Добавить новость
ru24.net
World News in Turkish
Апрель
2022

Dr. Alpaslan Koç ile Göz Sağlığı

0
Dr. Alpaslan Koç ile Göz Sağlığı

YAĞMUR TANYILDIZ'ın röportajı için tıklayınız...

Çok değer verdiğimiz bir şey için, “gözüm gibi bakarım” deriz. Gözümüz dış dünyaya açılan penceremizdir. Görmekle etrafımızı tanır, fikrimizi ve ufkumuzu genişletir, davranışlarımızı yönlendiririz. Çoğu şey görmedikçe anlamsızdır. Her ne kadar “gözün görmediğine gönül katlanır” dense de, bence gözün görmemesine katlanmak gerçek manada çok zor… Göz hastalıklarına ve göz sağlığına dair tüm sorularımı DR. ALPASLAN KOÇ yanıtladı.

Hoş geldiniz Doktor Bey, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Nerede, nasıl bir aile ve sosyal çevrede doğdunuz, büyüdünüz, eğitim hayatınız nasıldı, büyüdüğünüz yer, çevre ve eğitim hayatınızın şimdiki Dr. Alpaslan Koç olmanızdaki etkisi nedir?

Hoş buldum Yağmur Hanım, öncelikle bu nazik davetiniz için çok teşekkür ediyorum. Ben Kayseri’nin Sarız ilçesinde 1992 yılında doğdum, babam polis memuru, annem ev hanımı, bir tane ablam bir tane erkek kardeşim var. Babamın mesleğinden dolayı memleketin dört bir yanında başka başka şehirlerde ve okullarda geçti hayatım, aslında biz polis çocuklarının kaderi bu diyebilirim. İlkokulu ve liseyi aynı şehirde okuyan arkadaşlarından ve sosyal çevresinden hiç kopmayan insanlara çocukluğumdan beri özenmişimdir. Ben mesela ilkokul 1. sınıfı Kayseri’de, 2. sınıfı İstanbul’da, 3-6. sınıfları Ağrı’da, 7 ve 8. sınıfları Bolu’da okudum. O yaşlarda arkadaşlarından öğretmenlerinden ayrılıp yeni bir yere alışmak hiç kolay olmuyor, bende kardeşlerim de bunun zorluklarını hep yaşadık, ancak bu bize gittiğimiz yere hızlıca adapte olabilmeyi ve hayata farklı pencerelerden bakıp, başka hayatları tanıma fırsatı verdi, bunu çok sonraları anladık diyebilirim. Liseyi Nevşehir’de Anadolu öğretmen lisesinde okudum ve tıp fakültesini Balıkesir’de bitirdim. Balıkesir’in benim hayatıma çok güzel dokunuşları oldu. Sevgili eşim, hayat arkadaşım ile tıp fakültesi 3. sınıfta başlamıştı ilişkimiz ve geçen sene evlendik. Şimdilerde düşünüyorum da tıp fakültesinin o zorlu sınavları, stajları ve derslerinde sevgili eşimle hep yan yanaydık ve birbirimize hep destek olduk. İnanın o olmasa o yıllar nasıl geçerdi bilemiyorum. Kendimi çok şanslı hissediyorum, hem böyle bir eşim olduğu için hem de yıllardır biriktirdiğimiz güzel anılara yenilerini ekleyerek birlikte yaş almaya devam ettiğim için. Şuan Kütahya’da araştırma görevlisi doktor olarak görev yapıyorum. Kütahya’da 4 yıldır uzmanlık eğitimi almaktayım ve bu eğitimim boyunca gerek teorik gerek cerrahi gerekse de etik değerler açıdan donanımlı bir göz hastalıklıları uzmanı olmam için gayret sarf eden, desteğini hep yanımda hissettiğim başta anabilim dalı başkanımız sayın Prof. Dr. Fatih ÖZCURA’ya ve tüm hocalarıma sonsuz teşekkür ediyorum.           

