerisinde değerlendirildiğinde ise, bu alanın pratikte tarihsel yansımalarının devletlerin veyahut belli bir kültür alanının belirli sınırlarını kapsayacak ve ötesine gidemeyecek şekilde geliştiği görülür. Mevcut düzenin meşrulaştırılmasına yönelik bir örnek olarak – Pax Romana, İslam dünyasında barışı tanımlayan darü’l İslam ile Hobbes’un Leviathan’ı ile birlikte egemen devlet anlayışının ve kamu güvenliğinin içine hapsolmuş bir barış anlayışının şekillendiğini ve bunun uluslararası ilişkilere, anarşik bir ortamda her devletin kendi güvenliğini sağlayacak meşru veya gayri meşru araçların öne sürülebileceği bir uluslararası politika ortamının gelişmesi önemli göstergeler olarak sayılabilir. Dolayısıyla, modern devletten itibaren geleneksel güvenlik anlayışının barış araçlarını ve inşasını tanımlamaya çalıştığı görülür. Özellikle Soğuk Savaş yıllarında bu anlayış temelinde ilişkiler şekil almıştır. Dolayısıyla, pratiğe böyle yansıdığından teori de bundan büyük ölçüde etkilenmiştir.

Barış Çalışmalarının Tarihsel Seyri ve Güvenliğin Gündemi

İdealizm üzerine inşa olan ve iki büyük savaş arası dönemde, yani 20. yüzyılın başlarında, büyük savaşları önleme çabası dahilinde gelişmiş olan barış çalışmalarının devamı, 1950’lerden itibaren nükleer savaş, silahlanma ve çatışmaların çözümü meselelerini merceğine alan bir anlayışına bürünmüş ve bu dönemde barış araştırmaları olarak adlandırılmıştır. Özellikle bu dönemde doğa bilimleri yöntemlerinin tesiri altına aldığı barış çalışmaları sosyal bilimlerde davranışçı, pozitivist ekolün etkisini artırdığı döneme denk gelmesiyle laboratuvar ortamına sokulmaya çalışılmıştır. Sosyal bilimlerde bu ortamın ve bu anlayışın devletlerin davranışlarının ve sosyal fenomenlerin gözlemlenmesi kapsamında vuku bulduğu bilinmektedir. Bu doğrultuda ABD’de 1957 yılında Journal of Conflict Research’ün ve hemen akabinde 1959’da Center for Research on Conflict and Resolution’un temelleri atılmıştır. Aynı yıl içerisinde Oslo Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün kurulması ile daha sonra Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI)’nin kurulması da önemli bir gelişmedir.

İkinci Dünya Savaşı sonrası güvenliğin tesisi ile gerçek anlamda barışı arama ve sağlama çabası arasındaki makasın açılması, güvenlik çalışmalarına ağırlığını koyan ve sihirli bir kavram olan ulusal güvenlik kavramı ile meydana gelmiştir. Bu kavramın literatüre girmesiyle yüksek politika (high politics) ve büyük strateji (grand strategy) dediğimiz önemli kavramlar da yüksek askeri harcamalarla ve artan silahlanma ile daha da popülerlik kazanmıştır. Olağanüstü silahlanmanın ve harcamaların meşrulaştırılmasının merkezinde yer alan “ulusal güvenlik” kavramının bunda büyük etkisi olduğu görülür. Bu noktada, barışın sağlanması ve güvenliğin tesisi çok yakın anlamlarda ve birbirine denk olarak görülmüştür. Bu da, negatif barışın doğmasına yol açmıştır. Negatif barış küresel çapta bir savaşın veya devletlerarası bir savaşın önlenmesi sonucu oluşan ortamı ifade eder. Dolayısıyla, barış kavramı, öncelikle uluslararası güvenliğin ve istikrarın sürdürülebilir olmasıyla eşdeğer hale gelmiştir. Realizmin de alana hakim olmasıyla, güç politikaları ve güvenlik stratejileri kapsamında uluslararası sistemin anarşik yapısından ötürü devletlerin asli amaçlarının kendi güvenliklerini tesis etme çabalarının olduğu görülmüştür. Realizmin temelinde yatan bir anlayış olan şiddetin insan doğasında yer alması görüşü, buradan hareketle evrensel bir barış ortamının tesisinin ütopik olduğu görüşü ve barış ihtimalinin ortadan kalkması, oyun teorisinde yer alan sıfır toplamlı oyun mantığında izah edilir hale gelmiştir.

