Добавить новость
ru24.net
World News in Turkish
Октябрь
2023

Eski TBMM Başkanı Çiçek: "Dünkü ezberler bozulsun"

0
Eski TBMM Başkanı Çiçek:

Eski TBMM Başkanı Çiçek, yeni anayasa için çağrıda bulundu.

TBMM

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi ve eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni bir anayasa yapılacaksa herkesin dünkü ezberlerini biraz geride bırakması gerektiğini belirterek, "Zamanın ruhu nasıl bir anayasa yapılmasını gerektiriyorsa onu benimseyerek müzakere masasına oturmak gerekir." dedi.

Meclis Başkanlığı döneminde Anayasa Uzlaşma Komisyonu Başkanlığı da yapan Çiçek, yeni anayasa çalışmaları, önceki yıllardaki uzlaşma arayışları ve yaşanan tartışmaları AA muhabirine değerlendirdi.

Çiçek, "Kendi içinde uyumlu, erkler arasındaki dengelerin iyi kurulduğu, zamanın ruhunu yansıtan, özgürlükleri esas alan, özgürlükleri güvenlik için tehlike görmeyen, 'fert' ile 'devlet' kavramlarını yerli yerine oturtacağımız, çok da teferruatlı olmayan bir anayasa yapılması lazım." değerlendirmesinde bulundu.

En temel metin olan anayasanın hazırlanmasının ciddi bir çalışma gerektirdiğini belirten Çiçek, bugüne kadar yapılmış anayasaların olağanüstü şartlarda yapıldığını, şimdi milli iradenin mecliste temsil edildiği bir dönemde yeni anayasa yapılmak istendiğini vurguladı.

Siyasi partiler arasında "yeni ve sivil bir anayasaya ihtiyaç olduğu" yönünde en azından ana başlıkta bir mutabakat olduğunun altını çizen Çiçek, "Bu anayasa; herkesin değişmesini istediği ama bugüne kadar da bir bütünlük içerisinde değişmeyip tartışma konusu olan dünyadaki belki de tek anayasa metnidir." diye konuştu.

Meclisin yasaları çıkarırken anayasayı dikkate almak mecburiyetinde olduğunu dile getiren Çiçek, şöyle devam etti:

"Nasıl olacak? Hem 'Bu anayasa kötü, ihtiyaca cevap vermiyor, çağın şartlarına uymuyor' diyoruz hem de doğruyu yanlışa uydurmak gibi 40 yıldır bir garabetle uğraşıyoruz. Bu garabetten Türkiye'nin kurtulması lazım."

"Bu anayasanın son kullanım tarihi çoktan geçti"

Geçmişte çok sayıda Avrupa Birliği uyum yasasının çıkarıldığını hatırlatan Çiçek, "Kanunları, yönetmelikleri, tüzükleri düzelttik; ama esas turpun büyüğü heybede duruyor. Anayasa, Avrupa Birliği normlarına uymuyor." ifadesini kullandı.

Eski TBMM Başkanı Çiçek, bugüne kadar anayasada çok sayıda değişiklik yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla paramparça, kendi içinde bütünlüğü olmayan, birbiriyle çelişen bir garip anayasayla Türkiye yönetilmek durumunda. Bunu tüm siyasi partiler kabul ediyor. Ama halen bu anayasa yürürlükte kalmaya devam ediyorsa, bu garabeti ortadan kaldırmak siyaset kurumunun boynunun borcudur; millete verilmiş bir taahhüttür. Bu taahhüdü yerine getirmek gerekir. Burada siyaset kurumu temerrüde düştü çünkü bu anayasanın son kullanım tarihi çoktan geçti. Son kullanım tarihi geçmiş bir ilaç nasıl sağlık açısından problem çıkarıyorsa bu anayasa da hiç durmadan problem çıkarıyor."

2011'deki anayasa çalışmaları

Çiçek, 2011 seçimlerinde bütün siyasi partilerin seçim vaatlerinin başında yeni bir anayasa geldiğini ve o dönemde Meclis Başkanı olarak bu partilerin genel başkanlarını ziyaret ettiğini anımsattı.

