Добавить новость
ru24.net
World News in Turkish
Июль
2024
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
30
31

Savaşın ortasında filmimi çektim

0

1959 yılında Ürdün’ün Amman kentinde doğmuş olan Mai Masri Filistinli bir babanın ve Amerikalı bir annenin kızı. İlk çocukluğunu Amman’da ve babasının memleketi Nablus’ta geçirmiş ve birinci sınıfta Beyrut’a taşınmış olan Masri, üniversite eğitimi için ise Amerika’ya gitmiş. 1981 yılında California’daki San Francisco Devlet Üniversitesi’nde sinema film prodüksiyonu ve tekniği alanında eğitim görüp mezun olan Masri, okul bittikten sonra yeniden Beyrut’a dönmüş. Filmleri dünya çapında gösterilen ve 90’dan fazla uluslararası ödül kazanan Masri, Filistin’in en önemli yönetmen ile yapımcılarından birisi. Aynı zamanda devrimci sinemacıların ilk kuşağından sonra ortaya çıkan yeni Filistin sinemasının öncülerinden sayılıyor. Özellikle savaş zamanlarında kadınlar ve çocukların bakış açısında direniş, insanlık, umut temalarına odaklanan, gerçekçi ve şiirsel sinema diliyle tanınan Masri, “3000 Gece”, “Şatilla’nın Çocukları”, “Frontiers of Dreams and Fears”, “Suspended Dreams”, “33 Days” gibi Filistin mücadelesine odaklanan ve savaş zamanlarında çektiği çok sayıda etkileyici filme imza atmış. Masri’nin filmleri Toronto, Cannes, Venedik gibi önemli festivallerde gösterilmiş ve Asya Pasifik ve Akademi Ödülleri’nden ödüller almış. Mai Masri şimdilerde ise çalışmalarını yönetmen eşi John Chamoun ile birlikte kurduğu Nour Production üzerinden devam ettiriyor. Yeni Şafak Pazar olarak geçtiğimiz hafta TRT tarafından altıncısı düzenlenen, senaryo geliştirme ve ortak yapım platformu “TRT 12 Punto” kapsamında Türkiye’ye gelen Mai Masri ile ile bir araya geldik.

Kimlik bilincim sürgündeyken oluştu

Çocukluğunuzun bir kısmı Amman ve Nablus’ta geçmiş. Daha sonra ise Beyrut’a taşınmışsınız. Bize yaşadığınız o dönemleri anlatabilir misiniz?

Ailem El Halil’in Nablus kentinden. Fakat 1967’deki işgal nedeniyle Filistin’den ayrılmak zorunda kaldık. Ben Beyrut’ta büyüdüm. Büyüdüğüm dönemde çok sayıda siyasi ve kültürel hareket vardı. Bu da ilerleyen zamanlarda benim sinemaya olan ilgimi uyandırdı. Şöyle ki, o dönemde dünyada çok fazla şey oluyordu. Lübnan Filistin mücadelesinin merkezi haline gelmişti. Filistin hareketinin, direnişin başlangıcının ve hatta sinema sektörünün merkezi Beyrut’tu. Ben de bunda yer alıyordum. Büyürken, Filistin kimliğine dair bilincim ve farkındalığım da bu süreçte oluştu. Bu süreçte aktiftim. Gösteriler vardı. Mülteci kamplarına gidiyorduk. Kimlik bilincim sürgündeyken oluştu. Ama sonra 17 yaşımda, genç bir kızken ilk kez memleketim olan Filistin’e geri döndüm. Elimde kameram vardı ve olanları filme alıyordum. Memleketimle çok güçlü bir bağ hissettim. Film çekmeye başladıktan sonra bu bağ çok daha fazla güçlendi. Çünkü kameram sayesinde bir rol üstlenmiştim. Halkımın hikâyesini anlatıyordum.

Peki o dönemlerde bir kadın olarak sinemaya yönelirken tereddütleriniz oldu mu?

