Добавить новость
ru24.net
World News in Turkish
Июль
2024

En tehlikeli varyantı yayılıyor: İşte 10 soruda maymun çiçeği hastalığı

0

Mevcut salgın cinsel yolla bulaşmayla tetiklendi ancak bu suşun yakın ten tene temasla da geçebileceğine dair kanıtlar var.


Şu anda enfekte olanlar arasında okul çocukları, sağlık çalışanları ve tüm haneler yer alıyor.


Güney Afrika'da salgın şimdiye kadar üç kişiyi öldürdü.

Son dönemdeki salgınlarda endişe verici olan ne?

Mpox hastalarından alınan eski örnekleri genetik olarak analiz ederek, mpox salgınının Nijerya'da 2016 civarında ivme kazanmaya başladığını biliyoruz.


Gittikçe daha fazla insan mpox'a yakalandı, salgın diğer Afrika ülkelerine sıçradı, Afrika dışına yayıldı ve o zamandan beri 116 ülkede tespit edildi.


Temmuz 2022'de , DSÖ mpox'u uluslararası endişe verici bir halk sağlığı acil durumu ilan etti.


Salgının başlangıcından bu yana toplam 97 bin 745 kişi enfekte oldu ve 203 kişi öldü. Vakaların çoğu daha az şiddetli klad II varyantları olarak doğrulanmıştı.


O zamandan beri mpox vakalarındaki artışla ilgili birkaç endişe verici gözlem ve keşif yapıldı.


Öncelikle, bilim insanları bunun nedeni konusunda tam olarak emin olmasalar da mpox'un artık insandan insana kolaylıkla yayıldığı belirtiliyor.


İkincisi, bu sürekli iletim nedeniyle daha hızlı mutasyona uğramakta ve klad Ib ve IIb adı verilen iki alt klad (alt varyant) keşfedildi.


Üçüncüsü, enfeksiyonu önlemek için mpox'a özgü lisanslı bir aşı yok; ayrıca virüs nedeniyle çok hastalanabilecek ve ölebilecek klinik olarak savunmasız kişileri tedavi etmek için kullanılabilecek özel antiviral ilaçlar da bulunmuyor.

10 soruda 'maymun çiçeği' hastalığı

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) çatısı altındaki uzmanlar, "Yeni bir salgına neden olur mu?" endişelerine yol açan maymun çiçeği virüsü hakkında kapsamlı bir çalışma yaptı.


1- Maymun çiçeği yeni bir hastalık mı?

Maymun çiçeği, yeni bir hastalık değil. 1958'de maymunlarda tespit edildikten sonra insanlarda ilk olgu 1970'te Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde görüldü. 1958'de araştırma laboratuvarındaki maymunlarda çiçek benzeri bir salgın yapınca farkına varılan hastalık bu nedenle "maymun çiçeği" adını aldı.


Başta Nijerya ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti olmak üzere, Orta ve Batı Afrika'daki tropikal yağmur ormanlarının bulunduğu 11 ülkede görülen hastalığın sıklığı tam olarak bilinmiyor. Afrika'da her yıl birkaç yüz vaka olduğu tahmin ediliyor. Hastalık zaman zaman Afrika kıtasından enfekte hayvanlar veya insanlar aracılığıyla diğer kıtalara taşınıyor, fakat buralarda az sayıda insanın etkilendiği ve bölgesel vaka kümelenmeleri görülüyor.


2- Neden şimdi dikkat çekti?

Şimdiye kadar Afrika dışında görülen vakaların tamamının Afrika'dan gelen insanlar veya getirtilen kemirgenlerden kaynaklandığı biliniyordu. Ancak Afrika dışında tespit edilen vaka sayısı son bir hafta içinde, bugüne kadar Afrika dışında görülen toplam vaka sayısını aşacak kadar arttığı için Dünya Sağlık Örgütü ve bilim dünyasının dikkatini çekti.


3- Hastalığın etkeni nedir?

Maymun çiçeği, çiçek virüsüne akraba bir DNA virüsü. Batı Afrika ve Orta Afrika (Kongo Havzası) olmak üzere iki alt tipi bulunuyor. Batı Afrika, Kongo türüne göre daha hafif seyirli hastalık yapıyor. Şu an genetik analizler tamamlanmamış olsa da Afrika dışında görülen vakaların Batı Afrika alt tipi olduğu öngörülüyor.


4- Nasıl bulaşıyor?

Adının aksine maymunlardan daha çok sincap, sıçan, fare gibi kemirgenlerde bulunan ve onlardan insana geçen hastalık, ayrıca enfekte insan veya virüsle kirlenmiş giysi, havlu, çarşaf gibi eşyalarla yakın temas sonucunda bulaşıyor. Virüs, sağlıklı kişilere, ciltte gözle görülemeyecek çatlaklar/çizikler, mukozalar (ağız, burun, göz) veya solunum sistemi aracılığıyla giriyor.


