Добавить новость
ru24.net
World News in Turkish
Июль
2024

Köpek vergisi tasma yasası

0

Ahmet Özay


İnsanlığın hayvanları evcilleştirmesi, medeniyet tarihini belirleyen bir önemde kabul görmüş. Kedilerin ev hayvanı olma süreci on bin yıl önce Anadolu’dan başlayarak dünyaya yayılmış. Atlar ilk kez 6 bin yıl önce Kuzey Kafkasya’da ehlileştirilmiş olsa da yaygın olarak kullanımı Türkistan ve Anadolu’da eş zamanlı gerçekleşmiş. Türkistan coğrafyasında binlerce yıl önce insanlarla aynı kaderi paylaşmaya başlamış. İnsanla var olmuş insanla ölmüş.

Sığırlar ise Fırat ve Dicle nehirleri arasında, Mezopotamya’da on bin yıl önce yaşamımızın bir parçası olmuş. Hayvanların insanlarla ortak yaşamı, uzun bir serüven sonucunda coğrafyamızda şekillenmiş. Binlerce yıldır eğittiğimiz hayvanlarla iç içe yaşasak da, ortak yaşam alanları insanın aleyhine bir durum arz etmeye başlamış.

Bağda, bahçede ve doğal çevrede birlikte yaşadığımız evcil hayvanlar, şehirlerin gelişimi ile işlevini ve yaşam alanını yitirmiş. Bu türler ‘evcil hayvandan’ ‘sokak hayvanına’ evrilmiş. Avrupa’da metropollerin gelişimi, insan ile çevrenin, insan ile hayvanın ilişkilerini düzenleyen etik kurallar ve yasal düzenlemeler yapılmasına yol açmış.

İnsan-insan ilişkilerini düzenleyen yasalar, insan-hayvan ilişkilerinin belirlenmesini de zorunlu kılmış. Böylece ‘evcil hayvan’ kavramından ‘ev hayvanına’ değişen bir süreç yaşanmış. Ülkemizde ise ev, avlu, bağ, tarla üçgeninde yaşayan hayvan türleri, cadde ve sokakların oluşmasıyla ‘sokak hayvanına’ dönüşerek, garip bir durum ortaya çıkmış.

SOKAK HAYVANI

Sokak hayvanı kitlelerinin gelişiminde ‘evde hayvan beslenmez’ algısı etkili olmuş. Belediyecilikle ilgili yasal düzenleme ve yetki alanlarının belirsizliği de bu süreci hazırlamış. İnsanın göç ve şehirleşmenin kurbanı olduğu son 50 yıllık zaman dilimi hayvanlar için de bir dramı beraberinde getirmiş. ‘sahipsiz hayvandan’ ‘sokak hayvanına’ dönüşen evcil hayvanlar insanın son dönem macerasında ‘insanlığın kurbanı’ olarak yakın medeniyet tarihimize mal olmuş.

Zamanla bu durum kanıksanmış ve hayvanların yaşadığımız çevrenin bir parçası olduğu algısı oluşmuş. Bu algının oluşmasına şehirsel gelişme ile belediyelerin görev alanlarını düzenleyen hukukun eş zamanlı gelişmiş olmaması vesile olmuş. Böylece şehirli insan, evde veya bahçede yaşam alanı bulamayan, kedi ve köpek olmak üzere iki ana hayvan türü ile sokakta baş başa bırakılmış. Köpeklerin insanlarla medeni bir şekilde bir arada yaşatılması ideali bu çarpıklığın savunulması gibi bir sonucu beraberinde getirmiş. Bir köpeğe sahip olup, onu evine bahçesine almaktan yoksun sosyal vicdan, köpekleri mevcut koşullarda yaşam hakkını savunur olmuş.

SAHİPSİZ HAYVAN

Avrupa’da ‘sokak hayvanı’ olmadığı gibi ‘sokak hayvanı’ kavramı da Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Yunanistan haricinde pek mevcut değil. Zira, mülkiyet ile ‘hak ve sorumluk’, birbirine bağımlı kavramlar. Şehirsel oluşum ile etik ve yasal gelişimin eş zamanlı geliştiği ülkelerde sokak hayvanı kavramı yok. Zira, ‘mülkiyet’ ile ‘hak ve sorumluluk’ birlikte tanımlanmış.

İnsan vicdanı, hukuk gücünün emrine girmiş. İnsanlar beslediği tüm hayvanları ya evine ya da ahırına almak durumunda kalmış. Şehir yaşamında münferit olarak görülen hayvanlar ise ‘sahipsiz hayvan’ olarak tanımlanmış. Sahipsiz hayvanlar polis ve itfaiye yetkisinde hayvan barınaklarına götürülür olmuş.