Halk arasında yaşa bağlı görme kusuru olarak bilinen özellikle de yakın planda çalışırken yaşanan görme bozukluğunu nasıl açıklıyorsunuz? Bunun tedavi protokolü nedir?

Bunun latincedeki karşılığı presbiyopi olarak tanımlanmakta ve yaşlanan göz anlamına gelmektedir. Kırklı yaşlarda insanların kendi doğal lensi esnekliğini kaybetmeye başlayarak yakında görme bozukluğu oluşmaktadır. İnsanoğlunun kaçınılmaz sonu diyebilirim bu bozukluk için. Tedavi olarak hastalara ilk başta yakın gözlükler yazıyoruz. Bazı hastalar gözlük takmak istemeyebiliyor o zaman yumuşak kontakt lensler de verilebiliyoruz. Yakın zamanda FDA’dan yakın görme sorununu 6-8 saat ortadan kaldıran bir damla onay aldı, bizim rutin kullanımımıza girmedi ama bu yönde çalışmaların devam ettiğini biliyorum, ilerleyen dönemlerde yakın gözlük kullanmak istemeyen hastaların yüzünü güldüreceğine eminim. Son olarak da uygun hastalarda cerrahi tedavilerle yakın görme sorunu çözülebiliyor.  

Göz hastalıklarında en sık yaptığınız ameliyat nedir?

Biz en çok katarakt cerrahisi yapıyoruz, aslında tüm dünyada en çok yapılan ameliyatlardan biri diyebilirim.

Katarakt hastalığı kimlerde ve neden olur?

Öncelikle kataraktın tanımını yapacak olursam kendi doğal lensimizin saydamlığını kaybedip opaklaşmasıdır. Bu opaklaşmanın en sık sebebi yaşlanmaya bağlıdır. Katarakt ameliyatı yaptığımız hastaların çok büyük bir kısmı 60 yaş üstü kişilerden oluşmaktadır. Şeker hastalığı bulunan kişilerde daha erken yaşlarda katarakt oluşumu görmekteyiz. Kortizonlu ilaç kullanmak, radyoterapi ve kemoterapi almak, göz travması geçirmek katarakt oluşumuna sebep olabilmektedir. Ayrıca konjenital katarakt olarak sınıflandırdığımız doğuştan kataraktlar da mevcuttur. Bu nedenle doğumdan sonraki ilk 3 ay içerisinde göz muayenesinin önemini bir kez daha hatırlatmak isterim.    

Göz ameliyatlarında hastalarınızı uyutuyor musunuz? Uyutmuyorsanız hasta ile o anda diyaloğunuz ne durumda oluyor?

Göz ameliyatlarının çok büyük bir kısmında hastalarımızı uyutmadan ameliyat ediyoruz. Bu durumun avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunuyor. Mikroskobik bir ameliyat yaptığımız için ameliyat esnasında hastanın konuşması bile göz hareketlerine neden oluyor ve ameliyat sırasında biz cerrahları çok zora sokabiliyor. Ameliyat öncesi hasta ile bunu detaylı bir şekilde konuşmak gerekiyor. Bazı vakalarda hastalarımız uyanık bir şekilde duramadığı veya sürekli gözünü ve başını hareket ettirdiği için genel anesteziye döndüğümüz de oluyor. Hastanın genel anestezi (narkoz) almaması ve ameliyatın daha hızlı başlayıp bitmesi de en büyük avantaj diyebilirim.  

Gözlük mü önerirsiniz yoksa lens mi? Hangisi daha sağlıklı?

