Добавить новость
ru24.net
World News in Turkish
Август
2024

İstanbul’daki incir ağaçları Filistin’i hatırlatıyor

0

1972 yılında Ürdün’de beş kardeşten üçüncüsü olarak dünyaya gelen 52 yaşındaki Filistinli şair Semir Atiyye, İstanbul’da yaşıyor ve Filistin Kültür Evi Müdürü olarak görev yapıyor. Ancak Atiyye’nin kökleri, Batı Şeria’daki Nablus ile Cenin şehirleri arasında yer alan Sila El-Zuhr köyüne dayanmakta. Atiyye’nin babası, genç yaşta babasını kaybedince 1950’li yıllarda ekonomik nedenlerle Kuveyt’e çalışmaya gitmek zorunda kalmış. Baba Atiyye, Nekse olarak bilinen 1967 Arap-İsrail savaşı öncesi tatil zamanlarında eşinin yaşadığı Sila El-Zuhr köyüne gidip gelirmiş. Savaşın ve köylerinin İsrail işgali altına girmesi sonrası eşiyle birlikte Ürdün’e göç etmek zorunda kalmış ve daha sonra Kuveyt’e dönmüş. Kuveyt’te ilkokul, ortaokul ve lise eğitimini tamamlayan Semir Atiyye, 1990 yılında Irak’ın Kuveyt’i işgalinden sadece bir buçuk ay önce eğitimini bitirmiş. Savaş sırasında Ürdün’e göç etmiş olan Atiyye’nin hayatında göçler ve savaşlar, derin izler bırakmış. “Yaraların Anıları”, “Dönüş,” “Bu Ahmed’in (sav) Çiçekleridir”, “Gelecek Zamandan Harfler” gibi pek çok şiir kitabına imza atan Atiyye, “Yaraların Anıları” adlı şiir kitabındaki şiirleri, beş yaşındayken ailesiyle birlikte gerçekleştirdiği Filistin ziyaretinin izlerini taşıyor.

Yeni Şafak Pazar olarak geçtiğimiz hafta Anadolu Ajansı (AA) iş birliğiyle 9. kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı’nda Filistin Kültür Evi Müdürü Semir Atiyye ile bir araya gelip hayatını ve şiirlerini konuştuk.

Şiiri babam sevdirdi

Savaşlar ve göçler hayatınızı nasıl etkiledi?

1980’lerin Kuveyt’inde siyasi, entelektüel, kültürel ve eğitim hayatı oldukça gelişmişti. Filistin davasına olan destek her yerdeydi ve bu, kültürel kişiliğimin oluşumunda önemli bir rol oynadı. Her yerde Filistin halkıyla dayanışma vardı. Kuveyt’te o dönem aralarında Yaser Arafat, Halid Meşal, meşhur hikayeci Gassan Kenafani ve Karikatürist Naci el-Ali gibi önemli fikir insanlarının da olduğu 350 bini aşkın Filistinli vardı. Orta halli bir ailede büyüdüm, ancak Allah rahmet eylesin, annem ve babam diğer Filistinliler gibi, eğitim ve okulda başarılı olma konusunda oldukça titizdiler. Bunun yanı sıra, evimizde Filistin atasözleri, şarkıları ve yakın tarihimizin birçok aşamasıyla iç içe bir yaşam sürdük. Babam, bizi okumaya teşvik ederdi, ayrıca Arap şiirine olan sevgisiyle bana şiiri sevdirdi. İlkokulda bana ve diğer başarılı öğrencilere hediyeler veren, hikayeler okuyan, okul kütüphanesi ve kitap fuarlarına geziler düzenleyen Arapça öğretmenim ve ortaokul ile lisede birçok öğretmenim de bu sevgiyi pekiştirdi.

Ürdün’e taşındıktan sonra savaş, Kuveyt, Ürdün, Yemen ve Irak’taki yüz binlerce aile üzerinde ağırlığını hissettiriyordu. Bu da sanat ve edebiyat dünyasını etkiliyordu. Üniversiteye giden iki ağabeyimin eğitimlerinin bitmesini beklerken birkaç yıl çalışmak zorunda kaldım. Ürdün’de dört yıl çalıştım ve 1993 yılında Kuveyt’te bitirdiğim lise diplomamı aldım. Bu kez, 1990 yılında Kuveyt’te fen bölümünde mezun olduğumdan farklı olarak, edebiyat bölümünde okudum. Zorluklara rağmen eğitimimi başarıyla tamamladım ve Sana’a Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Arap dili eğitimi almak için Yemen’e gittim. Bu yolculuk, sevdiğim gerçek edebi dünyaya adım attığım kültürel kapı oldu.

