Lus plågar norska laxodlingar
Laxodling på Fröya i norska Tröndelag. Foto: Gorm Kallestad/TT.
Lyssna: Äter sig in i skinnet på fisken
Norge exporterar mer lax än någonsin. Samtidigt har norska laxodlingar fortsatt stora problem med parasiten laxlus. Nu tvingas ytterligare fem laxodlingar tvingas att halvera sin produktion på grund av svåra lusangrepp.
– Det här har gett hög dödlighet och dålig fiskvälfärd, säger Elisabeth Wilmann, direktör för fisk- och sjömatsfrågor på norska livsmedelsverket; Mattilsynet.
Laxlusen äter sig in i skinnet på fisken. Ibland blir såren så allvarliga att laxen dör.
Vid Mattillsynets kontroller av fiskodlingar är det tillåtet med upp till i genomsnitt en halv vuxen laxlus per fisk.
De odlingar som upprepade gånger ligger över gränsvärdet tvingas att minst halvera sin produktion. Totalt har det drabbat 25 odlingar hittills i år, varav 17 bara under november månad. En del av dem har också tvingats slakta tonvis med fisk i förväg på grund av lus.
Lax är en global försäljningssuccé för Norge. I oktober exporterades norsk lax för 4,7 miljarder kronor, vilket är rekord för en månad.
Det finns drygt 5 miljoner norrmän, men bortemot hundra gånger så många laxar i odlingskassar i norska fjordar.
Fast laxlus är ett allvarligt problem för branschen.
Förra året spreds över 30.000 ton väteperoxid vid norska laxodlingar i försök att bekämpa lusplågan. Men kemikalierna kan skada även andra arter, som räkor. Regeringen har därför nyligen krävt åtgärder för att begränsa användningen av vissa läkemedel och kemikalier för lusbekämpning.
Branschen testar även andra metoder, som att plantera in en sorts fisk som äter laxlus och att skjuta med laser på lusdrabbad lax.
Men enligt Elisabeth Wilmann på Mattilsynet har ingen metod hittills visat sig vara bra nog. Dessutom säger hon att laxen kan ta skada av lusbekämpningen.
– De nya metoderna kan ge problem för fiskvälfärden. Till exempel om man använder laser har det varit en utmaning för fisken, att den inte har det bra, säger Wilmann till Ekot.