Gözlük veya lens önerirken aslında hasta bazlı karar vermek gerekiyor. Ben genellikle 18 yaşından küçüklere lens önermiyorum. Sonuçta lens taktığımız zaman göze yabancı bir cisim yerleştiriyorsunuz ve o yaştaki çocuklar bunun bilincine varamayabiliyor. Lens yazdığım bütün hastalarıma detaylı olarak nasıl kullanması gerektiğini anlatıyorum. Özellikle lensi takıp çıkarırken el hijyeni, lens solüsyonları ve kaplarının hijyeni çok önemli. Bunlara dikkat etmemek keratit dediğimiz çok ağrılı ve ciddi bir kornea enfeksiyonuna sebep olabilmektedir. Lens kullanan kişilere geceleri lenslerle uyumamak gerektiğini, hafta sonları ve eve gelince lensi çıkarıp gözlüğe geçmek gerektiğini bir kez daha hatırlatmış olayım. Anlattığım şeylere dikkat edip 20 yıl boyunca lens kullanıp hiç bir sorun yaşamayan hastam da var 1 yıl içinde gözüne ciddi zararlar veren hastam da. Buradan da anlaşılacağı gibi lens takmak sağlıksız demiyorum, ancak lens takarken özensiz davranmak gözler için ciddi sorunlara sebep olabilmektedir.    

“Göz numaram sürekli ilerliyor” diyenlere tavsiyeleriniz var mı?

Büyüme döneminde ortalama 20’li yaşlara kadar göz numaralarında fizyolojik bir büyüme olabilmektedir. Burada dikkat etmemiz gereken patolojik olan bizim büyümeye sebep olduğumuz şeylerin önüne geçmektir. Göz numarasını artıran en önemli şey uzun süre bilgisayar veya telefon ile vakit geçirmek olmaktadır. Ayrıca günlük 30-40 dakika gibi açık hava da vakit geçirmenin de göz numarasındaki büyümeyi %30 kadar azalttığı bilinmektedir. Çalışma ortamlarının loş veya karanlık ışık yerine aydınlık bir ışık ile aydınlatılmasının da göz numarasının büyümesini azalttığı gösterilmiştir. Özellikle yüksek numaraları olan küçük çocuklar için bu söylediklerime dikkat etmeniz oldukça önemli.

Son zamanlarda göz çizdirme operasyonları çok popüler oldu. Öneriyor musunuz?

Göz çizdirme operasyonlarını aslında bir estetik ameliyat gibi düşünmek gerekiyor. Gerçekten bu yönde teknoloji çok fazla yol aldı, şuan için 10 numara miyop, 5 numara astigmat ve 4 numara hipermetrop hastaların göz numaraları sıfırlanabilmektedir. On sekiz yaşından önce ve son iki yıldır göz numarası büyümeye devam eden hastalarıma kesinlikle göz çizdirme operasyonu önermiyorum. Ortalama 23-24 yaşlarında göz numarasının ilerlemesi duran kişilerin göz yapıları uygun ise bu ameliyatlar yapılabiliyor. Ameliyat sonrası en büyük sorunlardan birisini göz kuruluğu oluşturmaktadır. Kuruluk ameliyat sonrası ilk 6 ayda çok sık görülmektedir. Bu dönemlerde hastalarımızı suni gözyaşları ve diğer göz damlaları ile tedavi ediyoruz. Gerçekten 5 numara miyopu olan bir hasta gözlüksüz veya lensiz ciddi görme sıkıntısı çekiyor benim böyle bir göz numaram olsa büyük ihtimalle uygun zamanda çizdirirdim diye düşünüyorum.

Göz sağlığı için faydalı besinler nelerdir?

Göz sağlığı deyince akla ilk gelen besin havuç, içerisinde beta-karoten, A, C ve E vitaminleri gece görüşünü güçlendirirken sarı nokta hastalığının ilerlemesini yavaşlatmaktadır. Ispanak, karalahana ve şalgam gibi yeşil yapraklı sebzeler içerdikleri zeaksantin sayesinde katarakt, sarı nokta hastalığı ve göz kuruluğunu önlemektedir. Somon, sardalya ve alabalık gibi balıklar omega 3 yönünden zengindir ve göz kuruluğunu ve sarı nokta hastalığının oluşumunu önlemektedir.  Mor üzüm, yaban mersini, ahududu ve böğürtlen içerdiği resveratrol sayesinde göz tansiyonu ve katarakt oluşumunu önlemektedir. Yumurta, brokoli, kırmızı/yeşilbiber, turunçgiller, kavrulmamış kuru yemişler ve sütü göz sağlığı açısından faydalı diğer besinler olarak sayabilirim.