Büyüdüğüm zamanlarda sinema okuyan çok fazla insan yoktu. Çok yaygın değildi. Özellikle de kadınlar arasında çok nadir görülüyordu. Hayatta ne yapacağımı düşündüğüm zaman San Francisco’ya gittim. Çünkü erkek kardeşim orada okuyordu. Ben de sinema dersine katıldım. Çok gençtim, 17 yaşımdaydım. “İlk görüşte aşk” gibi hissettim. “Yaşasın, hayatta ne yapacağımı buldum” gibi bir histi. Çünkü çok artistikti, hikâye anlatıyordunuz. Çok güçlü bir etkisi vardı. Bir şeyleri değiştirebilirdiniz. “İnsanların fikrini değiştirebilirim, dünyayı değiştirebilirim” fikri oluştu. Sinemayı bulduğum için çok şanslıydım. Derslerimi bitirdikten sonra Lübnan’a geri döndüm. Orada eşimle tanıştığım için çok şanslıydım. Eşim John Chamon, Lübnanlı bir yönetmendi. 1982’de onunla birlikte filmler çekmeye başladık. İlk filmimizi İsrail’in Lübnan ve Sijab Beyrut’u işgali sırasında çektik. Sonra birçok film daha çektik. Bunlar savaş sırasındaki sıradan insanlar hakkındaydı: Kadınlar, çocuklar, hikâyesi anlatılmamış şeyler hakkındaydı. Gazze Savaşı’nı filme taşıdığınız zaman odak noktanız direniş grupları oluyor ve insanlığa, kadın ve çocuklara yöneliyorsunuz. Eşimle birlikte dört film çektim. Filistin ve Lübnan’da da tek başıma çok sayıda film çektim. Filmleri çekerken tarih yazıyormuşum gibi hissettim. Halkımızın hikayesini yazıyormuşum gibi hissettim. Film çekmek kendim hakkında şeyler öğretti.

Pencereler ardında gizlice çekim yapıyordum

Film çekmek size ne öğretti?

Mesela öldürülme tehlikesi altında hayatta kalmak. Diğeri de tutuklanmamak. Çok fazla hikâyem var: Askerlerden kaçmak gibi. Gazeteci ve yönetmen birçok arkadaşım tutuklandı, öldü, yaralandı. Bu çok yaygındı. Şu anda da Gazze’de 160 civarında gazeteci hedef alındı ve öldürüldü. Film çekmek kolay bir iş değil, özellikle de savaş sırasında. Çok güçlü ve dayanıklı olmalısınız. B planınız, C planınız olmalı. Şartlara uyumlu olmalısınız. Kendinizi ve toplumunuzu daha iyi tanıyorsunuz. Bu yüzden ben kendi yönetmenlik hikâyemden çok fazla şey öğrendim. Hayatımda ne yapmak istediğimi öğrendim. Çektiğim her film beni daha da güçlü hale getirdi. Hem bir insan hem de bir yönetmen olarak. Çünkü savaş şartları altında nasıl film çekeceğinizi öğreniyorsunuz. Tüm filmlerimi savaş sırasında çektim.

İşgal altında film çekerken nelerle karşı karşıya kaldınız?

Çok fazla zorluk yaşadım. İlk filmimi kuşatma altındayken çektim. 1982 yılında Beyrut’taydım. Su yoktu, yiyecek yoktu, elektrik yoktu. Sağınızda ve solunuzda insanlar ölüyordu. Bu vaftiz olmak gibi bir şeydi, ateşle vaftiz olmak gibiydi. Bu iyi bir başlangıçtı. Çünkü bu şekilde başlarsanız, sonra yapacağınız şeylere hazırlıklı oluyorsunuz. Bir sonraki tecrübem ise Filistin’de, Birinci İntifada sırasında sokağa çıkma yasağı sırasındaydı. İşgal vardı ve saklanıyorduk. Pencereler ardında gizlice çekim yapıyordum, askerlerden kaçıyordum.

Bu zorluklar altında yaşadığınız duyguları filmlerinizde görebiliyoruz...