Bütün siyasi partilerin genel başkanlarının "Yeni bir anayasaya ihtiyaç var ve bu dönem yapılırsa iyi olur. Biz de elden gelen desteği gösteririz." dediklerini aktaran Çiçek, siyasi parti başkanlarından bu onayı aldıktan sonra Türkiye'de önde gelen 28 anayasa hukuku profesörünü Meclis'e davet ettiğini belirtti.

Cemil Çiçek, daha sonra siyasi partilere mektup yazdığını ve her partiden 3 kişi isteyerek, 12 kişilik bir komisyon kurduklarını anımsattı. Komisyon üyelerinin ilk toplantıda riayet edilecek usulleri belirlediğini kaydeden Çiçek, "Bir maddenin yazımının onaylanabilmesi için katılan 4 partinin de o metne 'evet' demesi lazım. Belki benim dönemimde yeni anayasa yapılamayışının en önemli sebeplerinden bir tanesi ittifakın aranmış olmasıdır. Bu ittifak da çok kolay olmuyor." diye konuştu.

Çiçek, komisyonda "anayasanın tümüyle ilgili bir mutabakat olmadan varılan mutabakatın bir şey ifade etmeyeceğine" yönelik bir usulün de belirlendiğini anlattı.

Türkiye'nin 13 bölgesinde komisyon üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı toplantılar yaptıklarını hatırlatan Çiçek, 4 siyasi partinin görüşlerini bu toplantılarda aktardıklarını söyledi.

"40 yıldır konuşuyoruz, niye dersimize çalışmadık?"

Çiçek, 2011'de yaptıkları çalışmada bazı siyasi partilerin yeni anayasa konusunda hazırlıklarının dahi olmadığını kaydederek, "40 yıldır konuşuyoruz, niye dersimize çalışmadık? Çok şükür bu defa MHP, 100 maddelik bir fikir ortaya koydu. AK Parti'nin zaten bir çalışması var. Millet İttifakı olarak bir anayasa metni değil ama nelere dikkat edileceğine dair en azından derli toplu bir metin var. Bastonla yol yürümek yerine, biraz daha önümüzü görecek bir fiziki ortam var. 2011'de bu yoktu." ifadelerini kullandı.

Meclis Başkanlığı dönemindeki yeni anayasa çalışmalarının 25 ay sürdüğünü hatırlatan Çiçek, bunun bu kadar uzamasının sebebinin çalışmalarda verilen sürelere bazı partilerin uymaması olduğunu aktardı.

"Bazı partilerimiz öyle 3 kişi verdi ki her biri ayrı parti gibi"

Anayasa Uzlaşma Komisyonuna siyasi partilerin verdikleri üyelere dikkati çeken Çiçek, "Bazı partilerimiz öyle 3 kişi verdi ki her biri ayrı parti gibi. Geçmişte niye anayasa yapılamadı buna kafa yormak gerekiyor. Eğer yine aynı usulle çiftçilik yapacaksak fazla verim alma imkanımız olmaz. O dönem iyi bir tecrübe." diye konuştu.

Anayasa çalışmaları sırasında yaşadıkları bir anekdotu da paylaşan Çiçek, şunları kaydetti:

"Bir maddeyi konuşacağız. Çoğu zaman her partiden birer kişi geliyor. A şahsının katıldığı bir maddenin yazımında genel bir mutabakat hasıl oluyor. Ertesi gün onun yerine aynı partinin üyesi b şahsı geliyor, 'Ben onu kabul etmem' diyor. Çık işin içerisinden. Zaman oldu ki bazen bir partiden 3 kişi 3 ayrı parti gibi. Hep a şahsı olsa, belki 60 madde yerine 80 madde olacak ama o şahıslar sebebiyle 60 maddenin bile görüşmeleri çok kolay olmadı. Buna da dikkat etmek gerekiyor. Partiler, yükü üzerine almamak için bazen böyle uzlaşmaz adamları seçiyorlar komisyonlara. O da doğru değil."

