Мы в Telegram
Добавить новость
ru24.net
World News in Turkish
Май
2024

EĞİTİM   BÜTÇEMİZ

0
EĞİTİM   BÜTÇEMİZ

Bu yıl (2024) Milli Eğitim Bakanlığının (MEB ) bütçesi 1 trilyon 93 milyar  lira olmuş, bütçenin yüzde 9.85’ne tekabül eden bu para ile Milli Eğitim bütçeden en fazla pay alan kurum olmuştur.  Eğitim bütçesinde  geçen yıla göre yüzde 150.4 oranında bir artış yapılmış olsa da, ülkenin içinde bulunduğu  hayat pahalığı, yüksek enflasyon, dövizdeki yükseliş gibi ekonomik  sebeplerle yüzler gülmemiştir.

Bütçede 129 Devlet Üniversitesi için ayrılan toplam para 341 milyar lira olmuştur. Üniversitelerin bütçe giderlerinin yüzde 67’nin personel gideri olduğu düşünülürse, geriye üniversitelerin temel ihtiyaçları ve özellikle araştırma-geliştirme alanlarına pek bir şeyler ayıramayacakları ortada.

Gelişmiş ülkelerin eğitime ayırdıkları para, üniversitelerinin bütçeleri ve öğrenci başına  yaptıkları harcamaları, bizdeki değerlerle mukayese etmeye  gerek var mı bilmiyorum.  Zaten mesafeler açıktı, şimdi daha da açıldığını tahmin etmek güç değil. Özellikle dövizin yükseldiği bu ortamda.

 Sadece, bizim 129 devlet üniversitesine ayırdığımız  toplam bütçenin  bugünlerdeki döviz değeri üzerinden  11 milyar dolar olduğunu kabul ederek,  bu değerin Amerika’nın önde gelen üniversitelerinden bazılarının bütçeleri kadar olduğunu belirtmekle yetinelim.

Ülkemizde okul öncesinden üniversiteye kadar bütün okullar MEB’na bağlıdır ve çağdaş eğitim politikalarını oluşturup, eğitimin seyrini her yönüyle bilimsel esaslarda  takip etmek de MEB’nın görevidir. Eğitimin ticarileştirilmesine meydan vermemek da MEB’nın görevleri arasındandır. Cumhuriyetimizin kuruluşundan beri böyledir.

Ülkemizin  bugün 8 milyonu üniversitelerde olmak üzere toplam 30 milyona yakın  çocuğu eğitim çağındadır.Birçok Avrupa ülkesininin nüfusundan fazla olan bu zenginliği, iyi bir eğitim planlaması yaparak, yönlendirip yetiştirmek mecburiyetindeyiz.

Eğitim bugünden yarına olacak bir mesele olmaması sebebiyle, bir hükümetin yaptığı eğitim planlamasının neticelerini görmeye süresinin yetmeyeceği ve hiçbir siyasi ideolojiye meydan vermeden yürütülmesi gerektiğini  düşünürek, eğitimin bir devlet politikası olarak (siyaset üstü)  yürütülmesi gerektiğini çeşitli yazılarımızda dile getirdik.

Ak Parti geçtiğimiz 20 yılda bu fırsatı yakalamıştı aslında. Ak Parti hükümetlerinin  ilk MEB’ı olan Sayın Erkan Mumcu, işe Yüksek Öğretim Kanunu’nu  (YÖK ) değiştirme çalışmaları yerine, etrafında eğitimde tecrübeli, liyakatli kadrolar kurarak, geçmiş tecrübelerimizden de yararlanarak, okul öncesinden üniversiteye kadar akılcı ve bilimsel  esaslarda, çağdaş bir eğitim sistemi  hazırlayabilseydi, sonraki Ak Parti hükümetlerine de  eğitimde bir yol haritası hazırlamış olur ve adı eğitime yaptığı hizmetlerle hep anılırdı.

Bugün görevde olan MEB’nı Sayın Prof. Dr. Yusuf Tekin Ak Parti hükümetlerinin 8. MEB’nıdır. Her gelen Bakan kendine göre bazı değişiklikler  yapmış olsalar da, neticede 21 senedir, Eğitim Sistemimizin 100 yıllık bir tecrübesi olmasına rağmen, henüz rayına oturtulamadığı ortadadır. Nitekim Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan birkaç konuşmasında bunu açıkça belirtmiş, ” eğitimde başarılı olamadık “ demiştir.

Değişimlerin sadece Bakanların değişmesi ile sınırlı olmadığı, bazı kadroların da beraberinde değiştiği göz önüne alınınca, sık değişimlerin eğitimin felsefesiyle uyuşmadığı herkesin malumudur.