Maalesef iş hayatı gereği de çok fazla telefon ve bilgisayar ekranını bakmak durumunda kalabiliyoruz. Bu durumda olanlar için dinlendirici gözlükleri önerir misiniz?

Çağımızda dijital ekran maruziyeti hepimizin sorunu. Uzun süre bilgisayar ve telefon ile vakit geçirmek hem göz numarasını bir miktar artırmakta hem de ekrandan yansıyan ışınlar göz kuruluğuna sebep olmaktadır. Burada göz kuruluğunu tetikleyen bir diğer durum ise uzun süre ekrana baktığımızda göz kırpma refleksimizde azalma olmasıdır. İstemli olarak ara ara göz kırpmakta kuruluğu bir miktar rahatlatmaktadır. Günlük 8 saatten fazla bilgisayar ve telefon ekranına maruz kalanlar için dinlendirici gözlüklerden ziyade ilk önerim ekrandan yansıyıp kuruluğa sebep olan ışınları engelleyen antirefle kaplama yapılabilir, ayrıca mavi ışık filtreli gözlükler de bu kişilerde özellikle sarı nokta hastalığını engellemek için kullanılabilir.

Tiktok’ta paylaştığınız video 3 milyondan fazla izlendi. Bekliyor muydunuz yoksa sürpriz mi oldu? Bu kadar ilgi görmesi sizi mutlu etti mi?

Aslında bu çektiğim miyop videosunu yaklaşık 1 aydır planlamaktayım, ben bile göz doktoru olarak miyop hastaların nasıl gördüğünü görünce ciddi anlamda şaşırdım ve ilgimi çekti. Bende miyop insanların nasıl gördüğünü herkesle paylaşmak istedim. Videoyu bitirdiğimizde eşimle çok fazla izleneceğini düşünmüştük ama 3 milyonu geçeceğini biz de tahmin etmemiştik. Eşimde bende bu duruma çok sevindik tabi ki. Ayrıca instagramda severek takip ettiğim çok büyük sayfalarda videolarımın paylaşıldığını görmek ve bu platformda da 3-4 milyon izlenmeye ulaşmak bizi ayrıca mutlu etti. Gerçekten bir video planlamak, çekmek ve sonrasında düzenlemeler yaparak onu insanlarla paylaşmak güzel olduğu kadar da zor bir iş.

“Eşim ile videolar çekerken eğleniyoruz”

Buradan sevgili eşime çok teşekkür etmek istiyorum. Aslında benim videolarımdaki gizli kahraman kendisi diyebilirim. Hiç usanmadan defalarca videolarımı çekiyor, fikirler veriyor, ortamı hazırlıyor, ışığı ayarlıyor derken aslında videodaki en büyük emeği kendisi harcıyor ve bu başarıda en büyük payın da tartışmasız kendisinde olduğunu düşünüyorum. Eşim ile videolar çekerken aynı zamanda eğlenebiliyoruz, bu durum motivasyonumuzu hep yüksek tutuyor. Aklımızda insanların ilgisini çekebilecek daha çok video var ve bu denli güzel videolar üretmeye devam edeceğimizi tüm samimiyetimle söyleyebilirim. Bizi izlemeye devam edin.   

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Son olarak neler söylemek istersiniz?

Yağmur Hanım ben teşekkür ediyorum.  Bir hekim olarak doktora şiddetin bu denli arttığı şu dönemlerde insanlara bir hekimin kolay yetişmediğini, gerek kendisinin gerek ailesinin fedakârlıklarının tahmin edemeyeceğiniz kadar çok olduğunu hatırlatmak istiyorum. Ayrıca bu tarz haberlerin hepimizin motivasyonunu düşürdüğünü ve bu durumun artık son bulmasını ümit ettiğimi belirterek size veda etmek istiyorum. 