Lise yıllarımda kendi şiir kütüphanemi kurdum

Peki şiir yazmaya ilk olarak nasıl başladınız? Şair olmak hayaliniz miydi?

Şiire olan sevgim evde, okulda, arkadaşlarımla ve gazetelerle dergilerle okuyarak yavaş yavaş büyüdü; bu, hiç şüphesiz Arapçaya olan sevgimin önemli bir parçasıydı. Ortaokulda, kütüphane ekibine katıldım ve bu sayede şiirlere, kısa hikayelere ve edebi okumaya olan ilgim arttı. Ancak, sekizinci sınıfta Arapça öğretmenim “Munir,” isimli uzun bir şiiri ezberlediğimde bunu fark etti. Sadece birkaç mısra ezberlememiz yeterliyken, ben tamamını ezberlemiştim ve bu yüzden bana iki not fazla verdi. O yıl, “Aksa” adlı bir metin yazmıştım ve annemin şaşkınlığı ve mutluluğu büyüktü. Tabii ki, bu metinde pek çok vezin hatası vardı, ancak bu ilk denememdi. Lise yıllarında birkaç arkadaşımla yazdığımız şiirleri paylaşırdık ama ailemden saklardım çünkü şiirlerimin hayal ettiğim şiirsel koşulları tam olarak karşılamadığına inanıyordum. Sürekli okumalarla, lise yıllarımda kendi şiir kütüphanemi kurdum. Bunun yanı sıra, babam gibi dini, milli ve duygusal ilahilere olan sevgim, çeşitli şiirsel konuları tanımama yardımcı oldu. Lise sonunda ve Ürdün’e taşındıktan sonra şiir yazılarım arttı, ancak yeni bir ortamda zor yaşam koşulları nedeniyle kendimi eğitmem yavaş ilerledi. Bununla birlikte, şiir yazmak, kendimi ifade etmenin ve kalem, kitap ve kağıtla dostluğumu geliştirmenin bir yolu oldu.

Bağcılar İstasyonu’nun üzerinde yeryüzüne ulaşana dek şiir yazıyorum

“Şiir yazmak kendimi ifade etmenin, kalem, kitap ve kağıtla dostluğumu geliştirmenin bir yolu oldu” dediniz...

Şiir yazmak bir şairin kendini, hayallerini, özlemlerini, kişisel duygularını, toplumsal hikayelerini ve ulusal, milli meselelerini ifade etme fırsatıdır. Şiir, bir ruhun çığlığıdır; yazmak, bir şairin hayali, bir yazarın özlemi, bir okuyucunun heyecanı ve bir dinleyicinin gülümsemesidir. Şairlerin ortaya çıktığı bir toplum, şairin kendi endişelerini ve arzularını ifade ettiği bir toplumdur. Bu durum sadece Araplarda değil, Türklerde de, Doğu’da ve Batı’da da böyledir. Şiir, toplumlarda böyle bir etki yaratır. Bu nedenle, bazı şiirler belirli bir olay veya hikaye olmadan ortaya çıkarken, diğerleri şairi yazmaya iten hikayelerle birlikte gelir; bu da şiire olan ilgiyi ve şairin psikolojik durumunu veya yazıldığı durumu incelemeyi artırır.

Bağcılar’daki evimden Esenler’e giden metro/tren geçerken, karanlık tünellerden çıkarak Esenler İstasyonu’nun üzerinde yeryüzüne ulaştığında birçok şiir yazdım. Bu günlükleri “Esenler: İlk Sabah, Son Karanlık” olarak adlandırdım ve o yerde bana ilham veren çeşitli şiirler yazdım. Bu şiir kitabını bu adla basmayı düşünüyorum çünkü trenin karanlıktan ışığa geçişi bana ilham oldu.

Eğer şair dünyadan göçerse, şiirleri insanların kalplerinde ve dillerinde yaşamaya devam eder mi sizce?

