Küresel ısınmaya çare için dünyanın gözü Paris'te
BM İklim Değişikliği 21. Taraflar Konferansı önceki gün Fran-sa'nın başkenti Paris'te başladı. Raporlara göre sıcaklık artışı 0,85 dereceyi geçti. Eğer 2050'ye kadar artış 2 dereceyle sınırlı tutulamazsa ciddi problemler yaşanacak.
Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği 21. Taraflar Konferansı (COP 21) Fransa'nın başkenti Paris'te sürüyor. İklim Zirvesi olarak da anılan organizasyonda 195 ülke temsil edilirken, 147 ülkenin liderleri katılıyor. 30 Kasım'da başlayan ve 11 Aralık'a kadar devam edecek zirvede küresel iklim değişikliğinin önlenmesi için bir anlaşma çıkması bekleniyor. Bu hedefe yönelik olarak ülke temsilcilerinin üzerinde anlaşması gereken en önemli unsur iklim değişikliğine sebep olan sera gazlarının sınırlandırılması. Küresel çaptaki iklim değişikliğinin tespiti ile ilgili bilimsel çalışmaları 1988'de BM çatısı altında kurulan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) yürütüyor. IPCC bugüne kadar farklı ülkelerden çok sayıda bilim insanının katılımıyla hazırlanan 5 ayrı rapor hazırlayarak kamuoyuna duyurdu.
Raporlara göre bugüne kadar yerküre genelinde insan faaliyetlerinden kaynaklanan sıcaklık artışı 0,85 dereceyi geçti. Eğer 2050'ye kadar artış 2 dereceyle sınırlı tutulamazsa üstesinden gelinmesi çok güç olacak problemler yaşanacak. Bu durumun en temel sebebi ise sanayileşmenin başlamasından bugüne kadar atmosfere salınan 545 milyar ton karbondioksit (CO2) eşdeğeri sera gazı. Eğer bu rakamın üzerine 2050'ye kadar atılan sera gazı miktarı 790 milyar tonu geçerse sıcaklık artışını 2 dereceyle sınırlı tutma hedefine ulaşılamayacak. Bugünkü artışla devam edilmesi halinde ise rakam 1 trilyon tonu geçecek. Böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde sıcaklık artışı 4,5 dereceyi geçecek. Buzullar eriyecek. Denizler yaklaşık 63 cm yükselecek. Deniz sularındaki asitlik artacak. Bu durum başta deniz canlıları olmak üzere tüm ekolojik zinciri etkileyecek. Büyük bir kırılma yaşanacak. Ada ülkeleri ve deniz kıyısındaki şehirler sular altında kalacak.
Bilim adamları Paris'te yapılan İklim Zirvesi'ni bu akıbeti yaşamamak için son fırsat olarak değerlendiriyor. ABD'nin dünyanın en büyük ikinci sera gazı salınımına neden olan ülke olduğunu hatırlatan Başkan Barack Obama, iklim değişikliğini engelleyecek bir anlaşmayı hedeflediklerini belirtti. İngiltere Prensi Charles'ın mesajı, insanlığın bugüne kadar gördüğü hiçbir tehdidin iklim değişikliği kadar büyük olmadığıydı.
CO2 salınımına vergi teklifi
İklim Zirvesi'ne katılan Fransa, Almanya, Kanada, Şili, Meksika ve Etiyopya, atmosfere karbondioksit (CO2) salınımının vergilendirilmesi teklifini ortaya attı. Teklife Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) başkanları da destek verdi. Dünya Bankası Başkanı Jim Young Kim, bu tedbire başvuran devlet sayısının şu an 40 olduğunu açıkladı. Bunlar arasında en iyi çalışır modellere örnek olarak İsveç ve Fransa'nın yanı sıra Kanada'nın British Columbia eyaletini zikretti. Kanada'nın çiçeği burnunda başbakanı Justin Trudeau da British Columbia'daki uygulamanın ‘dünya standardında' bir vergilendirmenin ekonomiye zarar vermediğinin ispatı olduğunu vurguladı.
Yerliler de iklim zirvesinde
Ekvador'daki Amazon yağmur ormanlarındaki yerlilerden Sapara köyü lideri Gloria Hilda Ushiqua Santi, Paris'teki İklim Zirvesi'nde ormanlar üzerine yapılan bir konferansta konuştu. Delegeler, hükümetler ve büyük şirketlerin, küresel ısınmayı yavaşlatacak etkiye sahip olan ormanların korunması için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini söyledi. Santi'nin yanında, ‘Yerli Ekolojik Ağı' Yetkili Üyesi Tom B.K. Goldtooth oturdu. FRANSA AP