Maalesef, hayvanların yaşam hakkını savunan yerli vicdan, onlara evde veya bahçede bir yaşam alanı sunamamış. Böylece sokaktaki hayvanların yaşam hakkını savunan çevreler ile hayvanlarının yerinin sokaklar olmadığını savunan düşünce ülkemizde karşı karşıya gelmiş.

Sokak hayvanlarının, özellikle köpeklerin yaşam hakkını savunan çevreler, köpeklere sokağı reva görür gibi konuma düşmüşler. Sokaklardaki köpek varlığına karşı çıkan yaklaşım ise sanki köpek kıyımını savunur gibi görülür olmuş. Unutmayalım çevremizde kedi ve köpeklerin dışında martılar, kargalar hatta son dönemde papağanlardan oluşan bir hayvan potansiyeli de var.

DÜNYADA DURUM

Hindistan’da sığırlar ve maymunlar, tropikal kuşak ülkelerinde ise timsahlar ve diğer sürüngenler bizde köpek ve kedilerle aynı konumdalar.

Avrupa’da her hayvanın bir sahibi ve bir yuvası olması gerektiği, kuralından hareketle ‘ev hayvanı’ ve ‘sahipsiz hayvan’ tabiri kullanılıyor. Avrupa’da yaklaşık 72 milyon köpek evlerde besleniyor. Avrupa’da sokak köpeği bulunan istisna ülkeler ise Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Yunanistan. Bu ülkelerde bizdekine benzeyen manzaralar mevcut. Bu kategoriye başıboş at sürülerini de eklemekte yarar var.

Almanya’da yaklaşık 34 milyon ev hayvanı bulunmakta. On milyon köpek ve 14 milyon kedi bu sayıya dahil. Lakin, Almanya’da sürüngenlerden kuşlara, tropikal hayvanlardan, farelere kadar birçok hayvan evde besleniyor. Fransa’da evcil hayvan sahibi sayısı oldukça yüksek. Evlerde 31 milyon evcil hayvan bulunmakta. İtalya ise yaklaşık 60 milyon evcil hayvan var. Bu ülke nüfusu ile eş değerde bir evcil hayvan potansiyeli anlamına geliyor.

Hal böyle olunca hayvanların evde, hayvan barınaklarında, çiftliklerde, doğa parklarında ve ormanlarda insanlarla ortak yaşamını düzenleyen ağır yasalar var. İnsan ile hayvanın yaşamını düzenleyen yaslar, vergi düzenlemeleri ile de destekleniyor. Evde beslenilen hayvanların topluma maliyetine göre vergi vermek durumunda kalınıyor.

KÖPEK VERGİSİ

Köpeklerin yaşam hakkını savunan, dolayısı ile köpek sahibi olan ‘köpek vergisi’ öder. Köpekler küçük veya büyük, toplum içinde çıktığında tasma ile taşınmak zorundadır. Bu konuyu düzenleyen ‘Tasma Yasası’ denen, belediyeden belediyeye değişen bir yasa da mevcuttur. Köpek sahipleri, yerel makamlara, belediyelere köpek vergisi ödemekle yükümlüdür. Verginin amacı, belediyelerin sokaklarda ve parklarda temizlik hizmetlerini finanse etmesine yardımcı olmak ve köpek sahiplerini sorumluluğa teşvik etmektir. Köpek vergisi miktarı, belediyeden belediyeye değişiklik gösterebilir. Büyük şehirlerde bu vergi genellikle daha yüksektir. Berlin’de ilk köpek için yıllık vergi yaklaşık 120 avro, ikinci köpek için ise yaklaşık 180 avro ödenir.

AVRUPA’DA ÖTENAZİ

Avrupa’da ötenazi, orijinal tabiri ile ‘Euthanasia’ uygulanıyor. Ötenazinin gayesi insanlarda olduğu gibi hayvanların da ıstırap duymasına engel olmak. Ötenazi hayvan sahibi ile veteriner arasında varılan karar ile uygulanır. Veteriner bu tercihe itiraz edebiliyor. Bir hayvanın ölümüne de hayvan sahibi, hayvanın lehine olduğu taktirde karar verebiliyor. Hayvanların kitleler halinde öldürüldüğü durumlar da mevcut. İtalya, İspanya, Portekiz ve Romanya köpek itlaf merkezlerine sahip. Bu ülkelerde köpeklerin zaman zaman toplanarak yakıldıklarına dair haber ve görüntüler hala hafızalarımızda.