Röportaj: Yağmur Tanyıldız




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus



Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области информирует: Родители 240,5 тыс. детей в Московской области получают единое пособие

В Воскресенске росгвардейцы задержали гражданку, находящуюся в федеральном розыске

Повышенный режим готовности введён: Лето запомнится надолго десятку городов

Состоялась церемония вручения премии Men Today Trends


«Авиаторы» возглавили рейтинг самых популярных солнцезащитных очков у россиян – «585*ЗОЛОТОЙ»

Отборочный этап «Абилимпикса» прошел в Реутове

Витаводород — живая мыслящая материя, основа жизни на Земле

Итоги творческой встречи с Алексеем Данилиным


Mets survive late barrage to beat Yankees in Subway Series opener

Chelsea PULL OUT of Alexander Isak transfer race in move which could come at a huge cost to Everton

Why does former Man Utd striker Memphis Depay wear a headband and what is written on the Dutch footballer’s headgear?

Cubs Suffer Another Devastating Injury to Starting Rotation


Городские приметы Петербурга

Челябинский облсуд оставил гендиректора ЧЭМК под арестом

Nubes (НУБЕС) предоставил масштабируемое облако для платформы Qrooto

Участок трассы М-5 Урал перекроют в Челябинской области 2 июля


The latest friendship-ruining co-op game on Steam is a punishing platformer where you're chained to your pals, and it's about to crack 100,000 concurrent players

Прохождение элитного подземелья «Лесной алтарь» в Tarisland

'I absolutely suck at video games': Hidetaka Miyazaki discusses how he prepped for Elden Ring: Shadow of the Erdtree

All Destiny 2 Prismatic fragment locations


Робота водієм у Таксі 571 (Київ)


ПО "Миус-Фронт": "Наша команда с особым чувством встречает Всероссийский День партизан и подпольщиков..."

В Москве на музыкальном фестивале представят "Тамбовскую казначейшу"

Задержан хулиган, угрожавший пистолетом охраннику ж/д станции в Москве

Повышенный режим готовности введён: Лето запомнится надолго десятку городов




Врач дерматолог-косметолог Мадина Байрамукова: что делать, если вас ужалила медуза

Mos.ru: движение на ряде улиц в центре Москвы закроют из-за велогонки La Strada

Кеннеди-младший: из-за санкций США экономика России стала сильнее

Состоялась церемония вручения премии Men Today Trends


Валерий Леонтьев приехал из США в Россию с целью заработка не корпоративе

"Это просто катастрофа": Кеннеди-младший подвёл итог американских санкций

Внешний вид Хрома испортили. Как вернуть?

«Остров смерти». Как зэки скатились до людоедства в сибирской ссылке


Россиянка Эрика Андреева вышла в финал квалификации Уимблдона

Жертва абьюза? В сети разнесли бросившую свою дочку Алесю Кафельникову

WTA удивила решением по Елене Рыбакиной перед стартом Уимблдона

Уимблдон. 1 июля. Мирра Андреева и Синнер сыграют последним запуском, Медведев стартует в 15:00


ЧЕЧНЯ. Аэрофлот наращивает частоту рейсов из Москвы в Махачкалу и Грозный

"Это просто катастрофа": Кеннеди-младший подвёл итог американских санкций

Кеннеди-младший: из-за санкций США экономика России стала сильнее

СК завершил расследование гибели восьми пациентов больницы в Петербурге


Музыкальные новости

Суд зарегистрировал иск о запрете клипа Моргенштерна за неуважение к церкви

...Есть чем платить, но я не хочу победы любой ценой. Памятник Виктору Цою в Санкт-Петербурге

Суд взыскал 200 тыс рублей долга за ЖКУ с Земфиры

«Ему плевать»: пентхаус Киркорова в Москве сочли незаконным из-за надстройки



Итоги творческой встречи с Алексеем Данилиным

В Москве на музыкальном фестивале представят "Тамбовскую казначейшу"

Повышенный режим готовности введён: Лето запомнится надолго десятку городов

Mos.ru: движение на ряде улиц в центре Москвы закроют из-за велогонки La Strada


Путин тайно договорился с элитой США. Уже этой осенью мир перестанет быть прежним - заявил советник Сечина

