Socialstyrelsen vill sänka kraven på HVB-hem
Foto: Lars Pehrson/TT, Malin Rimfors/Sveriges Radio.
Lyssna: "Nödvändigt i den situation som vi har nu"
Socialstyrelsen vill tillfälligt sänka kraven på HVB-hem för att få fram fler platser till ensamkommande flyktingbarn. Men barnombudsmannen Fredrik Malmberg är kritisk.
– Jag är kritisk mot förslaget eftersom det innebär att HVB-hemmen, som är institutioner där många barn kan vistas, att man ska kunna ha dem utan att personal är närvarande hela dygnet och det är jag mot.
Vilka risker är det du ser med förslaget?
– Vi ser ju att det funnits en hotbild mot de här hemmen, vi vet att det funnits problem med att barn avvikit från de här hemmen och en del i den här gruppen bär med sig en svår bakgrund också, säger Fredrik Malmberg.
Det är för att få fram fler platser till ensamkommande flyktingbarn på HVB-hem som Socialstyrelsen nu tillfälligt vill sänka kraven på hemmen. Bland annat föreslås att man tillfälligt från årsskiftet ska ta bort kravet på dygnetruntbemanning, det ska i vissa fall kunna räcka att personal är tillgängliga på telefon, till exempel nattetid.
Socialstyrelsen vill också ta bort kravet på att föreståndaren ska ha högskoleutbildning. De sänkta kraven ska inte omfatta barn under 16 år och barn med psykiska funktionshinder.
HVB-hem är hem för barn som av olika anledningar inte kan bo hemma hos sina föräldrar.
Flera tillfrågade remissinstanser är positiva till förslaget, däribland tunga instanser som Sveriges Kommuner och Landsting som länge velat se ett mer flexibelt regelverk. Men andra varnar, liksom Barnombudsmannen, för att det finns en risk för att ungdomsgruppen lämnas ensam.
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, varnar för att risken för alkohol- och drogmissbruk, våld och övergrepp ökar om ungdomar lämnas ensamma nattetid.
– Jag tycker att det här är ett beslut som är nödvändigt i den situation som vi har nu. Vi måste balansera behovet av flexibiltet för att kommunerna ska klara sin verksamhet och upprätthållandet av rimliga krav på trygghet och säkerhet för dem som ska placeras i verksamheterna, säger Pär Ödman, ansvarig för förslaget på Socialstyrelsen.
Vem är ansvarig om det händer något på stället när ingen personal är där?
– Den som är ansvarig är naturligtvis ansvarig för att verksamheten bedrivs på ett tryggt och säkert sätt.
Socialstyrelsen bearbetar nu remissvaren och hoppas inom kort kunna fatta beslut. Förändringarna ska gälla tillfälligt från årsskiftet och fram till dess att Socialstyrelsen tagit fram en mer permanent lösning i vår.
– Läget är akut och socialtjänsten är ansträngd och det behövs ett flexibelt regelverk på plats så fort som möjligt säger Pär Ödman, rättschef på Socialstyrelsen.