Okumak bir hayattır, yazmak ise onun devamıdır. Şiir yazmak ise bitmeyen, sürekli yenilenen bir hayattır. Eğer şair dünyadan göçerse, şiirleri insanların kalplerinde ve dillerinde yaşamaya devam eder, ölmez. Hissettiğim tüm güzel ve iyi duyguları şiirle insanlara aktarmayı arzu ediyorum. Gün batımını seyrederken bana ince ve zarif mısralar ilham verir, acı veren haberleri izlerken ise şiirlerim mürekkeple değil kanla yazılır. Şairi harekete geçiren duygular fakirle, mazlumla, sabah uçan kuşla, ya da eğitimine devam etmek ya da iş bulmak için evinden ayrılan oğlunu uğurlayan anne ile birliktedir. Aşktaki asil duygular, güzellikleriyle bana selam veren çiçekler, İstanbul’daki evimizin yakınında büyüyen incir ağacı bana Filistin’deki köyümüzdeki incir ağaçlarını hatırlatıyor. Tüm bu duygular, düşünceler ve hayaller birleşerek şiirlerimizi oluşturur.

Türk şairlerden ve yazarlardan ilham aldım

Yaklaşık 10 yıldır Türkiye’de yaşıyorsunuz. İlham aldığınız hiç Türk şair ve yazarlar oldu mu?

Tabii ki, Türkiye’de yaşamaya başlamadan önce de Türk şairlerden ve yazarlardan ilham aldım. Bunu okuduğum tercüme edilmiş edebiyat eserleri, kitaplar, dergiler veya üniversitede Edebiyat Fakültesi’nde okuduğum metinler aracılığıyla yaptım. Araplar ve Türkler arasındaki kültürel ve tarihi ilişkinin özelliği ve bilgi alışverişinin önemi, yazarlar, eleştirmenler ve akademisyenlerin Türk edebiyatını tanımalarını sağladı. Bu ilgi, 2000 yılından sonra daha da arttı. Türk Kültür Bakanlığı ve Türk edebiyat kurumları, Arap yaratıcılarla iletişim köprüleri kurmaya büyük özen gösterdiler. Mehmet Akif Ersoy, Nazım Hikmet, Namık Kemal ve diğer yazar ve şairleri okudum. Türk şiirini Arapçaya çevrilmiş olarak okumak, Türk edebiyatını, Türk şairlerin ilgi alanlarını, fikirlerini ve yaratıcı deneyimlerini daha iyi anlamamı sağladı. Bu da beni çağdaş Türk tarihinin bazı duraklarına götürdü.

Yazarlar ölür, ancak kitaplar kalır

9. kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı’nda yer aldınız.Arapça kitapları Türkçeye çevirmeyi düşünüyor musunuz?

Üniversitede, eserlerin diğer dillere çevrilmesinin önemini öğrendim ve şu anda Türkçeye çevirmeyi düşündüğüm birkaç edebi eserim var. Kültürel alışveriş ve yazarların tanınması ancak çeviriyle mümkün olur. İstanbul’da birkaç yıl geçirdikten sonra, yazdıklarımdan bazılarını Türkçeye çevirmem gerektiğine karar verdim. Az önce de söylediğim gibi, yazarlar ölür, ancak kitaplar kalır. Bu yüzden bir yazarın yazdıklarını sunabileceği daha geniş coğrafi alanlara ve daha büyük bilgi dairelerine sahip olması önemlidir. Eğer bu şekilde düşünmezsem, ne şiire ne de yaşadığım yere vefalı olurum.

Gazze’deki soykırımı durdurmalıyız

Tüm dünyanın gündeminde olan Filistin’deki soykırım konusunda bir şair olarak neler söylemek istersiniz?

Halkımız, on yıllardır işgal altında, günlük olarak katliam, tutuklama, zorunlu göç ve yerleşimlerle süregelen bir acı içinde yaşamaktadır. Gazze’ye yönelik on aylık saldırı süresince, işgalciler vahşet ve suçlarını artırdı. Bu durum beni, bir Filistinli, bir Müslüman ve bir insan olarak derinden yaralıyor. Şair Semir Atiye olarak, Filistin ve Gazze’ye karşı Filistinli, Müslüman ve insan kimliğimle bir sorumluluğum var. Bu büyük bir sorumluluktur. Dünyaya gelince, bu aylar boyunca hakkı savunmada, mazlumu korumada ve soykırımı durdurmada başarısız oldu. Bu durum, dünya ve uluslararası kurumlar hakkında büyük soru işaretleri uyandırıyor; masumları öldürmekten alıkoymadaki etkinlikleri ve yetenekleri konusunda ciddi şüpheler doğuruyor. Filistin halkı, kendini vahşi ve barbarca bir ölüm makinesine karşı savunmak için mümkün olan tüm yollarla çabaladı. Bu ölüm makinesi, büyük devletler tarafından desteklenmektedir. Bu nedenle, dünya harekete geçmeli ve biz de Filistin, Gazze ve oradaki halkımız için soykırımı durdurmak adına sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz.


