Добавить новость
ru24.net
World News in Turkish
Июль
2024
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Bugün Yoklar…

0
Bugün Yoklar…

Lozan görüşmelerinde kaç kere ara verildi. Görüşmeler uzadıkça uzadı. İtilaf devletleri ısrarla Sevr anlaşmasını dayatıp duruyorlardı. Türkiye için ise tam bağımsızlık pazarlık konusu asla olamazdı.

İngiliz Dış İşleri Bakanlığı temsilcisi Sir Harold Rumbold öfkeler içerisinde oturumda hiddetlenip duruyordu. Normal olarak Türklerde ulusal çıkarlarının peşindeydi. O buna tahammül edemiyordu. Sevr de Serv deyip duruyordu. İngiltere dış işleri bakanlığı İstanbul vekili Nevile Henderson’a başta İsmet İnönü’yü kastederek “Hiç bu kadar inatçı, aptal, can sıkıcı insanlara rastlamamıştım.” diye mektup yazdı. O ve onun gibiler bugünde İsmet İnönü için bunları söylerler. Rumbold, iki yıl öncede Ankara hükümeti Sevr anlaşmasını imzalamadığı için yine çok sinirlenmişti. O zaman da görüşme sonrası öfkelenmiş ve “Türkler kadar politik zekâsı az olanlarla karşılaşmamıştım. Onlara onaylama konusunda iyi niyet göstermelerini, böylece itilaf devletlerince değer kazanacaklarını söyledim” demişti. Halbuki Türklerin derdi İngiliz, Fransız, İtalyan, Yunan gözünde değer kazanmak değil, Türk halkının değer kazanmasını sağlamaktı. Başka bir gün yaptığı konuşmasında sözlerini daha da ağırlaştırmıştı. Hafif bir tebessümle “Kemalist Türkler hiçbir yabancının müdahalesi olmadan ülkelerini yönetebileceklerini düşünüyorlar” dedi.

Ama kısa sürede tebessümünde yanıldığını görecekti. Elbette kolay olmadı. O dönem sanat, zanaat işlerinde neredeyse hiç yoktuk. Kılıç Arslan’dan bugüne övündüğümüz süvari birliklerimizin at nallarını bile Ermeni, Rum zanaatkârlar çakıyor, onarıyordu. Sadece askerinin olması, sadece doktorunun olması, sadece hatibinin olması yetmiyordu. İyi bir askerdik ama devleti devlet yapmak sadece asker ile olmazdı. Devleti devlet yapmak için sadece bir ya da birkaç meslek yapmak yetmezdi. Devleti devlet yapacak olan marangoz, saraç, demirci, kunduracı, kaynakçı, semerci, döşemeci, kalıpçı, balıkçı, elektrikçi, avukat, doktor, mimar, mühendis, terzi ve diğerlerinin dengeli olmasıydı. Osmanlının son döneminde bu meslekler yabancılardaydı. İstiklal savaşımız başlıyordu. İstiklalimizin baş aktörü olacak süvari birliklerimizin nallarını Ermeni, Rumlara teslim etmek istemedik. Ve ilk iş olarak 1920’de Konya’da askeri nalbant zanaat okulu açtık. Buradan diploma alan gençler, Yunan ordusunun birliğini dağıtan, Yunan ordularını birçok yerden yaran süvarilerimizin en büyük yardımcıları oldular. Bu okulun diploma töreninde Mustafa Kemal Paşa şu hikâyeyi anlatmıştı. “Ordu Belgrad’a dayandığında padişah bir zanaatkar aramış ama onca insan içinde bir tane bile bulamamış. Zanaatkâr bulamayınca işi de kalmış. Bir süre sonra komutanlar bir zanaatkâr bulmuş ama padişah bulununca da çok üzülmüş.” Evet çünkü zanaatkâr olup işe yarayabilme, savaşmadan, ölmeden aşını kazanabilme yetisinin olduğunu gören askerler savaşmak istemeyebilirdi. Bu düşünce ile yüzlerce yıl yönetilmiş bir devlette, iğneden ipliğe her şeyde yabancılara bağımlı olmayı getiriyordu. Mustafa Kemal Paşa aynı konuşmasında “Sanatların en basiti, en şereflisidir” dedi. Zanaatkârları hürmet görmeyen haysiyet içinde yaşayamayan toplumlar da ahlak aranmaz olur. Aramakta doğru olmaz. Hürmet görmesini engelleyen, haysiyet ile yaşayabilme imkânını elinden alan sistem, çıkıp da ahlak sorgulaması yapamayacaktır.