Yeni bir anayasa yapılacaksa bu tecrübelerden yola çıkarak çok sağlıklı bir yol haritası çizilmesi gerektiğinin altını çizen Çiçek, "Aksi taktirde iyi niyetlerle çıkılan yol, bir iki gün sonra yarı yolda kalır. Madem yeni bir yola çıkılacak; bu işlerin usulünü iyi belirlemek lazım ki esas kısmında sıkıntıya girilmesin." dedi.

"Bugünkü meclis tablosunda birçok maddede ittifak olmaz"

Kendi Meclis Başkanlığı döneminde anayasa çalışmalarına 4 siyasi partinin katıldığına işaret eden Çiçek, "Şimdi 15 siyasi parti var. İttifakla mı olacak, yoksa çoğunlukla mı? Şimdi 'İttifak' denildiği zaman; bugünkü meclis tablosuna baktığımızda bazı maddelerde ittifak olsa bile, birçok maddede ittifak olmaz. Neticede yapılan açıklamalar var." diye konuştu.

Çiçek, yeni anayasa çalışması için iyi bir zemin etüdü yapılması gerektiğini vurgulayarak, bu defa da bu iş yarım kalırsa siyaset kurumunun bundan zarar göreceğine dikkati çekti.

Aşık Veysel'in "Koyun kurt ile gezerdi; fikir başka başka olmasa" sözüne işaret eden Çiçek, "Herkes 'anayasa yapılmalı' diyor ama herkesin fikri başka." dedi.

Öncelikle temel prensiplerin belirlenmesi gerektiğini ifade eden Çiçek, Cumhur İttifakı'nın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni doğru bulduğunu, Millet İttifakı'nın ise güçlendirilmiş parlamenter sistemi istediğini hatırlattı.

Hükümet sistemiyle ilgili değişikliklerin anayasa metninin 35-40 maddesine tesir ettiğine dikkati çeken Çiçek, "Burada anlaşma olmayacaksa; o zaman nasıl olacak bu iş ona bakmak gerekiyor." diye konuştu.

"Ön kabullerle bir müzakere açılacaksa bu çok doğru olmaz"

Eski TBMM Başkanı Çiçek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Benim şahsi kanaatim; yeni bir anayasa yapılacaksa herkesin dünkü ezberlerini biraz geride bırakması lazım. Zamanın ruhu nasıl bir anayasa yapılmasını gerektiriyorsa onu benimseyerek müzakere masasına oturmak gerekir. İlk başta 'Ben böyle istiyorum, yoksa ben yokum' tarzındaki bir inatlaşmayla bir anayasa metni yazmak gerçekten zor. Onun için isimlere takılmadan, madem ki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin de aksayan yönleri var, bunu Sayın Cumhurbaşkanı'mız da kabul ediyor, o zaman belli konularda bir mutabakat temin edebilmek bakımından bir kapı aralanmış oluyor. Ön kabullerle bir müzakere açılacaksa bu çok doğru olmaz. Biz doğru bir şey yapalım."

Uzlaşmanın bu topraklarda 85 milyonun birlikte yaşamasının ön şartı olduğunun altını çizen Çiçek, "Birlikte yaşayacaksak uzlaşmamız lazım." dedi.

"Konuşarak bir orta yol bulunabilir"

Cemil Çiçek, uzlaşma adına yapılabilecekleri örnekleriyle anlattı.

Millet İttifakı'nın "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde denge ve denetlemede sıkıntı olduğuna" yönelik iddiasını hatırlatan Çiçek, "Parlamenter sistemde, hükümet kuruluyor, hükümet programı Meclis'te okunuyor. Bunu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde de Meclisin bilgisine sunmakta ne mahsur var? Bunun neresi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne aykırı olur, neresi parlamenter sisteme aykırı olur? Bakanlar Kurulu kuruluyor, Meclis'in bilgisine sunuluyor, hükümet programıyla beraber oylama yapılıyor. Peki aynı şeyi bugünkü sistem içerisinde de yapsak, bunun neresinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne aykırılık var, neresinde parlamenter sisteme aykırılık var?" diye konuştu.