İnsandan insana bulaşmanın büyük solunum salgısı damlacıklarıyla olduğu düşünülüyor. Hastalığın uzak mesafelere gidemeyen büyük damlacıklarla bulaşması, yüz yüze, uzun süreli ve yakın temasla oluyor.


5- Belirti ve bulguları neler?

Maymun çiçeği, ateş, baş ağrısı, yorgunluk, yaygın vücut ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve cilt lezyonlarına (döküntü) neden oluyor. Lenf bezi şişliği, maymun çiçeğinin, çiçek, su çiçeği ve kızamıktan ayıran en önemli belirtisi. Yakınmalar, virüsle temastan ortalama 6-13 gün sonra ortaya çıkıyor.


İlk 5 gününde ateş, şiddetli baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, sırt ağrısı ve aşırı halsizlik yaşanan hastalıkta, ciltteki döküntüler de ateş başladıktan sonra 1-3 gün içinde görülüyor. Avuç içi, ayak, ağız içi, genital bölge ve gözlerdeki lezyonlar, kabuk bağlayıp düşmesiyle ortadan kalkıyor.

6- Tanı nasıl konuluyor?

Maymun çiçeği hastalığından şüphelenilen durumlarda, belirti gösteren kişilerin son bir ay içinde riskli bölgelere seyahat edip etmedikleri ya da benzer belirtileri olanlarla yakın temasları olup olmadığının sorgulanması gerekiyor.


Kan örnekleriyle tanı konulamayan hastalık, kanda çok kısa süre kaldığı için PCR'la saptanamıyor. Antijen ve antikor testlerinin de daha önce uygulanan çiçek aşısı gibi nedenlerle her zaman doğru sonuç vermeyeceği düşünülüyor.


Hastalık şüphesinde lezyonlardan uygun şekilde ve gerekli güvenlik önlemleriyle alınıp paketlenen örneklerin "biyogüvenlik düzeyi 2 olan" labaratuvara gönderilmesi gerekiyor.


Maymun çiçeği hastalığı teyit edilen hayvan veya kişilerle temas edenlerin son temastan sonraki 21 gün boyunca belirti ve bulgular açısından izlenmesi gerekiyor.


7- Belirtisiz enfeksiyon olabilir mi?

Net olmamakla birlikte maymun çiçeğinin Kovid-19 gibi belirtisiz hastalık yapmadığı düşünülüyor.


Enfekte kişilerde belirtilerin ortaya çıkması, bu kişilerin fark edilmesini ve izolasyona alınmasını sağlayacağından, maymun çiçeğinin toplumda Kovid-19 veya belirtisizken bulaşan diğer enfeksiyonlar kadar yayılması beklenmiyor.


8- Maymun çiçeği öldürücü mü?

Maymun çiçeği, genellikle 2-4 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşiyor. Ancak bağışıklığı baskılanmış kişilerde ve küçük çocuklarda ağır hastalık görülebiliyor.


Genel olarak hastalananlardan, çoğunluğunu küçük yaştaki çocukların oluşturduğu yüzde 3-6'sı kaybediliyor. Hastalığın Orta Afrika alt tipinde öldürücülük yüzde 11'e kadar çıkabilirken güncel vakalara neden olduğu düşünülen Batı Afrika alt tipinin öldürücülüğü, yüzde 1 gibi daha düşük oranda kalıyor.


9- Çiçek aşısı hastalıktan korur mu?

Maymun çiçeği hastalığı için yaygın kullanılan bir ilaç bulunmasa da vakalar şimdiye kadar sidofovir, brinsidofovir gibi etken maddeli ilaçlarla kontrol altına alındı.


Dünya Sağlık Örgütü, Afrika'daki tecrübelerden yola çıkarak çiçek aşısının maymun çiçeğinden yüzde 85'e kadar koruma sağlayacağını bildirdi. Fakat çiçek aşısı, hastalığın dünya genelinde sonlanması nedeniyle 1980'den beri uygulanmıyor. Dolayısıyla şu an çiçek aşısı yapılanlar 40-50 yaş üzeri kişilerden oluşuyor. Aradan uzun süre geçmesi ise koruyuculuğun düzeyine ilişkin endişelere sebep oluyor.


10- Salgına yol açma ihtimali var mı?

Maymun çiçeği hastalığının belirti ve bulgularının belirginliği, şu anki bilgilere göre belirtisiz enfeksiyon yapmaması, yakın ve uzun süreli temas ile bulaşması, bir DNA virüsü olduğundan daha az mutasyon geçirmesi ve kolay değişime uğrayarak yeni varyantlarının çıkmaması gibi faktörler nedeniyle Kovid-19 benzeri bir salgına yol açması beklenmiyor.