Gidin bugün sanayilere bir bakın… Zanaatkarlarımız kimler görün… Evet göreceğiniz tam olarak sığınmacılar, göçmenler. Suriyeli, Afganlı, Mısırlı, Pakistanlı….

Türk gençleri sanatçı, zanaatçı olamıyor. Çünkü seferberlik halinde yaşayan sığınmacıların maliyetleri düşükmüş. SGK, sosyal güvence istemiyormuş, maliyetsizmiş. Sadece bu da değil çeşitli medya aracılığı ile ebeveynlerin algıları da yönetildi. Ebeveynler en güzelinin masa başı işi olduğuna ikna edildi. Zanaatta neymiş dendi. Ünlü “Senin gibi cahile ben efendi diyemem aman” şarkısındaki çiftçi algı yönetimi benzeri yapıldı.

Padişahın zanaatkâr bulamadığı o dönemde savaş, yağmalama, ganimet dağılımı, başkasının çalışıp kazandığını elinden alan ve onunla karnını doyuran bir toplum olmuştuk. Bu da yeme içme, giyinme, barınmada başka toplumlara bağımlı olmamız demekti. Ve her bağımlı gibi ömrü uzun sürmedi. Üretip fikir, kuvve geliştirenler daha çok kuvvetlendi. Ve gün geldi işgal etti. Tarihi tecrübelerden ders alabilen Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucuları çalışmayı, zanaatı, bir daha kurtulma ihtiyacı duymamayı çare gördüler. Modern kaleler, fabrikalar kurdular. Ve o kalelerin başka kapitülasyonlarla ele geçmesine müsaade etmediler.

Düşünsenize Güney Kore’nin Samsung’u bir yabancıya sattığını, Amerika’nın Apple’ı sattığını… Halkı zenginleştiren, medeniyeti, modern yaşamı, geliri halka dağıtan, uygarlığı arttıran yapılar satılmaz elbette. Hele hele milli güvenlik zaafı oluşmasına sebep verebilecek kaleleri hiç kimse satmaz. Kaleler yabancıya teslim edilmez. Kalelerin temel taşı olan fikri, çalışan gücünü yabancılara kimse teslim etmez. Çünkü tarih derki ‘Böyle bir teslimiyet, esarettir. ‘Kaleleri yıkmayın’ dediği için tehdit edilenler değil ama yıkanlar korkmalı’ der.

Bakın Kayseri’de sığınmacı sorunu ne kadar da büyüdü. Ardından başka yerlerde de millet sokağa çıktı. İşte insanlarımızın asıl telaşı da bu! Kültür, hukuk anlayışı, toprak, kale, iş, aş değişimi telaşlandırıyor. Sosyal medyada benzer konuların paylaşımları oluyor. Videolarda sığınmacı ve göçmenlerin ya yenileri geliyor ya da daha çok yere dağılıyorlar.

Kaleler yabancıya satılamaz. Ve kalelerimizin insan gücü de yabancılara teslim edilemez. Etmiş devletler oldu tabii. Ama onlar bugün yoklar.

Kaleleri, fabrikaları yabancıya satılmış milletler, iş bulamaz. Gelirler tabanda eşitlenme sürecine girer. Gençken çalışma imkânı bulabilmiş insanların emekliliği de tabanda birleşmeye başlar. Emekli, memur maaşları enflasyon kadar yasa gereği artırma kanunu, sanki yeni zam yapılmış gibi açıklanır. Çalıştığı dönemde 4 milyon TL prim ödeyende, 1 milyon TL prim ödeyende aynı kök, taban maaşında eşitleniverir. Adalet kaybolur. Komünizme ‘tu kaka’ der ama maaşlara komünizm getirir.




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus



Певец Дмитрий Камский готовит к релизу новый сингл "Песня Земли"

Владислав Овчинский: жители дома на Радужной улице начали переезд в новостройку по программе реновации

Письмо генеральному прокурору и отмена выборов - чем может обернуться избрание нового главы города Сочи?