Alparslan ULUHAN

KAYNAKÇA

  • Alan    Collins (2013),     Çağdaş    Güvenlik    Çalışmaları,     Oxford    Uni.    Press,    3. Basımdan Çeviren: Nasuh Uslu.
  • Emre Çıtak & Osman Şen (2014), Uluslararası İlişkilerde Güvenlik – Teorik Değerlendirmeler, Uluslararası İlişkiler Kütüphanesi.
  • Hans Günter Brauch (2008), “Güvenliğin Yeniden Kavramsallaştırılması: Barış, Güvenlik, Kalkınma ve Çevre Kavramsal Dörtlüsü”, Uluslararası İlişkiler, Cilt 5, Sayı: 18 (Yaz 2008), ss. 1-47.



Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus



Обзор автомобиля «Москвич» 3

Портативный ТСД корпоративного класса Saotron RT-T70

Заместитель управляющего Отделением Фонда пенсионного и социального страхования Российской Федерации по г. Москве и Московской области Алексей Путин: «Клиентоцентричность - наш приоритет»

Подписывайтесь на наши Telegram каналы!


Первые итоги конкурса малых грантов для социальных предпринимателей подведут во время благотворительного бала

«По своей глупости»: Юлия Савичева призналась, что жалеет об уходе от мужа

Завершился фестиваль-форум «Российская креативная неделя — Дальний Восток»: итоги и перспективы

Новогодняя программа Шнурова сулит певцу немалый заработок


An Idaho health department isn’t allowed to give COVID-19 vaccines anymore. Experts say it’s a first

Kaun Banega Crorepati 16: Amitabh Bachchan celebrates contestant Ankita's ambition to empower family and society

Lennox Lewis Has No Doubt How Anthony Joshua vs Daniel Dubois Rematch Goes: “He’ll Go After Him”

Navy veteran’s defamation suit against CNN inches towards trial as judge hears motions for summary judgment


Камеры на свердловских дорогах начнут фиксировать пересечение сплошной линии разметки

Вечер сентября...

Питерские лже-брокеры смогли заработать на ставках 55 миллионов рублей

Всемирный день городов: «Грузовичкоф» расширяет горизонты


World's biggest modding site announces new paid mods policies, with caveats—'as long as it isn't to the detriment of the free modding ecosystem'

AMD's Dr. Lisa Su predicts AI GPU market will grow to $500 billion by 2028 or 'roughly equivalent to annual sales for the entire semiconductor industry in 2023'

Stressing out waiting for Dragon Age: The Veilguard to download? Here's some Dragon Age ASMR to help mellow your mood

A college student put on a free, stage adaptation of Silent Hill 2 'to make a truly frightening theatrical experience' all without an appearance by Pyramid Head



В Москве арестовали генерал-майора Росгвардии

Завершился фестиваль-форум «Российская креативная неделя — Дальний Восток»: итоги и перспективы

Молдаване у посольства в Москве начали скандировать лозунги против Санду

Музыкальный менеджер. Менеджер музыкальной группы. Музыкальный менеджер директор.




Обзор автомобиля «Москвич» 3

Подписывайтесь на наши Telegram каналы!

Жители Новосибирской области рассказали о странном поведении освободившегося педофила

Заместитель управляющего Отделением Фонда пенсионного и социального страхования Российской Федерации по г. Москве и Московской области Алексей Путин: «Клиентоцентричность - наш приоритет»


Какие препятствия у Китая могут возникнуть при реализации проекта лунной базы?

Врач Кузнецова рассказала о продуктах, которыми можно заменить картофель

Как приготовить квашеную капусту по-настоящему аппетитной: три простых правила

«Папочка, я пришёл с работы». Новые факты в деле о теракте в «Крокусе»


Неймар назвал белорусскую теннисистку Арину Соболенко королевой

Российская теннисистка Шнайдер вышла в полуфинал турнира WTA в Гонконге

Касаткину признали автором лучшего удара месяца в туре WTA

Корнеева проиграла Сёнмез и не смогла выйти в финал турнира WTA в Мериде


Как приготовить квашеную капусту по-настоящему аппетитной: три простых правила

Актер из сериала «Пятницкий» Дмитрий Савостин пропал в Подмосковье

День народного единства России 2024: история и значение праздника

Какие препятствия у Китая могут возникнуть при реализации проекта лунной базы?