ABD'den maymun çiçeği açıklaması

Maymun çiçeği virüsü nedir: Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır, belirtileri neler?

Maymun çiçeği virüsünde çarpıcı bulgular

Maymun çiçeği ABD ordusuna sıçradı

Maymun çiçeği Afrika'da can aldı

Sağlık Bakanlığı'ndan 'maymun çiçeği' rehberi

Maymun çiçeği virüsünün ismi değişiyor




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus



Сотрудники вневедомственной охраны Росгвардии Московской области провели патриотические уроки для школьников региона

В Подмосковных Люберцах росгвардейцы задержали подозреваемых в совершении кражи

В Подмосковных Люберцах росгвардейцы задержали подозреваемых в совершении кражи

В Подмосковных Люберцах росгвардейцы задержали подозреваемых в совершении кражи


"Женское дело. Лаборатория успеха". В гостях Лариса Онуфриенко

Психоаналитик Марианна Абравитова: как взрослому человеку проработать детскую травму, не обращаясь к психологу

Лучшая инклюзивная школа России-2024: стимул профессионального развития

Неделя родительской компетентности! Бесплатные онлайн-мероприятия, организованные в рамках Года семьи, будут посвящены психологическому здоровью детей и их родителей.


'With all the talk about "Babar"...': Ashwin on Ghulam's debut ton

Liam Payne’s devastated dad ‘trying to bring his son’s body home’ to lay him to rest after tragic balcony fall death

Harris pokes fun after Trump turns rally into bizarre dance-a-thon

Ring Ratings Update: King Artur rules light heavyweight, climbs P4P rankings (with Dmitry Bivol)


На Урале вынесли приговор водителю автобуса за спровоцированное им смертельное ДТП

ТСД промышленного класса Saotron RT-Т510

ТСД SAOTRON RT41 GUN: практичный, производительный, надёжный

Военные следователи провели в Ялте проверку лиц, не вставших на воинский учет


This computer built inside Minecraft has 1,107,419 blocks, over 15 million views on TikTok, and all started 'for the fun of it'

Diablo 4 player lands a 235 trillion damage hit with its new class and the pile of overpowered bugs keeping it at the top of the meta

You can try a taster of the Dead Cells dev's next roguelike Windblown ahead of its early access debut later this month, courtesy of Steam Next Fest

Golden Spatula — авто-баттлер по вселенной League of Legends выйдет в Юго-Восточной Азии


Огляд дверних циліндрів для замка: найкращі рішення від популярних брендів


Как наладить удаленную работу сотрудников

«Мы не лезем». Путин рассказал о конфликте США с Китаем

«Он был как разъяренная чихуахуа!» Егор Шип пригрозил блогеру Андрею Савочкину встречей в Москве в новом выпуске реалити «Первые на деревне» на ТНТ

Деиндустриализация Евросоюза и будущее Армении: Кто стал основным бенефициаром диверсии на «Северных потоках»




В Москве нашли тело бывшего топ-менеджера "ЮКОСа" Рогачева

В Подмосковных Люберцах росгвардейцы задержали подозреваемых в совершении кражи

Марко Николич о победе ЦСКА: Мусаев забил победный гол на родине

«У него другая». Раскрыты подробности об отце брошенного в Турции младенца


ECOMRetail Week 2024

РИА: "Бессмертный полк" пройдет в Сербии в честь 80-летия освобождения

Новая выставка «ЛИК» в художественном музее Волгодонска

Свой первый танец во время коронации Елизавета II подарила советскому офицеру. За что и кому?


Мирра Андреева в финале WTA 500 в Нинбо: борьба за 920 тыс. долларов

Андреева прошла в финал турнира WTA в Нинбо на отказе Муховой

Аслан Карацев выпадет из топ-300 рейтинга ATP после поражения в Алма-Ате

Касаткина вышла в четвертьфинал турнира WTA в Нинбо


В Москве поймали 18-летнего барнаульца, который похитил у пенсионерки 8 млн рублей

Чебоксары: Художница в Японии, одностороннее движение на дороге

Решетников: Россия ведет работу по общим с БРИКС климатическим проектам

В Москву придет небывалая для осени жара


Музыкальные новости

Президент «СКА-Ростов» Баста высказался об игре Глушакова, Набабкина и Жиркова

Ей лечиться надо: дочь Любови Успенской высказалась об оскорблении от Анастасии Волочковой

В Италии прошел первый этап проекта «Культурная миссия в Италии»