Risaletü'n-Nushiyye insanı anlatıyor




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus



Заместитель управляющего Отделением Фонда пенсионного и социального страхования Российской Федерации по г. Москве и Московской области Алексей Путин: «Клиентоцентричность - наш приоритет»

Команда подмосковного главка Росгвардии завоевала серебро в соревнованиях по гиревому спорту Спартакиады «Динамо»

Портативный ТСД корпоративного класса Saotron RT-T70

Обзор автомобиля «Москвич» 3


Токсиколог Кутушов объяснил, почему хочется спать после обеда

Стали известны лауреаты ежегодной Национальной премии доверия покупателей МАРКА №1 в РОССИИ 2024

Компания ICDMC и “Всероссийский пиар-саммит”: в поисках новых решений

Литературные пристрастия Виктории и Дэвида Бекхэмов: супруги читают триллеры одного автора


FA Cup second round draw: Date, start time, live stream FREE, ball numbers and TV channel

An Idaho health department isn’t allowed to give COVID-19 vaccines anymore. Experts say it’s a first

Lennox Lewis Has No Doubt How Anthony Joshua vs Daniel Dubois Rematch Goes: “He’ll Go After Him”

Navy veteran’s defamation suit against CNN inches towards trial as judge hears motions for summary judgment


Монумент "Рабочий и колхозница"

Главная арка ВДНХ

Невидимые слезы фильма «Москва слезам не верит»

ТСД SAOTRON RT41 GUN: практичный, производительный, надёжный


Stressing out waiting for Dragon Age: The Veilguard to download? Here's some Dragon Age ASMR to help mellow your mood

Return of the Phantom, which is basically The Phantom of the Opera but with time travel, is free on GOG

A college student put on a free, stage adaptation of Silent Hill 2 'to make a truly frightening theatrical experience' all without an appearance by Pyramid Head

World's biggest modding site announces new paid mods policies, with caveats—'as long as it isn't to the detriment of the free modding ecosystem'



Какие препятствия у Китая могут возникнуть при реализации проекта лунной базы?

Музыкальный менеджер. Менеджер музыкальной группы. Музыкальный менеджер директор.

На заводе в Перово произошел пожар в цеху по производству масел

Молдаване у посольства в Москве начали скандировать лозунги против Санду




«Ъ»: замглавы тыла Росгвардии Мирзаева заподозрили во взятке в ₽140 млн

МЧС РФ: пожар в доме на Тверском бульваре в Москве полностью потушен

Обзор автомобиля «Москвич» 3

В Твери прошел общегородской Крестный ход


Мошенники восстановили eSIM-карту умершего мужчины и украли более 1,2 млн рублей

«Секретные техники»: как популярные блогеры обманывают россиян

Ковальчук указал на самодостаточность России и ее превосходство по ресурсам

В Нижнем Новгороде ищут сотрудника на зарплату 550 тысяч рублей


Александр Зверев: «Очень сложно стать первым без победы на «Шлеме». У меня был шанс в 2022-м, но это редкость, тогда были особые обстоятельства»

Карен Хачанов снялся с турнира категории ATP-250 в Метце

Российская теннисистка Шнайдер вышла в финал турнира WTA-250 в Гонконге

Арина Соболенко уверенной победой стартовала на Итоговом турнире WTA


Пионеры в раю. Искусственный интеллект рисует плакаты в стиле СССР

В Москве задержан генерал Росгвардии по обвинению в получении взятки в крупном размере

Марш на диван! Топ-10 упражнений для «ленивой» домашней тренировки

"Не берите этот чай даже даром": Росконтроль назвал сразу 3 популярных марки, которые попали в черный список


Музыкальные новости

Кинчев прокомментировал отмену концерта "Алисы" в Новосибирске

Снуп Догг хочет снять фильм, вдохновленный «Планетой обезьян». Есть одно но

Джиган и Оксана Самойлова переедут жить в деревню в новом шоу ТНТ «Большое переселение»

Кинчев заявил, что «в сердцах» написал заявление о переносе концертов



Завершился фестиваль-форум «Российская креативная неделя — Дальний Восток»: итоги и перспективы

Какие препятствия у Китая могут возникнуть при реализации проекта лунной базы?