Parlamenter sistemde hükümetin gensoruyla denetlendiğini hatırlatan Çiçek, "Cumhurbaşkanına gensoru olmaz. Cumhurbaşkanı halktan güvenoyu aldığı için Meclis tarafından düşürülemez. Ama bakanlarla ilgili... Ne olacak bir bakan bir kısım tasarrufları sebebiyle kamuoyunda tepki topluyor, muhalefet de bu bakan düşsün istiyor, gensoru verilmesinde ne mahsur var? Geçmişte bu kötüye kullanıldı' filan diyorsak, o zaman bunun oylamasında bir kısım sınırlar koyabiliriz." ifadelerini kullandı.

Meclisin dışlandığına yönelik iddiaları hatırlatan Çiçek, "Sayın Cumhurbaşkanı'mız, 'mayıs ve ekim ayında her bakan ilgili komisyona gidecek, bakanlık çalışmalarıyla ilgili bilgi verecek' dese, bakan da bilgilendirse, o zaman yukarıdaki başlığın 'parlamenter sistem' ya da 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' olup olmaması neyi değiştiriyor? Zaten sen bu yollardan hükümeti denetliyordun. Bunlar, pekala bu anayasada yer alabilir mi? Almasında ne mahsur var?" sorularını yöneltti.

Çiçek, konuşarak bir orta yol bulunabileceğini söyledi.

"Çok teferruatlı olmayan bir anayasa yapılması lazım"

Cemil Çiçek, mevcut anayasanın çok teferruatlı bir anayasa olduğunu dile getirerek, "Bana kalırsa mevcut kurumların çoğunu anayasa garantisi altına almanın bir anlamı yok. Pekala bunlar kanunla da düzenlenebilir. Niye anayasaya koyacağız? Herkes kendisini yaptığı hizmetlerden dolayı değil anayasada yer almış olmaktan dolayı önemser hale geldi." yorumunu yaptı.

Ön yargılarla hareket edilmemesi gerektiğini; iyi niyetle yola çıkarak, geçmişte neden bir bütünlük içinde bunun yapılamadığına kafa yorulması gerektiğini söyleyen Çiçek, "Birbirimizi ileride suçlamak için gerekçe oluşturmak üzerine anayasa toplantıları yapmayalım." ifadesini kullandı.

AA




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus



За кулисами бизнес-конференции MEDIABOSS

S&P повысило прогноз по рейтингу «дочек» Freedom Holding Corp. до позитивного

Дирекция по качеству АО "Желдорреммаш" посетила локомотивостроительные заводы ТМХ

Пот ручьём: когда стоит обращать внимание на повышенную потливость, рассказал доктор Кутушов


Как выглядеть молодо после 50 лет: рабочие способы

В Центре хирургии клиники «Будь Здоров» провели 1000-ю операцию

Сеть клиник «Будь Здоров» приняла участие в VK Fest в Санкт-Петербурге

Туристов предупредили о болезни, от которой умирает каждый пятый - эта зараза сейчас стремительно распространяется по курортным странам


Ian Wright and Gary Neville go wild after Bellingham’s England equaliser… as eagle-eyed fans spot Roy Keane’s reaction

Roy Keane admits he ‘crossed the line’ with Harry Maguire and reveals secret apology to Man Utd star

Diego Lopes holds no ill will toward Brian Ortega after UFC 303, hopes for Sphere rebooking

Building A Blockbuster Trade Between The White Sox And Mariners


Шхеры полыхают...

