Dijital Pazarlamada Yapay Zeka Çağı: Yaratıcılık ve verimlilikten yararlanmak
Dijital pazarlama ve sosyal medya alanında markalarla çalışan Ufuk Can Ay, “Yapay zeka sadece bir araç değil, yaratıcılık için dönüştürücü bir güç. İnsan yaratıcılığının yerini almak yerine onu güçlendiriyor. Yapay zeka, işyerini ve yaratıcılık üzerine çalışan insanların rollerini derinden etkileyecek.” dedi.
Pek çok kişi yapay zekanın sınırlarından ve kısıtlamalarından bahsediyor. Sizler neler söylemek istersiniz?
Ajans ve genel olarak reklamcılık sektörü olarak, yapay zekanın potansiyelinin farkındayız ve ekibimizi de agresif bir şekilde keşfetmeye zorluyoruz. Yapay zekanın kendi alanlarını rahatsız etmesinden korkan ve kreatif işler yapan insanların endişelerini anlıyoruz. Ancak, yapay zekanın ileride işlerin ayrılmaz bir parçası olacağına ve onu kullanmayanların yerini kullananların alacağına kesinlikle inanıyoruz.
Uzun yıllardır dijital pazarlama alanında hizmet veren Gürkan Bayraktar; “Yapay zekanın gizemini çözmek, bilinmeyenler arasında köprü kurmaya benziyor. Bu, bir değişim dalgası ve bir seçim yapmamız gerekiyor. Onun bizi ezip geçmesine izin mi vereceğiz, yoksa kucaklayacak mıyız? Çünkü aslında yapay zeka, teknolojik ilerlemenin sadece bir sonraki aşaması”.
Pazarlama alanında, günümüzün yapay zeka uygulamaları hakkında bilgi verir misiniz?
“Dijital ve sosyal medya pazarlama alanında yapay zekayı; metin yazarlığı, görsel oluşturma, fikir üretme, meta verileri etiketleme gibi çeşitli alanlarda kullanıyoruz” diyen Ufuk Can Ay, şunları da ekliyor; “Bir marka için pazarlama kampanyası oluşturmak, önceden ilgili görseller için kapsamlı aramalar yapmayı, fiziksel örnekleri sıralamayı ve bunları uyumlu bir vizyon iletecek şekilde düzenlemeyi içeren, titizlikle yürütülen manuel bir süreçti. Artık bu süreç kolaylaştırılarak daha hızlı yineleme ve farklı yaratıcı yönlerin keşfedilmesine olanak tanıyor.” diyerek yapay zekanın pek çok sektör gibi reklam ve pazarlama sektörünü de kolaylaştırdığının altını çiziyor.
“Yapay zekadan önce metin yazarlığı, en ilgi çekici kopyayı bulmak için beyin fırtınası yapmak ve çok sayıda versiyon hazırlamak gibi emek yoğun ve zaman alıcı bir görev içeriyordu. Yapay zeka odaklı metin yazarlığı sayesinde zamandan tasarruf ediyor ve çok sayıda yaratıcı seçenek üreterek farklı kitlelere ve bağlamlara göre uyarlanmış en etkili metni seçebiliyoruz. Bu, daha duyarlı ve etkili bir pazarlama stratejisine katkıda bulunuyor”.
İleriye baktığımızda, benimseme ve denemeye odaklanmış durumdayız. Sektörel olarak hedefler ve zorluklar hakkında bilgi verir misiniz?
Reklam ve pazarlama sektörü olarak ileriye baktığımızda, denemeye ve yapay zekayı benimsemeye odaklanmış durumdayız. Hepimizin görebildiği üzere, yapay zeka araçları giderek daha fazla gelişiyor. Dolayısıyla, bizim de öğrenmeye ve test etmeye ihtiyacımız var.
Sektörel bazlı olarak ilerlememizi ölçmek için; kullanımlarımızı, verimimizi ve kalitemizi takip etmek için yazılımlardan faydalanıyor, müşterilerimizin geleneksel olarak çalıştığı ajanslara kıyasla zamanlama ve içerik kalitesini değerlendiriyoruz. Yaratıcı kaliteyi artırırken verimliliği geliştirmeye odaklanıyoruz. Kreatif konseptleri piyasaya sürülmeden önce hızla değerlendirmek ve mesajlarımızın kişisel ve özgün bir şekilde yankı bulmasını sağlamak için araçlar arıyoruz.
Yapay zekanın işletmeler ve müşteriler üzerindeki etkisi nasıl oldu? Müşterilerin bunu benimsemesi zor oldu mu?
Ajans olarak da, yapay zeka ile halihazırda işimizi yeniden şekillendiriyor ve etkileşimleri kişiselleştirerek ve müşteri ihtiyaçlarını daha etkili bir şekilde tahmin ederek müşteri deneyimlerini zenginleştiriyoruz.
Örneğin, ilgili içerik platformları için arama motoru optimizasyonlu metinler yazmak için araçlardan yararlanıyor ve reklamlarımızda metin belirginliğini, mesaj hiyerarşisini ve marka tutarlılığını iyileştirmek için göz izleme modellerini kullanıyoruz. Bu sayede daha ilgi çekici ve hedefe yönelik müşteri deneyimleri elde ettiğimizi gördük.
Bunun bir yolculuk olduğunun ve henüz başlangıç aşamasında olduğumuzun farkındayız. Anında sonuç verebilecek araçlar olsa da gerçek değer, yetkilendirilmiş çalışanların araçları benimsemesi ve süreçleri zaman içinde iyileştirmesiyle ortaya çıkacaktır. Bakış açısındaki bu değişim, yalnızca en yeni parlak nesneleri kovalamak yerine yapay zeka entegrasyonu için sürdürülebilir bir temel oluşturmayı vurguluyor.
Önümüzdeki birkaç yıl içinde bizler de, piyasa trendleri için öngörücü analitikte yapay zekadan daha fazla yararlanmayı hedefliyoruz. Yapay zekanın geniş veri kümelerini analiz etme gücünden yararlanarak ortaya çıkan trendler, tüketici tercihleri ve pazar dinamikleri hakkında içgörüler elde etmeyi ve nihayetinde şirket içinde daha fazla iş yapmamızı, dış ortaklara olan bağımlılığımızı azaltmamızı, maliyetleri düşürmemizi ve etkinliğimizi artırmamızı sağlamasını bekliyoruz.
Dijital pazarlamanın geleceğinde, yapay zekanın rolü ve karşılaştığı zorluklar sizce nelerdir?
“Önümüzdeki beş yıl içinde yapay zeka pazarlama sektöründe devrim yaratacak ve birçok profesyonelin rolünü yeniden tanımlayacak” diyor Gürkan Bayraktar. Bazı pozisyonlar ortadan kalkabilirken, diğerleri bireyleri daha yenilikçi görevler için güçlendirecek şekilde gelişecek. İnsan yeteneklerini aşan dil modellerinin hızla ilerlemesi, daha azıyla daha fazlasını başarma baskısını artıracak.
Yaratıcı yapay zeka, şu anda biraz aldatıcı olsa da, yaratıcılığı ve fikir üretmeyi geliştirecek. Sektör, bilinmeyeni keşfetmek için insan yaratıcılığına duyulan ihtiyacı vurgularken, ortalama bir birey de gelişen manzara hakkında endişelenmelidir.
Önce Vatan Gazetesi ailesi adına bizimle yaptığınız bu içten ve faydalı söyleşi için çok teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.