Salgın hastalıklar nedeni ile koyun, fare, sığır veya tavukların topluca imha edildiği durumlar mevcut. Lakin, köpeklerin kitlesel olarak imha edildiği uygulamalara Avrupa’nın yakın tarihinde pek rastlanmıyor.

Bir köpeğin saldırganlığı genellikle eğitimi ile ilişkilendiriliyor. Köpeğin saldırganlığına dair şikayet yaşandığında köpek ile ilgili bilirkişi kararı gerekiyor. Bilirkişi ‘eğitilebilir raporu’ verirse hayvan eğitime gönderiliyor. Kangal vakalarında bilindiği üzere ‘eğitilemez raporu’ verildiğinde ise sahibi kabul etmese bile hayvan barınağında yaşamaya mahkum ediliyor. Saldırganlığını sürdürürse belli koşullarda istisnai olarak uyutulabiliyor. Bugün Almanya’da boşanma davalarında evde hayvan var ise hayvanın bakım ve mülkiyeti bile dava safahatına dahil oluyor.

YENİ DÜZENLEME

Ülkemizdeki yeni düzenleme uygulamaya girmeden büyük bir tartışmaya neden oldu. Dünyadaki uygulamalara göre bir köpek hakkında ötenazi kararı verebilmek için, o hayvanın fiilen sahibi olmak gerekiyor. Eğer ötenazi adı altında köpeklerin kitlesel bir tanımlama ile topluluklar halinde öldürülmesi kastediliyorsa bu başka bir husus. Bu fiili ötenazi olarak tanımlamak ne derece mümkün? Böylesi bir uygulamaya ‘imha’ veya ‘itlaf’, demek uygun olan. Bir kavramı yabancı dilde ifade etmek, ötenazinin dünyada kabul gören bir uygulama olduğu anlamına gelmiyor.

Aklıselim olan, tedbirleri uzun bir aritmetik sürece yaymaktır. Onlarca yılda meydana gelen biyolojik bir sorunu onlarca günde çözülemeyeceği ortada. Doğa kanunları ve insan mizacını belediyeler, veteriner odaları, hayvan dernekleri ve kitle örgütleri ile birlikte tanımlamak gerekli. Mesela bir hayvan hakları savunucusu çevresindeki sahipsiz bir köpeğin korunması için mücadele ediyorsa, bu vatandaşımıza devlet eliyle o hayvanın maddi ve hukuki sorumluluğunu üzerine alma fırsatı da teşvik edilmelidir. Aksi taktirde uygulamaya karşı geniş bir cephenin oluşması an meselesi olur.

SON BİR ÖYKÜ

Şu ana hayatta olmayan bir arkadaşımın Afrika orijinli bir çoban köpeği vardı. Köpek bir gün Bonn’da koyun sürüsüne girdi. Bir koyunu ensesinden kavradı ve ağır yaraladı. Köpek psikoloğa, koyun hayvan hastanesine gitti. Mahkeme, köpeğin türü itibarıyla vahşi olduğu, eğitim sorunu yaşamadığı ve aşırı saldırgan olmadığına karar veridi. Toplam bin 50 avro tutarında bir ceza ile köpek hayvan barınağından kurtuldu. Peki sahibi? Mahkeme koyunun ağır yaralı ve travmalı olması nedeniyle, sağlığı düzelene kadar veteriner ve ot dahil bakım masraflarını arkadaşıma yükledi. Bu olay köpek sevgisinin tek yanlı olamayacağına dair güzel bir örnek.

Bir çift söz de üniversite ve araştırma kuruluşlarına. Sokak köpeklerinin üreme oranı, ölüm biçimi, türleri ve sokakta yaşam süreleri hakkında araştırmalar yapmışlar mı? Başıboş köpek nüfusunun şehirler de mi, kasabalarda mı, hangi tür şehir dokularında yaşadıklarına dair veri tabanı oluşturmuşlar mı? Mesela, hangi yörelerimizde sokak köpekleri daha fazla yaşıyor. Hangi koşullarda saldırganlaşıyorlar. Doğa kanunlarına veya biyoloji bilimine göre bu köpek nüfusunu zamana yayarak küçültme çaresi aranmış mı?


Beşiktaş’ta başıboş sokak hayvanları yasasını protesto için köpek kılığına girip havladılar

Bingöl'de başıboş köpek saldırısı: 8 yaşındaki çocuk yaralandı

Başıboş köpek düzenlemesi son durum: Sokak köpekleri için yeni düzenlemeler ve maddeler




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus



Команда подмосковного главка Росгвардии завоевала серебро в соревнованиях по гиревому спорту Спартакиады «Динамо»

Обзор автомобиля «Москвич» 3

Подписывайтесь на наши Telegram каналы!