19 июля: какой сегодня праздник, что было в этот день


Заинтересовавший Владимира Путина хит семьи Рыбачевых презентовали на радиостанциях «Газпром-Медиа»

Спа-наслаждения от Canopy by Hilton Seychelles

Летний лагерь для арцахских подростков возобновил работу. Фоторяд

Подсчитано, насколько подорожали авиабилеты на российские курорты: если вы ещё не купили билет, то вы опоздали


Suspect arrested for ‘threatening to kill Trump and his VP pick JD Vance’ in Florida days after assassination attempt

Bears Reportedly Played A Big Part In Giants Losing Saquon Barkley

Faculty of International Journalism and Mass Communications Eurasian International University is conducting an additional intake of applicants!

England U20 overpower France to be crowned world champions


Портативный ТСД корпоративного класса Saotron RT-T70

Иван-Чайное настроение....

"Он очень больной мальчик": диаспора просит отпустить мигранта проломившего голову депутату Госдумы Матвееву.

БУНТ "БЕЗОТКАЗНОГО ГОРОДА": МИГРАНТЫ ПОЛУЧИЛИ НЕОЖИДАННЫЙ ОТПОР. И РУССКИМ ЭТО ПОНРАВИЛОСЬ


Интервью AppTime с компанией Innova: релиз Gran Saga в России, внутриигровая оплата и «Масленица» в корейской MMO

Yesterday I ignored 10 tornado warnings to finish a Destiny 2 raid, didn't get the exotic drop, and disappointed my fiancée. Is there some sort of lesson here?

CD Projekt's Pawel Sasko tells the inspiring tale of how an Estonian beet farmer in Australia became a senior quest designer on The Witcher 4

According to BioWare, Dragon Age: The Veilguard is the first entry in the series where "the combat's actually fun" and where characters are "intentionally" the focus of the storytelling, which seems pretty unfair on the first three games


Фотомагазин PYN: ваш надійний партнер у світлі та фотографії


Минеев единогласным решением судей победил Исмаилова на турнире в Москве

Прощай, ЕС! Россия будет поставлять газ в Иран по сверхмощному трубопроводу

Запашный пришел поддержать Исмаилова перед боем с Минеевым

«Мы голодные!». Дети остались одни дома и просили в окно еды




Иванов попросил отпустить его из-под стражи

Жаре не сдается наш огород: как спасать растения на участках в знойные дни

Письмо генеральному прокурору и отмена выборов - чем может обернуться избрание нового главы города Сочи?

Певец Дмитрий Камский готовит к релизу новый сингл "Песня Земли"


Вперед в новый сезон! Сегодня ФК «Оренбург» на своем поле принимает московский «Спартак»

Данные налоговой подтверждают получение взятки экс-замглавы МО РФ Ивановым

Жаре не сдается наш огород: как спасать растения на участках в знойные дни

Человек в штатском. «Хождение по мукам» племянника Алексея Толстого. Часть 4


Рублева призвали успокоиться

Тарпищев: Рублёву надо не играть, а заняться своим здоровьем

Экс-теннисист Ольховский: победа Медведева над Синнером была неожиданной

Принцесса Кейт Миддлтон надела на Уимблдон платье в цветах теннисного клуба


Зачем француз Макрон идёт через чёрный Габон

Центробанк: рост реальных зарплат россиян в 2025 году замедлится в 2,5 раза

Жаре не сдается наш огород: как спасать растения на участках в знойные дни

Иванов попросил отпустить его из-под стражи


Музыкальные новости

Тимати, МОТ, «Руки Вверх!» и 205 000 гостей: в России прошел VK Fest. Как это было?