Сергей Собянин. Главное за день

Песков: подаренные Ким Чен Ыном Путину собаки проходят адаптацию в Москве

Аромат романса и романтика слова – звезды оперной сцены представили I Международный фестиваль «Мир классического романса»


Питьевую воду продолжают раздавать в столичном метро в связи с жарой

Несколько автомобилей столкнулись на Лужнецкой эстакаде 

Пожилой мужчина погиб при лобовом столкновении с грузовиком в Подмосковье

Собаку заперли в машине на 30-градусной жаре на западе Москвы


Песков рассказал, где будут жить собаки, подаренные Путину Ким Чен Ыном

Песков: собаки, подаренные Путину Ким Чен Ыном, уже адаптируются в Москве

За рубежом отреагировали на заявление президента Путина по РСМД

Песков: подаренные Ким Чен Ыном Путину собаки проходят адаптацию в Москве





Простой способ охладиться в аномальную жару подсказал московский врач

Московские студенты пройдут производственную практику в онкодиспансере в Балашихе

Собянин: Новая поликлиника в Филимонковском районе откроется в этом году

«Раньше не выявлялась»: в Москве у донора обнаружили новую группу крови


Нариман Джелял переехал из сибирской тюрьмы в Киев


29 июня на играх «Дети Азии» состязания пройдут по десяти видам спорта

Mos.ru: движение на ряде улиц в центре Москвы закроют из-за велогонки La Strada

Певец Крид заявил, что бывшие сделали его сильнее

Многие краснодарцы к 25 годам имеют несколько высших образований, семью и бизнес


Посол Беларуси: Визит Лукашенко придал дополнительный импульс развитию двустороннего сотрудничества

Лукашенко обратился к лидеру Туркменистана



Сергей Собянин подвел итоги конкурса «Лидеры цифровой трансформации»

Собянин назвал победителей профессионального конкурса среди водителей автобусов

Собянин: В этом году в ТиНАО будет благоустроено несколько больших зон отдыха

Сергей Собянин. Главное за день


Аномальная жара ожидается в Москве в первые дни июля

Леус: Аномальная жара и тропические ночи ожидаются в Москве

Европа вздохнула, Индийский океан зажёгся: Новая газовая стратегия Москвы и Тегерана

"Интеррос", "Атомайз", Эрмитаж и Т-Банк готовят второй этап проекта «Цифровое искусство»


Валерий Леонтьев приехал из США в Россию с целью заработка не корпоративе

Mos.ru: движение на ряде улиц в центре Москвы закроют из-за велогонки La Strada

ЧЕЧНЯ. Аэрофлот наращивает частоту рейсов из Москвы в Махачкалу и Грозный

СК завершил расследование гибели восьми пациентов больницы в Петербурге


"От Души и по Совести..."

АО «Транснефть - Север» выпустило молодь атлантического лосося в реку в Архангельской области

АО «Транснефть - Север» выпустило молодь атлантического лосося в реку в Архангельской области

Архангельская область войдет в федеральный историко-культурный туристический проект «Императорский маршрут»


Удивительно, но факт: в Симферополе снять квартиру дороже, чем в Севастополе

В Крыму за сутки зафиксировали 10 пожаров на открытых территориях

Севастополь в числе регионов с рекордными ценами на новостройки, Симферополь немного отстаёт

Выставка-предупреждение «Лицо беды»


Лидер турецкой оппозиции планирует встретиться с Путиным

Валерий Леонтьев приехал из США в Россию с целью заработка не корпоративе

Внешний вид Хрома испортили. Как вернуть?

Банковские карты Visa и Mastercard окончательно перестанут работать в России












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Дарья Касаткина

Касаткина и Шнайдер завоевали по трофею, Швейцария выбила Италию на Евро. Главное к вечеру






Лидер турецкой оппозиции планирует встретиться с Путиным

Внешний вид Хрома испортили. Как вернуть?

Нужна деликатность: депутат Хамзаев высказался об инициативе запрета на ношение никаба

Плятт, который любил Марецкую. Конфликты и женщины пастора Шлага