Столичные росгвардейцы оказали помощь гражданину, получившему серьезную травму

Utrace выходит на рынок маркировки бакалейной продукции

Готовность пермского участка трассы Дюртюли – Ачит превысила 50%


Глобальную версию Mega Man X DiVE закроют к концу июля

Dead Space x Battlefield 2042 crossover event looks fun, even if it isn't quite what Dead Space fans have been hoping for

Релиз Otherworld Three Kingdoms на смартфонах — новичкам дают 100 гача-круток

After three hours of attempts, Elden Ring folk hero Let Me Solo Her has beaten Shadow of the Erdtree's final boss⁠: 'Holy crap, I am shaking'



Куда сходить москвичам и гостям столицы 13 июля - Мытищинский форсаж: часть вторая

Такого вы еще не видели: в России проходит кастинг на участие в самом удивительном конкурсе красоты

Совладелец «ТЕХНОНИКОЛЬ» Игорь Рыбаков запустил на Дальнем Востоке бизнес-клуб «Эквиум»

Совладелец «ТЕХНОНИКОЛЬ» Игорь Рыбаков запустил на Дальнем Востоке бизнес-клуб «Эквиум»




История с попыткой похищения ребёнка завершилась неожиданно. Бородач дал объяснение

Стала известна баснословная сумма наследства звезды «Друзей» Мэттью Перри

S&P повысило прогноз по рейтингу «дочек» Freedom Holding Corp. до позитивного

Пот ручьём: когда стоит обращать внимание на повышенную потливость, рассказал доктор Кутушов


МИД Азербайджана назвал встречу Путина и Алиева полезной

"Жнецы" США трижды подлетели к русским ВКС на опасное расстояние: МИД исключил дальнейшие контакты с Пентагоном

«Московское чаепитие». Путеводитель по вкусному фестивалю на выходные

«Мы в шаге»: экс-сотрудник ЦРУ Джонсон заявил о приближении войны между США и РФ


Анна Калинская и Янник Синнер были замечены вместе на Уимблдоне

Звезда «Гонки» Даниэль Брюль снимет байопик о немецком теннисисте Готфриде фон Крамме

Первая ракетка России Касаткина выиграла теннисный турнир в Британии

Российская теннисистка Александрова снялась с "Уимблдона" из-за болезни


В отдельных районах Москвы из-за сильных порывов ветра начали падать деревья

«Мы в шаге»: экс-сотрудник ЦРУ Джонсон заявил о приближении войны между США и РФ

СК: ребенок, которого будто бы пытался увести мужчина в Москве, попросил у него поесть

В режиме «одного окна»: в Москве заработал первый военно-социальный центр Минобороны для помощи военнослужащим


Музыкальные новости

Концерт в музее-заповеднике П.И. Чайковского

Гала-концерт «Ночь Чайковского» с Юрием Башметом пройдет в Клину 6 июля

Баста, Ева Польна, Дима Билан, Элджей, Мот и другие артисты выступили на VK Fest в Санкт-Петербурге

Надежда Бабкина выступит в Палкино 2 июля



Совладелец «ТЕХНОНИКОЛЬ» Игорь Рыбаков запустил на Дальнем Востоке бизнес-клуб «Эквиум»

Совладелец «ТЕХНОНИКОЛЬ» Игорь Рыбаков запустил на Дальнем Востоке бизнес-клуб «Эквиум»

Куда сходить москвичам и гостям столицы 13 июля - Мытищинский форсаж: часть вторая

Такого вы еще не видели: в России проходит кастинг на участие в самом удивительном конкурсе красоты


Такого вы еще не видели: в России проходит кастинг на участие в самом удивительном конкурсе красоты

«Терапия добра»: МТС Live с партнёрами откроет в Москве «Театр на Цветном»

Этим летом в Театре в Хамовниках проходят интересные премьеры

Сеть клиник «Будь Здоров» приняла участие в VK Fest в Санкт-Петербурге


Жители Москвы и Петербурга в среднем добираются до работы около часа

Водитель такси и пешеход подрались и устроили стрельбу на юго-востоке Москвы

В Ивантеевке на маршруты выйдут четыре новых автобуса

Совфед одобрил закон о создании парковок для электромобилей с зарядными устройствами


МИД Азербайджана назвал встречу Путина и Алиева полезной

Эрдоган: Россия и Турция намерены увеличить товарооборот до 100 млрд долларов

Эрдоган: Россия и Турция движутся к товарообороту в 100 миллиардов долларов

Путин поздравил Лукашенко с Днем Независимости Беларуси, сказал про угрозы и вызовы