Портативный ТСД корпоративного класса Saotron RT-T70


Улыбающуюся Паулину Андрееву заметили со старшим сыном Федора Бондарчука

Конкурс-фестиваль ударных инструментов пройдёт в Петербурге

Первые итоги конкурса малых грантов для социальных предпринимателей подведут во время благотворительного бала

Участники акции «Green Drive» этим летом собрали более 200 тонн мусора


Lennox Lewis Has No Doubt How Anthony Joshua vs Daniel Dubois Rematch Goes: “He’ll Go After Him”

Navy veteran’s defamation suit against CNN inches towards trial as judge hears motions for summary judgment

FA Cup second round draw: Date, start time, live stream FREE, ball numbers and TV channel

An Idaho health department isn’t allowed to give COVID-19 vaccines anymore. Experts say it’s a first


Власти Екатеринбурга расширили список многоквартирных домов под снос

Невидимые слезы фильма «Москва слезам не верит»

По всей стране полупустые залы: Наконец «эстрадная мафия», созданная Пугачевой, поплатилась за свою жадность и наглость.

ТСД SAOTRON RT41 GUN: практичный, производительный, надёжный


World's biggest modding site announces new paid mods policies, with caveats—'as long as it isn't to the detriment of the free modding ecosystem'

Return of the Phantom, which is basically The Phantom of the Opera but with time travel, is free on GOG

AMD's Dr. Lisa Su predicts AI GPU market will grow to $500 billion by 2028 or 'roughly equivalent to annual sales for the entire semiconductor industry in 2023'

Stressing out waiting for Dragon Age: The Veilguard to download? Here's some Dragon Age ASMR to help mellow your mood



"Спартак" всухую обыграл ЦСКА в матче с тремя удалениями

Заместитель управляющего Отделением Фонда пенсионного и социального страхования Российской Федерации по г. Москве и Московской области Алексей Путин: «Клиентоцентричность - наш приоритет»

Свыше 6,5 тысячи жителей Москвы и Московской области получили справки о статусе предпенсионера в клиентских службах регионального Отделения СФР и МФЦ

Портативный ТСД корпоративного класса Saotron RT-T70




Около 140 объектов образования передали профильным учреждениям Москвы за 5 лет

Портативный ТСД корпоративного класса Saotron RT-T70

Заместитель управляющего Отделением Фонда пенсионного и социального страхования Российской Федерации по г. Москве и Московской области Алексей Путин: «Клиентоцентричность - наш приоритет»

Обзор автомобиля «Москвич» 3


Урок мужества состоялся в первый день ноября в Раменской школе № 5

Мэр Воронежа поздравил со столетним юбилеем Почетного гражданина Николая Борисова

(НЕ) ВкусВилл. Москвичка купила хлеб с опасной начинкой

Власти РФ не сочли нужным вводить предельные розничные цены на продукты


Арина Соболенко уверенной победой стартовала на Итоговом турнире WTA

Кудерметова вышла во второй круг турнира категории WTA 250 в Мериде

Блинкова на отказе Цуренко вышла во 2-й круг турнира WTA 250 в Мериде, где сыграет с Корнеевой

Российская теннисистка Шнайдер вышла в полуфинал турнира WTA в Гонконге


Денисов оценил игру «Спартака» после победы над ЦСКА

CBS указал на причастность РФ к распространению фейковых видео о выборах в США

Рахимов после 0:1 с «Локо»: «К игрокам «Рубина» претензий нет. Не устраивает только результат»

Снежная буря обрушится на Московский регион в День народного единства


Музыкальные новости

Марина Кравец в алом платье, Юлия Барановская в строгом костюме, Елена Ломтева с Хрюшей и Дмитрий Маликов: как прошла «ТЭФИ-KIDS» 2024

Киркоров написал трогательный пост по случаю 60-летней годовщины родителей

«Как бы нам не развестись после этого!» Уже сегодня Джиган и Оксана Самойлова переедут жить в деревню в новом шоу ТНТ «Большое переселение»  

Балерина Волочкова: балетным академиям в России не хватает педагогов



Свыше 6,5 тысячи жителей Москвы и Московской области получили справки о статусе предпенсионера в клиентских службах регионального Отделения СФР и МФЦ