Filmlerimde benden de bir şeyler var. Ancak bu, insanların gözünden olanlar, benim hikâyem değil. Çünkü benim hikâyem, aynı zamanda tanıdığım ve tanıştığım insanlar hakkında. Onların içinde, birden fazla ben var. Bu da beni onlarla birlikte yapıyor. Şu anda bir roman yazıyorum. Birçok belgesel çektim ancak romana kendinizden çok fazla şey katabiliyorsunuz. Şu anda çok fazla tecrübem var çünkü işe 1982’de başladım ve üzerinden 40 sene geçmiş. Bu yüzden çok fazla hikâye ve tecrübe biriktirdim. Yaşadığım şeyleri yazarken, şu anda bile Gazze ve Filistin hakkında yazarken kendimi yazıyormuşum gibi hissediyorum. Çünkü işgal yıllarında Beyrut’ta yaşadım ve bombalar düşerken birine âşık olmak duygusunu kendim yaşadım. Bu yüzden bu duyguyu filmlerime taşıma fikrini seviyorum.

Belgesellerinizin birinde kameranızı çocukların eline verdiğinizi ve onların gözünden olaylara baktığınızı gördük...

Evet. Çocuklar ve kadınlar bu noktada oldukça önemli. Çünkü çocuklar düşünmeden tepki veriyorlar. Ayrıca hayal güçleri çok önemli ve ben çocukların hayal güçleri ile çalışmayı çok seviyorum. Bir yönetmen olarak bunu yapmak beni çok etkiliyor. Özellikle belgeselleri bu elementlerin üzerine inşa etmek güzel oluyor. Kadınlara gelince; çok fazla duygu ve deneyim var. Çünkü kadınların anlatacak çok fazla hikâyesi var. Erkekler genellikle konuşmaz ama kadınlar konuşur. Ben kadınların sosyal konularına odaklanmayı seviyorum. Çünkü çok fazla zulüm var. Direniş de kadınlar için, insanlık için çok önemli. Çünkü direniş, umudun bir ifadesi. Direniş size umut, umut size direniş veriyor. Bu yüzden ben bunu, en basit tarafıyla, slogansız yönüyle, insanların hayatı yoluyla bulmayı seviyorum.

Gazze’de bütün bir nesil yok edildi

Aylardır Gazze’de yaşananlarla ilgili bir şey söylemek ister misiniz?

Elbette. Çok şey söylemek isterim. Yaşananlar bir soykırımdır. Ve işlenen savaş suçları hayal edebileceğinizden de öte şeyler. Özellikle bütün bir nesil yok edildi. Öldürüldü, yaralandı, aileleri kalmadı. Açlık, kıtlık gibi olabilecek her şey oluyor. Kültürü yok ettiler. Toprakları alıyorlar, tarihi, arkeolojiyi, tarımı, çiftlikleri yok ediyorlar. Bu yüzden, biz yönetmenlere hikâyemizi dünyaya anlatmak için çok büyük bir sorumluluk düştüğünü hissediyorum. Desteklemeliyiz, tüm ülkeleri destek vermeye çalışmalıyız. Özellikle Müslüman ülkeleri, tüm dünyayı. İnsanlar sağlam bir duruş sergilemeli. Çünkü, bugün Filistinlilerin başına gelen (başına gelmemeliydi), tüm dünya için, insanlık için bir tehlike arz ediyor. İnsanların katledilmesine izin verilirse ve dünya bir karşılık vermezse yaşamın ve insanlığın bir anlamı kalmaz.

Filmlerim için Batı’da para bulmakta zorlandım

Bir Müslüman ve Filistinli olarak film endüstrisinde zorluklarla karşılaştınız mı?

Evet, elbette, hem de çok. Çünkü ben bir Filistinliyim. Batı’da, para bulmakta kesinlikle zorlandım. Çünkü korkuyorlar. Siyonist olmasalar bile soruna yol açacak herhangi bir şey yapmaktan korkuyorlar. Zorluklar elbette var ama bence bu bir meydan okumaydı. Meydan okumalarla karşılaşacağız ama onlarla mücadele etmek ve çözümler bulmak zorundayız. Bu beni durduracak bir şey değil.