Музыкальные новости

Новогодняя программа Шнурова сулит певцу немалый заработок

Игорь Бутман и лучшие джазмены приедут на фестиваль в Хабаровск (БИЛЕТЫ)

Протокол на Noize MC рассмотрят 14 ноября

Ремонтно-реставрационные работы у памятника Сергею Рахманинову в Великом Новгороде завершены



Молдаване у посольства в Москве начали скандировать лозунги против Санду

На заводе в Перово произошел пожар в цеху по производству масел

В Москве арестовали генерал-майора Росгвардии

Музыкальный менеджер. Менеджер музыкальной группы. Музыкальный менеджер директор.


Сергей Собянин подвел итоги московского Фестиваля колледжей

Vladey выставит на торги рисунок Цоя 2 ноября

Медина забил в ворота ЦСКА самый поздний гол «Спартака» со времен Веллитона

Сергей Собянин: Создаем места приложения труда в шаговой доступности


Москвич рассказал, что устроивший ДТП в центре водитель Honda ехал со скоростью свыше 100 км/ч

На востоке Москвы загорелся цех по производству масел

Дептранс Москвы предупредил водителей о гололедице и снегопаде

Столичных водителей призвали пересесть на общественный транспорт из-за снегопада


Запланировано возложение цветов Путиным в День народного единства





Диетолог перечислила продукты, от которых мужчинам стоит отказаться

Врач перечислила продукты, от которых мужчинам стоит отказаться

«До летального исхода риска не будет»: как псевдокосметологи калечат клиентов

Риски для обеих сторон: кто такие ипотечные доноры и почему опасно использовать эту схему


Ермак вновь назвал набившие оскомину "условия для переговоров": как последние прислужники Зеленского игнорируют огромные потери Киева

NYT: Зеленский измотан и обеспокоен из-за неудач ВСУ


Медина забил в ворота ЦСКА самый поздний гол «Спартака» со времен Веллитона

В «Локомотиве» опровергли информацию об интересе к Пруцеву и Зиньковскому

Всероссийские соревнования по греко-римской борьбе начались в Мытищах

Росгвардейцы обеспечили правопорядок на футбольных матчах Российской Премьер-Лиги в Москве


Лукашенко прокомментировал начало избирательной кампании в Белоруссии

Побег Алексеева: из "райского сада" Борреля в "Райский сад" Лукашенко



Сергей Собянин сообщил о планах строительства школ и детских садов

Собянин рассказал о возрождении легендарного стадиона «Локомотив» в Люблине

Собянин: В ближайшие годы в Москве будет построено еще 200 объектов образования

Сергей Собянин подвел итоги московского Фестиваля колледжей


Гигафабрики в Калининградской области и Москве будут выпускать двигатели и батареи для 100 тыс. электромобилей в год

Новый житель в Московском зоопарке: родился детеныш бурой гиены

Школьники из Дмитрова поучаствовали в уборке набережной канала имени Москвы


Подмосковные футболисты стали серебряными призерами Второй футбольной лиги

Наш «крот» в Вашингтоне? Зачем США помогают Москве укрепляться на Глобальном Юге

Чемпионат России по боксу среди женщин проводят в Подмосковье

День народного единства России 2024: история и значение праздника


Архангельск принимает всероссийские соревнования по судомодельному спорту

Форумы «Семья Поморья» прошли на юге Архангельской области

Аналитики спрогнозировали рост рынка e-commerce по итогам 2024 года до 10 трнл рублей

Названы спикеры марафона «Знание.Первые»


Книжная выставка «От ратной славы – к единству народа»

Историческая хроника «Нас много держава одна» ко Дню народного единства

Час Отечества «Русь могучая, Русь единая».

Литературно-игровая программа «Волшебство осеннего Крыма»


Гигафабрики в Калининградской области и Москве будут выпускать двигатели и батареи для 100 тыс. электромобилей в год

Какие препятствия у Китая могут возникнуть при реализации проекта лунной базы?

Чемпионат России по боксу среди женщин проводят в Подмосковье

Пожар произошёл в цеху по производству масел в Москве












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Александр Зверев

Александр Зверев: «Очень сложно стать первым без победы на «Шлеме». У меня был шанс в 2022-м, но это редкость, тогда были особые обстоятельства»






Жители Новосибирской области рассказали о странном поведении освободившегося педофила

Актер из сериала «Пятницкий» Дмитрий Савостин пропал в Подмосковье

Наш «крот» в Вашингтоне? Зачем США помогают Москве укрепляться на Глобальном Юге

Подмосковные футболисты стали серебряными призерами Второй футбольной лиги