"Спартак" всухую обыграл ЦСКА в матче с тремя удалениями

Портативный ТСД корпоративного класса Saotron RT-T70

Заместитель управляющего Отделением Фонда пенсионного и социального страхования Российской Федерации по г. Москве и Московской области Алексей Путин: «Клиентоцентричность - наш приоритет»


Собянин: В ближайшие годы в Москве будет построено еще 200 объектов образования

Конкурс-фестиваль ударных инструментов пройдёт в Петербурге

Более 100 человек стали участниками забега «5 верст» в Балашихе

«Спартак» всухую победил «Сочи» в матче КХЛ


С Москвой Пушкина познакомились воспитанники школ искусств Приамурья

SHOT: газовый баллон взорвался в кабине грузовика, ехавшего по МКАД

Двое людей пострадали в ДТП на пересечении Керамического проезда и Дубнинской улицы

Источник 360.ru: 2 человека пострадали в ДТП в Москве, наехав на препятствие


Заместитель управляющего Отделением Фонда пенсионного и социального страхования Российской Федерации по г. Москве и Московской области Алексей Путин: «Клиентоцентричность - наш приоритет»


Нет вакцины: чем опасна «детская» инфекция — скарлатина




Россиянка не могла есть и пить из-за редкого заболевания

Риски для обеих сторон: кто такие ипотечные доноры и почему опасно использовать эту схему

Нет вакцины: чем опасна «детская» инфекция — скарлатина

Диетолог Рау назвала продукты, от которых мужчинам стоит отказаться


The Washington Post: члены команды Зеленского считают выгодным переизбрание Трампа

NYT: Зеленский измотан и обеспокоен из-за неудач ВСУ


ЦСКА и «Спартак» огласили стартовые составы на матч 14-го тура РПЛ

Футболисты «Спартака» и ЦСКА устроили массовую драку на поле

Футболисты ЦСКА и «Спартака» устроили массовую драку во время матча

"Спартак" всухую обыграл ЦСКА в матче с тремя удалениями


Побег Алексеева: из "райского сада" Борреля в "Райский сад" Лукашенко

Лукашенко: Россия не планирует атаковать ЕС через Белоруссию



Собянин рассказал о пользе "Урока с чемпионом"

Сергей Собянин сообщил о планах строительства школ и детских садов

Собянин рассказал о возрождении легендарного стадиона «Локомотив» в Люблине

Собянин: В ближайшие годы в Москве будет построено еще 200 объектов образования


Закупки Газпрома. 2 ноября 2024 г. Услуги по охране окружающей среды и др. услуги

«Метриум» и ГК «Основа»: Свято место пусто не бывает – за год рынок первичного жилья возник в пяти районах

Эксперт назвал реновацию в Москве важным шагом на пути к экологической модернизации

Повышение квалификации спасателей: борьба с нефтяными разливами


Пожар произошёл в селе Передовое

Прокуратура раскрыла детали массового ДТП на Москворецкой набережной

Денисов оценил игру «Спартака» после победы над ЦСКА

Вертинская открестилась от брака, дети конфликтовали с молодой вдовой. Женщины Александра Градского


Лидером по наличию мусорных контейнеров стала Амурская область

В Архангельске концертом почтили память флейтиста и педагога Виктора Тырина

Терминал сбора данных (ТСД) промышленного класса SAOTRON RT42G

Названы спикеры марафона «Знание.Первые»


Книжная выставка «От ратной славы – к единству народа»

Историческая хроника «Нас много держава одна» ко Дню народного единства

Литературно-игровая программа «Волшебство осеннего Крыма»

Час Отечества «Русь могучая, Русь единая».


«Я в домике!»: зачем ребенку нужно собственное пространство

В Москве производитель лекарств увеличит объемы выпуска при поддержке города

РОССИЯ ЛИБО ИНОПЛАНЕТЯНЕ УПРАВЛЯЮТ СЕКРЕТНОЙ СЛУЖБОЙ США? Дональд Трамп, Владимир Путин, выборы Президента США. Россия, США, Европа могут улучшить отношения и здоровье общества?!

Риски для обеих сторон: кто такие ипотечные доноры и почему опасно использовать эту схему












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
ATP

Париж (ATP). 1/4 финала. Хачанов сыграет с Димитровым, Зверев – с Циципасом, Руне встретится с де Минауром, Эмбер – с Томпсоном






Камоцци - о победе «Спартака»: «Москва - красно-белая!»

«Я в домике!»: зачем ребенку нужно собственное пространство

«Озорной и веселый»: детеныш бурой гиены родился в Московском зоопарке

Автомобилистам назвали ключевые шаги для подготовки машины к морозам