«Не способна»: Джигурда высказался о творческом потенциале Волочковой

Певец SHAMAN приехал на концерт у посольства США на машине «Победа»

Концерт "Битва Клавиров: Бах vs. Моцарт"



Прощай, ЕС! Россия будет поставлять газ в Иран по сверхмощному трубопроводу

Минеев единогласным решением судей победил Исмаилова на турнире в Москве

«Мы голодные!». Дети остались одни дома и просили в окно еды

Запашный пришел поддержать Исмаилова перед боем с Минеевым


"Динамо" и "Факел" назвали стартовые составы на матч первого тура РПЛ

Опубликован рейтинг упоминаемости и активности политиков в Telegram каналах за июнь 2024 года

Актрису Марию Аронову увезли в Боткинскую больницу в Москве

«Я не глупая и умею постоять за себя»: Надежда Сысоева рассказала в «УТРО.ТНТ» об участии в шоу «Выжить в Дубае. Возвращение»


Четыре улицы в Москве стали пешеходными 20 и 21 июля

Еженедельный вестник катастроф

Спасатели достали полуторагодовалого ребенка из запертого автомобиля в Москве

Дептранс Москвы: на внешней стороне ТТК затруднено движение из-за ДТП


Путин назначил Агафонова главой Экспертного управления президента





Лихорадка, рвота, диарея: иммунолог Болибок назвал симптомы листериоза

Актрису Марию Аронову увезли в Боткинскую больницу в Москве

Вернет молодость и снизит воспаление: диетолог Писарева рассказала о пользе черники

Скиппинг и танцы: как тренировки со скакалкой влияют на физическое здоровье


Меркурис: Потеря Киевом Угледара положит конец битве за Черное и Азовское моря

Уκpaинcκaя пpοпaгaндa: Ροccийcκaя гиpя для ΚΗΡ κудa увecиcтee уκpaинcκοй

В центре Киева снесли особняк Зеленских

В Киеве из-за незаконного сноса Дома Зеленских XIX века возбудили уголовное дело


Владимир Минеев под крики "русские вперёд" избил и уложил на ринг Магомеда Исмаилова

"Динамо" переиграло "Факел" в первом туре чемпионата России

ЦСКА и "Ростов" сыграли вничью в первом туре РПЛ

Минеев единогласным решением судей победил Исмаилова на турнире в Москве




Собянин: Умные камеры помогают улучшить движение по МКАД и другим магистралям

Собянин рассказал, какие технологии используются при строительстве метро

Собянин рассказал, какие современные технологии используются при строительстве метро

Собянин оценил роль умных камер в сокращении числа ДТП в Москве


Богомолу и осе комфортно в нашей полосе: почему в Москве появились необычные насекомые

Москвичам пообещали на будущей неделе классическую июльскую погоду

«Метриум»: Старт бронирования в мультиквартале VEER

Бренд экологичной одежды первым в мире сообщил о нападении анти-эко-активисток


Три человека пострадали в ДТП в Приморском крае

Вперед в новый сезон! Сегодня ФК «Оренбург» на своем поле принимает московский «Спартак»

Зачем француз Макрон идёт через чёрный Габон

Данные налоговой подтверждают получение взятки экс-замглавы МО РФ Ивановым


Архангельская область в топе регионов по лесовосстановлению

Пассажир самолета в Пулково открыл аварийный люк из-за жары в салоне

ТСД SAOTRON RT41 GUN: практичный, производительный, надёжный

АО «Транснефть - Север» обеспечивает надежность производственной инфраструктуры в четырех регионах


В чем особенность приготовления лапши вок?

Выставка-персоналия «Замечательный русский беллетрист» к 250-летию со дня рождения М.Н.Загоскина, русского писателя и драматурга

Краеведческое посвящение «Здесь артековская слава начинала свой поход»

В г.Геленджике состоялся Открытый чемпионат Краснодарского края по фланкировке казачьей шашкой, 2024г


Три человека пострадали в ДТП в Приморском крае

Вперед в новый сезон! Сегодня ФК «Оренбург» на своем поле принимает московский «Спартак»

Центробанк: рост реальных зарплат россиян в 2025 году замедлится в 2,5 раза

Диетолог раскрыла неожиданную пользу черники












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Уимблдон

Принцесса Кейт Миддлтон надела на Уимблдон платье в цветах теннисного клуба






Зачем француз Макрон идёт через чёрный Габон

Центробанк: рост реальных зарплат россиян в 2025 году замедлится в 2,5 раза

Прощай, ЕС! Россия будет поставлять газ в Иран по сверхмощному трубопроводу

Мы считаем, что Митрополит Иларион Алфеев и Георгий Сузуки обнародовали то, о чём хотел молчать Патриарх Кирилл.