Mustafa Cambaz’ı sevenler o gün o adadaydı






Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus



Обложка песни. Обложки альбомов песен. Сделать обложку для песни.

Столичные росгвардейцы задержали мужчину, подозреваемого в грабеже

Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области информирует: Более 12 тысяч жителей Москвы и Московской области получают повышенную пенсию за работу в сельском хозяйстве

Синоптики спрогнозировали тепло до +28 и грозы в Московском регионе 28 июля


Saint Laurent pre-fall 2024

Российская туристка впала в кому на отдыхе в Турции и попала в заложники

Свердловские врачи рассказали, можно ли спасти печень после употребления алкоголя

Советская Москва в 1967 году


Meet Rayssa Leal: 16-year-old ‘Little Fairy’ of skateboarding hoping to go one better at Paris 2024 Olympics

Meet Shelly-Ann Fraser-Pryce, Olympic legend and Netflix Sprint athlete chasing gold aged 37 at Paris 2024

Technology’s grip on modern life is pushing us down a dimly lit path of digital land mines

Meet Adam Peaty, British swimming hero and three-time Olympic champ returning for Paris 2024 after extended break


В Steam появилась отечественная инди-игра «Древние Русы»

Идёт экстренная эвакуация: в Челябинской области прорвало дамбу

Утро в Кимже...

На ремонт улично-дорожной сети в 34 районах Забайкалья выделено более 2 млрд рублей


Blizzard politely tells Hearthstone players their game isn't dead just because it's not getting a new cosmetic board this expansion

Arena Breakout празднует 1 годовщину новой картой, игровым режимом и наградами

Гайд по регистрации, установке и входу в Throne and Liberty для игроков из России и СНГ

Приключение-головоломка Arranger вышла на смартфоны и PC



Синоптики спрогнозировали тепло до +28 и грозы в Московском регионе 28 июля

«Магнит» и Everland запустили в Ставрополе первую социальную программу для молодых людей с инвалидностью «Эстафета успешности»

Родилась с пулей. В Москве врачи спасли девочку, которую ранили в утробе

Специалисты, к которым хочется возвращаться. Кем может гордиться Москва?




Столичные росгвардейцы задержали мужчину, подозреваемого в грабеже

Более 40 экскурсий посетили участники «Активного долголетия» в Химках с июня

Обложка песни. Обложки альбомов песен. Сделать обложку для песни.

Начальник Главного управления вневедомственной охраны Росгвардии вручил ключи от автомобиля многодетному отцу-росгвардейцу


Депутаты Химок провели уроки памяти в музее «Артишок»

Российская фигуристка Туктамышева назвала Японию раем

Спасатели МЧС РФ нашли пропавшую под Архангельском двухлетнюю девочку

Пименов: «ЦСКА – один из главных претендентов на борьбу с «Зенитом»


Кафельников о поражении Андреевой на ОИ: это можно отнести к разряду сенсаций

Четвертая ракетка мира Рыбакина снялась с Олимпиады из-за состояния здоровья

Мирру Андрееву наградили за первую победу в турнире на уровне WTA

Уроженка Москвы Рыбакина объяснила, почему снялась с Олимпиады


Утренний коллапс в Толмачёво: десятки рейсов не смогли сесть в Новосибирске и вылететь из него

Красноярск стал одним из 10 экофрендли городов

Службы дознания и тыла полиции СВАО стали лучшими в Москве

Ветеран спецназа раскрыл, как сделал первые боевые выстрелы "Альфы"


Музыкальные новости

Зачем Егор Летов стал сфинксом, а Омская птица — ретроигрой

В Москве состоялся фестиваль «ДэнсхелпФест»

Солисты Мариинки дадут в «Михайловском» концерт памяти отца Георгия Мицова

И.о. главы нижегородского «Теплоэнерго» назначен Сергей Прокофьев



Нервный импульс. Томские микрохирурги вернули 59-летнему жителю Германии эрекцию

Родилась с пулей. В Москве врачи спасли девочку, которую ранили в утробе

Синоптики спрогнозировали тепло до +28 и грозы в Московском регионе 28 июля

Специалисты, к которым хочется возвращаться. Кем может гордиться Москва?