Nerdeyse olağan hale gelen üniversite kontenjanlarının kapasitelerinin üzerinde artırılması yetmiyormuş gibi bir de 2022 yılından itibaren üniversite giriş tercihlerindeki ( 150 ve 180  olan )  baraj puanlarının kaldırılması akademik çevrelerde büyük şaşkınlık yaratmıştır. Barajı geçemiyen yüzbinlerce öğencinin üniversiteye yönelme anlamına gelen bu karara, akademik çevrelerden, eğitimcilerden,eğitimle ilgilenen köşe yazarlarından, eğitim sendikalarından vb. önemli eleştiriler yapılmıştır.

Eleştirilerde  bu uygulama ile diplomalı işsiz sayısının artacağı, üniversitede eğitim kalitesinin düşeceği, başarılı öğrencilere haksızlık yapılacağı,işsizliğin biraz ötelenmiş olacağı ve bu uygulamanın ortaöğretimi de etkileyeceği gibi hususlar dile getirildi.

Bazı meslek odası başkanlarının ve özel sektör temsilcilerinin televizyonlarda “kalifiye eleman bulamıyoruz “ yakınmaları sık yer alıyor. Onların aradıkları elemanlar meslek , teknik liselerden ve üniversitelerde iki yıllık Meslek Yükek Okullardan (MYO) mezun olan çocuklar.

Bir yanda çalışacak eleman olarak lise mezunlarının arandığı fakat bulunamadığı, diğer yanda üniversiteye girmeye çalışan milyonlarca lise mezunu öğrencimiz, üniversiteden mezun olan üç gençten birinin işsiz olduğu eğitim sistemimizle, çelişkili ve üzüntü verici bir  tablo içinde bulunuyoruz.

Bu durumda unu olan, şekeri olan, yağı olan, ama lezzetli helva yapmayı bilemeyen bir ülke konumundayız adeta.

Yüksek Öğretim politikamızda  hedeflerimizin iyi belirlenmesine ve kararlarımızın netleştirilmesine ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz. Önümüzde sadece Yüksek Öğretimde değil, eğitim sisteminin bütününde gelişmiş ülkelerin uyguladıkları politikalar ve aldıkları neticeler var.

 Bunun için önce her üniversiteye kaliteli bir şekilde yetiştirebileceği kadar öğrenci alma serbestliğinin tanınmasına ihtiyaç vardır.

İkinci önemli bir husus; Üniversite giriş baraj baraj puanları tekrar konmalı, hattâ biraz daha yükseltilmelidir. Başarılı her öğrenciye üniversite kapılarının açık olması esasında, liseden mezunu olan öğrencilerin yüzde 25-30 oranında bir öğrenciyi üniversiye kabul etme hedefi getirilmelidir.

Hükümetlere göre değişmemesi gereken, kararlılık içinde yürütülmesi gereken  bu kararlar, ortaöğretim seviyesinde iken öğrencilerin ilgi alanlarına,becerilerine ve başarılarına göre kendilerine hedef belirlemelerini sağlayacaktır.

Üniversite eğitimi özellikli ve pahalı bir eğitimdir. Devlet bu eğitimde, ekonomik yönden yetersiz ailelerin  başarılı çocuklarını destekleyip, o çocuklara fırsat verecek tedbirleri daha da artırmalıdır. Ülkemizin devletin dışında başarılı öğrencilere sahip çıkanlarla igili yakın zamanda yaşadığı acı tecrübeleri vardır.

Yüzde 70-75 oranındaki lise mezunu  öğrencilerin de  ortaöğretim seviyesinde  ilgi alanlarına, kaabiliyetlerine ve başarı durumlarına göre meslek, teknik liselerine ve MYO ‘na yönlendirip yetiştiştirecek şekilde planlanmalıdır.

Gelişmiş ülkelerin çoktandır yapmış oldukları böyle bir planlamanın bizde de yapılması ve uygulanması ile, ülkenin ara eleman ihtiyacı karşılanmış olacak ve genç nüfusun erken meslek sahibi olması sağlanarak, üretime katkıları sağlanacaktır.

Çeşitli özellikteki meslek liselerinden mezun olanların,birçok üniversite mezununa göre daha kolay iş buldukları ve beklentilerinin yüksek olmaması sebebiyle daha mutlu oldukları ülkemizin gerçeklerindendir.

Böyle yapılacak kararlı bir planlamanın, çocukları ortaöğretimde çok başarılı olmayan aileleri de memnun edecek, onları çocuklarının gelecek kaygısından kurtaracaktır.