Решетова и Тимати пустили сына за руль Bugatti за 420 млн рублей в его день рождения



Деиндустриализация Евросоюза и будущее Армении: Кто стал основным бенефициаром диверсии на «Северных потоках»

Спрос на ипотеку в новостройках крупнейших городов снизился до 60%

Путин назвал Москву одним из самых прекрасных городов мира

Как наладить удаленную работу сотрудников


Желдорреммаш подвел итоги деятельности за 9 месяцев 2024 года

«Он был как разъяренная чихуахуа!» Егор Шип пригрозил блогеру Андрею Савочкину встречей в Москве в новом выпуске реалити «Первые на деревне» на ТНТ

Дзюба против «бывших»: забивает в каждом втором матче, редко проигрывает, особо опасен дома

Путин прибыл на Деловой форум БРИКС в Москве


Источник 360.ru: москвичка на иномарке снесла 5 машин в Мытищах

Источник 360.ru: в Москве трамвай наехал на человека

В Ярославской области грузовик переехал пешехода

Трамвай насмерть сбил мужчину на востоке Москвы


Путин пояснил, почему не поедет на саммит Большой двадцатки

Медаль от Путина и подозрения в коррупции: за что арестовали экс-замгубернатора Брянской области Петроченко

«Мы не лезем». Путин рассказал о конфликте США с Китаем

Путин назвал Москву одним из самых прекрасных городов мира





Жена Панкратова-Черного опровергла информацию о проблемах со здоровьем у артиста

Подмосковные студенты-медики организовали выездную проверку здоровья

Нейрохирург Тимонин рассказал, почему болит шея и что с этим делать

Ученые из Китая обнаружили таинственный вирус, передающийся от клещей


Во Франции призвали к решительному шагу в отношении Киева и НАТО

Помолвка Зеленского с Тейлор Свифт: итальянская пресса выдала "тайный план" Киева

Инстинкт самосохранения: отправит ли НАТО своих военных на помощь Киеву


«Спартак» выиграл у «Амура» в гостевом матче КХЛ

«Краснодар» разгромил «Спартак» со счетом 3:0 и вышел на первое место в РПЛ

Юная спортсменка из Истры завоевала Кубок «Московских веломарафонов»

Офицер Росгвардии из Иркутска стал призёром всероссийского чемпионата по джиу-джитсу


Лукашенко подверг критике постсоветские страны за желание «брать что-то» у России и «ничего взамен не давать».



Собянин: У городских ярмарок выходного дня появился общий узнаваемый стиль

Собянин сообщил о перехвате летевшего на Москву беспилотника

Летевший к Москве БПЛА уничтожен в Раменском городском округе — Собянин

Сергей Собянин: нельзя делить Россию на регионы и центр


Связь с аистом, оснащенным GPS-трекером, утратили амурчане

Экс-заммнистра природных ресурсов Забайкальского края получил семь лет колонии

Дубай продолжает ставить рекорды

Импульс многополярности: во времена ИТ-революции сырьевой потенциал продолжает привлекать партнеров


Красота православных храмов (#478)

России понадобится всего десять дней. На Западе провели анализ. К чему готовятся страны НАТО уже через пару лет

Какой сегодня праздник: 20 октября

Решетников: Россия ведет работу по общим с БРИКС климатическим проектам


Северные ночи...

Архангельская теннисистка Алина Хезина победила на турнире в Санкт-Петербурге

Беспроводной сканер штрих-кодов SAOTRON P05i промышленного класса

Собянин: Рублево-Архангельская линия метро откроется до 2027 года


Дополнительный поезд в Крым запустят через Воронеж на новогодние праздники

"Мамаша развела в купе сущий дурдом": Мужчина рассказал о путешествии на поезде, которое запомнится на всю жизнь

Выставка-юбилей «Рыцарь фантастики», к 90-летию со дня рождения Кира Булычёва, русского советского писателя-фантаста, ученого-востоковеда, сценариста.

Встреча с поэтом «Садится солнце желтой хризантемой…», в рамках фестиваля «Золотая осень-2024»


Чебоксары: Художница в Японии, одностороннее движение на дороге

России понадобится всего десять дней. На Западе провели анализ. К чему готовятся страны НАТО уже через пару лет

Какой сегодня праздник: 20 октября

«У него другая». Раскрыты подробности об отце брошенного в Турции младенца












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Даниил Медведев

Разгром стоимостью $1,5 млн: Медведев под ноль отдал первый сет и проиграл Синнеру на турнире в Эр-Рияде






Какой сегодня праздник: 20 октября

«А вы были на войне?» Почему в фильмах Сергея Бондарчука столько магии

Решетников: Россия ведет работу по общим с БРИКС климатическим проектам

В Москву придет небывалая для осени жара