Почти 1,4 тыс. случаев коронавируса выявили в столице за неделю

Показатель заболеваемости коронавирусной инфекцией снизился в России на 10 процентов




All on 4 имплантация в Москве

Сеть клиник «Будь Здоров» приняла участие в VK Fest в Санкт-Петербурге

Уютно по-домашнему. В Москве начали работать Центры ментального здоровья

«Терапия добра»: МТС Live с партнёрами откроет в Москве «Театр на Цветном»


Депутат Белик считает, что ВСУ надеются оправдать поражения нехваткой оружия

Захарова сравнила с "ширмой" заявления Киева о мирных переговорах

«Орбан – п***р!» – Венгерского премьера встретили в Киеве нецензурной бранью

Конец и устранение: Запад «серьезно рекомендовал» Зеленскому пойти на переговоры


Сотрудники «ЯРКО» приняли участие в Летней Спартакиаде «Газпром-Медиа Холдинга»

"Динамо" по пенальти проиграло "Партизану" в первом матче нового сезона

Куда сходить москвичам и гостям столицы 13 июля - Мытищинский форсаж: часть вторая

Матч года — битва между сборными НХЛ и КХЛ. В Москву посреди лета приедут все звезды от Овечкина до Панарина


Лукашенко передарил подарок Клычкова

Лукашенко показал ядерные ракеты и группу БПЛА «Герань-2» на военном параде в Минске

Путин поздравил Лукашенко с Днем Независимости Беларуси, сказал про угрозы и вызовы

Поздравление Святейшего Патриарха Кирилла по случаю Дня независимости Республики Беларусь и 80-летия освобождения Минска от немецко-фашистских захватчиков



Собянин предупредил об аномальной жаре 4 июля и грозе 5 июля в Москве

Сергей Собянин предупредил жителей Москвы о жаре и резкой перемене погоды

Собянин принял решение о продлении программы льготного кредитования для бизнеса

Собянин предупредил москвичей о жаркой погоде в столице 4 июля


Собянин предупредил об аномальной жаре 4 июля и грозе 5 июля в Москве

СК возбудил уголовное дело по факту убийства мужчины на юго-западе Москвы

Совфед одобрил закон о создании парковок для электромобилей с зарядными устройствами

Синоптик Позднякова: Москву накроют ливни и ветер после аномальной жары


СК: ребенок, которого будто бы пытался увести мужчина в Москве, попросил у него поесть

В отдельных районах Москвы из-за сильных порывов ветра начали падать деревья

Морской экспорт нефти из России вырос в июне ...

Стала известна баснословная сумма наследства звезды «Друзей» Мэттью Перри


Создание в Архангельске галереи северного стиля обсудили на площадках международного фестиваля «Белый июнь»

Архангельская область подключилась к проекту "Императорский маршрут"

Николай Нестеров: «Архангельск ─ старейший порт России»

Курс на Русский Север. Архангельск вошел в «Императорский маршрут»


Познавательно- игровой час « В гости к детским писателям»

Ретро-выставка «Актер на сцене должен жить»

Михаил Ведерников поздравил владыку Тихона с днем рождения

Севастополь в числе регионов с рекордными ценами на новостройки, Симферополь немного отстаёт


СК: ребенок, которого будто бы пытался увести мужчина в Москве, попросил у него поесть

Морской экспорт нефти из России вырос в июне ...

ага рассказ для вас

В отдельных районах Москвы из-за сильных порывов ветра начали падать деревья












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Уимблдон

Уимблдон. 3 июля. Алькарас сыграет вторым запуском, Медведев и Синнер выйдут на Центральный корт






В режиме «одного окна»: в Москве заработал первый военно-социальный центр Минобороны для помощи военнослужащим

В отдельных районах Москвы из-за сильных порывов ветра начали падать деревья

Анастасия Зыкова - краткая профессиональная биография и кейсы из юридической практики по семейному праву

"Жнецы" США трижды подлетели к русским ВКС на опасное расстояние: МИД исключил дальнейшие контакты с Пентагоном