 Her ne kadar eğitime yeterli ödenek ayıramasak da; tasarruf tedbirleri gibi konularda genelgelere hiç ihtiyaç duymadan, topluma ve ülkeye karşı sorumluluklarını bilen  üstün nitelikli insanlar yetiştirmenin şifrelerini eğitim sistemimizin içine yerleştirmeyi hiç ihmal etmeyelim derim.




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus



Дивный новый мир цифровизации: в Москве пройдет Форум «Время цифры»

Пушинка из Космоса спасёт либо снесёт США? Научные важные данные. Проект «Святой Ленин».

Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области информирует: Свыше 5,2 миллиона жителей Московского региона получают набор социальных услуг в натуральном виде

До плюс 50 градусов: Каким городам России грозит аномальная жара летом 2024 года. Опубликован список


Скидки на звуковые щетки и зубную пасту для детей от компании "Ревилайн" до 6 июня 2024 года

Тысячи активистов разгромили офис Socar в Стамбуле, обвинив «Азербайджан» в поддержке геноцидальной политики Израиля в Палестине

Доктор Кутушов назвал болезни, которые поджидают отдыхающих у водоёмов

Бесплатные ежедневные тренировки от сети фитнес-клубов Spirit. Fitness в парке Горького/Музеон


England vs Bosnia & Herzegovina: Three Lions face Dzeko and Co in Euro 2024 warm-up match – stream FREE, TV, team news

Brentford B and Tiverton Town Friendlies Announced

When Narine asked Gambhir 'can I bring my girlfriend to IPL?'

Where to find Real Madrid vs Dortmund on US TV: June 1, 2024


Рассказ про зятя. Хоть и не про котиков, но тож смешной

В филиалах АО "Желдорреммаш" прошли мероприятия ко Дню защиты детей

Более 40 тысяч семей в Москве и области получают ежемесячные выплаты из средств материнского капитала

Красноголовый солист.


Ubisoft adds another studio to what seems like an increasingly desperate effort to finally get Prince of Persia: The Sands of Time Remake finished

Just Cause developer Avalanche Studios Group is closing the Montreal studio it acquired just 8 months ago

Gamesblender № 676: God of War: Ragnarok на ПК, осенний ремейк Silent Hill 2 и новости Warhammer

"Расхитительница гробниц: Легенда о Ларе Крофт" получила дату выхода и тизер



Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области информирует: Свыше 5,2 миллиона жителей Московского региона получают набор социальных услуг в натуральном виде

Пушинка из Космоса спасёт либо снесёт США? Научные важные данные. Проект «Святой Ленин».

Кошка Маруся задохнулась в переноске на борту самолета Utair

Артисты – они все особенные!




Рейс из Петербурга в Москву экстренно сел в другом аэропорту: что известно

Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области информирует: Свыше 5,2 миллиона жителей Московского региона получают набор социальных услуг в натуральном виде

Пушинка из Космоса спасёт либо снесёт США? Научные важные данные. Проект «Святой Ленин».

Дивный новый мир цифровизации: в Москве пройдет Форум «Время цифры»


В Шахтах от онкологии умер 39-летний священник

Хуснуллин: несмотря на ставку ЦБ, приток ипотеки в стройку продолжается

Львова-Белова: иностранцам могут запретить усыновлять детей из России в обозримом будущем

Два рейса из Петербурга перенаправили из Шереметьево в Домодедово на фоне грозы


17-летний россиянин Даниил Саркисян разгромил Форбса из США на юниорском «Ролан Гаррос»

Теннисист Джокович побил рекорд Федерера по победам на турнирах "Большого шлема"

Джокович — о травме: На данный момент, вроде все нормально, но я не знаю, что будет утром

Теннисистка из Пятигорска вышла в четвёртый круг турнира Большого шлема


БАДы прикинулись «Евромедами» // Арестованы предполагаемые организаторы махинаций с лекарствами

Львова-Белова: иностранцам могут запретить усыновлять детей из России в обозримом будущем

В Хакасии женщина катала подругу на крыше машины, а потом случайно ее переехала

Младшая дочь Заворотнюк пришла на ее могилу с отцом Чернышевым


Музыкальные новости

Metallica выложили видео с концерта в Мюнхене, на котором был ливень с грозой

Внук Аллы Пугачевой хочет сдать бывшую дачу певицы за 200 тысяч рублей в месяц

Между Карди Би и рэпершей BIA начался биф

Гергиев с артистами Мариинского и Большого театров продолжат фестиваль «Гений места»



Победитель фирменной игры «Авторадио» получил ключи от Oting Паладин

Артисты – они все особенные!

Пушинка из Космоса спасёт либо снесёт США? Научные важные данные. Проект «Святой Ленин».

Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области информирует: Свыше 5,2 миллиона жителей Московского региона получают набор социальных услуг в натуральном виде


Два дня, наполненных театром, музыкой, книгами и наукой, — в Парке Горького во 2-й раз прошел Московский детский фестиваль искусств «НЕБО»

Eurasianet: Азербайджан публично и цинично уничтожает армянское культурное и историческое наследие в Нагорном Карабахе

«Заставлял Костомарова мыть свою машину, чтоб потом он на ней покатался по парковке!» Илья Авербух рассказал о дружбе с Романом Костомаровым в шоу «Вкусно с Анфисой Чеховой» на ТВ-3

В Москве прошла премьера документального фильма "Мамы и дети"


Собянин открыл пешеходную галерею между станциями метро и МЦД-4 Кутузовская

Двух детей на самокате сбили при попытке пересечь Волгоградский проспект в Москве

В Москве двоих детей на одном самокате сбила машина

Сергей Собянин: Городские вокзалы объединяют маршруты


Песков: Москва и Пекин намерены продолжать диалог по поставкам газа

Москва рассчитывает на большую поддержку от банков КНР

Песков рассказал об обсуждении Путиным и Си Цзиньпином вопросов энергетики

Обсуждается ход реализации в Мордовии проекта по производству преформ для вытяжки оптоволокна





Праздник для детей и родителей-доноров в центре трансплантологии имени академика Шумакова

Судебная система России защитила врача «Евроонко» Екатерину Тимофееву, поддержав ее позицию в споре с некой травницей, обещающей вылечить рак с помощью фиточая

Собянин: Новый корпус больницы святого Владимира планируется открыть в 2025 году

3 детские зубные щетки "Ревилайн" по цене 2 в магазине "Ирригатор.ру" ко Дню защиты детей


В Киеве не смогли гарантировать личное присутствие Зеленского на саммите G7

В Киеве допускают, что Зеленский может не попасть на саммит G7 в Италии

Зеленский признал, что у солдат ВСУ едет крыша, и попросил "психиатрического подкрепления"


Дмитрий Вязьмикин – тренер по индивидуальной подготовке молодежного футбола «Локо»

Среди сотрудников уголовно-исполнительной системы Республики Дагестан определили лучшего гроссмейстера

Росгвардейцы обеспечили безопасность во время футбольного матча в Москве

В филиалах АО "Желдорреммаш" прошли мероприятия ко Дню защиты детей


Прямое авиасообщение открыли между Ульяновском и Минском

«Генерал КГБ»: Лукашенко на закрытом совещании объявил, что скоро вступит в войну



Собянин: Новый корпус больницы святого Владимира планируется открыть в 2025 году

Сергей Собянин. Главное за день

Собянин открыл пешеходную галерею между станциями метро и МЦД-4 Кутузовская

Сергей Собянин: Городские вокзалы объединяют маршруты


Бережем нашу природу: какие экологические проекты реализуются в Москве

Юбилейный Международный форум «Экология» пройдет в Москве 4 и 5 июня

Шесть семей из Оренбургской области вышли в финал конкурса «Это у нас семейное»

1 июня снежного барса можно было увидеть на ВДНХ


В Шахтах от онкологии умер 39-летний священник

Кошка Маруся задохнулась в переноске на борту самолета Utair

В Хакасии женщина катала подругу на крыше машины, а потом случайно ее переехала

БАДы прикинулись «Евромедами» // Арестованы предполагаемые организаторы махинаций с лекарствами


Архангельская область подключается к марафону "Сила России"

На «Белый июнь» в Архангельск приедет звезда сериалов «Вампиры средней полосы» и «Контейнер»

В Архангельске подвели итоги III Всероссийского форума «Арктика. Лёд тронулся»

Летняя оздоровительная кампания: в фокусе внимания – безопасность детского отдыха


ВТБ начал выдавать ипотеку на жилье в Крыму

Выставка-откровение «О городе своем красивыми словами»

Арт-знакомство «Искусство должно давать счастье и радость»

Краски счастливого детства


В Хакасии женщина катала подругу на крыше машины, а потом случайно ее переехала

Два рейса из Петербурга перенаправили из Шереметьево в Домодедово на фоне грозы

В Москве стартовали съемки второй части фильма «Чебурашка»

В Шахтах от онкологии умер 39-летний священник












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Анастасия Потапова

Потапова о поражении от Свентек на "Ролан Гаррос": организм дал сбой






Кошка Маруся задохнулась в переноске на борту самолета Utair

В Хакасии женщина катала подругу на крыше машины, а потом случайно ее переехала

Хуснуллин: несмотря на ставку ЦБ, приток ипотеки в стройку продолжается

У Музея Победы встретят бегуна-марафонца