В сети выясняют, чем занимался Пресняков до отъезда

Владимир Путин включил Айсена Николаева в новый состав президиума Госсовета РФ

«Динамо» анонсировало матч с «Локо» в стиле одной из самых знаменитых миссий серии GTA

Мужчина погиб в ДТП на трассе M-4 «Дон» в районе Домодедово


В Москве утром в понедельник ожидается сильный дождь

Чуть дешевле 2 млн рублей — представлен новый китайский кроссовер для России

Советская Москва в 1967 году

Особенности рефконтейнеров


Патрушев высказался о пересмотре шагов США по ракетам в ФРГ после предупреждения Путина

Пентагон не стал комментировать заявление Путина об ответе на размещение ракет США в ФРГ

Владимир Путин рассказал об ответе РФ на размещение ракет США в Германии

Путин указал на сигнал для США в полётах стратегической авиации России





«Магнит» и Everland запустили в Ставрополе первую социальную программу для молодых людей с инвалидностью «Эстафета успешности»

Нервный импульс. Томские микрохирурги вернули 59-летнему жителю Германии эрекцию

Диетолог Соломатина рассказала, может ли еда из тюбика заменить привычную пищу

На форуме «Территория будущего. Москва 2030» выберут аромат для поликлиник


Зеленский заявил, что Киев начнет обсуждение вопросов территориальной целостности


5 дней до конца приема заявок в конкурс «Россия, Музыка, Стихи — моя стихия»

В Самаре состоялись всероссийские соревнования по спортивному метанию ножа

Хинштейн: МВД контролирует дело о драке сына Бажаева с полицейским в Москве

Футбольный матч "Оренбург" - "Ахмат" завершился со счетом 0:0


Лукашенко завершил визит в Россию и прибыл в Минск



Собянин рассказал о модернизации научных пространств внутри столичных колледжей

Собянин рассказал о развитии инженерно-коммунальной инфраструктуры в Москве

Мэр Москвы рассказал, как за пять лет преобразился район Некрасовка

Собянин рассказал о работе по развитию района Некрасовка


Москва реконструируется. 1938 - окончание

Какие растения и насекомые опасны для сада и огорода

Юбилейный «Лётчик Фестиваль» в культурно-экологическом пространстве «Джао Да!Ча»


Нервный импульс. Томские микрохирурги вернули 59-летнему жителю Германии эрекцию

План переезда госкорпораций в Новосибирск и Красноярск появится осенью

"Дайте жалобную книгу"

Красноярск стал одним из 10 экофрендли городов


В Архангельске завершился XII фестиваль духовых оркестров «Дирекцион-Норд»

Первые заморозки возможны в августе в России

Спасатели МЧС РФ нашли пропавшую под Архангельском двухлетнюю девочку

Фестиваль военных духовых оркестров одновременно открылся в трех городах Поморья


Выставка-признание «Человек. Писатель. Актер», к 95-летию со дня рождения В. М. Шукшина, писателя, кинорежиссера, сценариста, актера

Выставка исторической памяти «В гости к нашим далеким предкам» ко Дню Крещения Руси и Дню памяти равноапостольного Великого князя Владимира

К Международному дню тигра саранская телемачта «переоденется» в редкого хищника

Утром в Симферополе рейсовый автобус насмерть сбил пенсионерку


Спасатели МЧС РФ нашли пропавшую под Архангельском двухлетнюю девочку

Пименов: «ЦСКА – один из главных претендентов на борьбу с «Зенитом»

Первенство межрегионального объединения федераций футбола прошло в Химках

За нападением на ЧВК "Вагнер" в Мали стоит Запад












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Большой шлем

Карлос Алькарас и Рафаэль Надаль выиграли первый матч на Олимпиаде в Париже






Сердце занято: с кем закрутил роман Сергей Бурунов

В Краснодарском крае трое мужчин упали с гидроцикла и ушли под воду

Япония призвала граждан отказаться от поездок в РФ из-за визита депутата

Житель Челябинской области второй раз выиграл в лотерею от «Столото» крупную сумму