Музыкальный менеджер. Менеджер музыкальной группы. Музыкальный менеджер директор.

На заводе в Перово произошел пожар в цеху по производству масел


Музыкальный спектакль «Я тебе верю!» в декабре в «Колизей – Арена»

Романтика знаков зодиака

Футболисты ЦСКА и «Спартака» устроили массовую драку во время матча

Лавров: В БРИКС существуют рекомендации по альтернативным платежным системам


Пожар произошёл в цеху по производству масел в Москве

Два автомобиля столкнулись на Ленинградском шоссе в Москве

Гигафабрики в Калининградской области и Москве будут выпускать двигатели и батареи для 100 тыс. электромобилей в год

Движение транспорта в сторону «Арбатской» ограничено из-за пожара в жилом доме


Кремль: Путин возложил цветы к памятнику Кузьме Минину и Дмитрию Пожарскому

Путин возложил цветы к памятнику Минину и Пожарскому в День народного единства

Путин в День народного единства посетил памятник Минину и Пожарскому

Путин возложил цветы к памятнику Минину и Пожарскому и попал на видео





Диетолог перечислила продукты, от которых мужчинам стоит отказаться

SHOT: в трех регионах России дети массово заражаются вирусом Коксаки

Врач перечислила продукты, от которых мужчинам стоит отказаться

Россияне стали жаловаться на новый вирус в детских садах и школах


Ермак вновь назвал набившие оскомину "условия для переговоров": как последние прислужники Зеленского игнорируют огромные потери Киева


Первенство по легкой атлетике провели в Подольске

Росгвардейцы обеспечили правопорядок на футбольных матчах Российской Премьер-Лиги в Москве

Ефимов: более 360 спортплощадок оборудовали в столице в рамках реновации

Медина забил в ворота ЦСКА самый поздний гол «Спартака» со времен Веллитона




Сергей Собянин подвел итоги московского Фестиваля колледжей

Сергей Собянин поздравил москвичей с Днем народного единства

Сергей Собянин поздравил жителей Москвы с Днем народного единства

Собянин пожелал москвичам здоровья и благополучия


Школьники из Дмитрова поучаствовали в уборке набережной канала имени Москвы

Гигафабрики в Калининградской области и Москве будут выпускать двигатели и батареи для 100 тыс. электромобилей в год

Отстаивание базовых российских ценностей и место культуры и искусства Якутии

Ритм мегаполиса в коллекции Marfa Fedorova на Московской неделе моды


Суд Москвы признал законным арест американца, напавшего на полицейского

В Москве задержан генерал Росгвардии по обвинению в получении взятки в крупном размере

Россияне стали жаловаться на новый вирус в детских садах и школах

"С 5 ноября придет то, чего не было с 1820 года". Метеорологи рассказали, к чему готовиться


Президентская библиотека — ко Дню народного единства

Форумы «Семья Поморья» прошли на юге Архангельской области

Аналитики спрогнозировали рост рынка e-commerce по итогам 2024 года до 10 трнл рублей

Архангельск принимает всероссийские соревнования по судомодельному спорту


Историческая хроника «Нас много держава одна» ко Дню народного единства

Выставка-экспозиция «За веру и Отечество»

Клубный дом "Моне" - жилой комплекс, вдохновленный искусством

Книжная выставка «От ратной славы – к единству народа»


Пионеры в раю. Искусственный интеллект рисует плакаты в стиле СССР

"С 5 ноября придет то, чего не было с 1820 года". Метеорологи рассказали, к чему готовиться

На Тверском бульваре загорелся чердак, эвакуированы 14 человек, движение затруднено

Тайна раскрыта: 8-летний мальчик, пропавший в день свадьбы Карла III и Дианы – что с ним стало на самом деле












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
WTA

Российская теннисистка Шнайдер вышла в полуфинал турнира WTA в Гонконге






Бездомный приемный отец Милохина готов отдать жилье в Анапе за бесценок

Мошенники восстановили eSIM-карту умершего мужчины и украли более 1,2 млн рублей

Тайна раскрыта: 8-летний мальчик, пропавший в день свадьбы Карла III и Дианы – что с ним стало на самом деле

«Секретные техники»: как популярные блогеры обманывают россиян