Добавить новость
ru24.net
Все новости
Декабрь
2015

Türkiye yine ‘fosil' ilan edildi

0
Zaman 

Türkiye, Fransa'nın başkenti Paris'te devam eden Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 21. Taraflar Konferansı'nın (COP-21) ikinci gününde ‘Günün Fosili' ödülüne layık görüldü.

Küresel İklim Eylem Ağı'nın (CAN) verdiği ödül, Türkiye'de hükümetin iklim politikalarına karşı bir tepki. 950'den fazla uluslararası sivil toplum kuruluşunun üye olduğu CAN, ödülü 1999'dan beri farkındalık oluşturmak için veriyor. Türkiye, önceki senelerde de defalarca bu ödüle layık görülmüştü.

Törende ödülü Türkiye'yi temsilen Genç Yeşiller'den Özgecan Kara aldı. Kara, “Türkiye, müzakerede kalkınmakta olan ülke olarak tanımlanmak istiyor. Kalkınmakta olan ülkelerin iklim değişikliği ile ilgili etkin taahhütler verdiğini görüyoruz. Meksika, Çin gibi ülkeler verdikleri taahhütlerle, iklim değişikliğini önlemek için kendi koşullarında ellerinden geleni yapacaklarını gösterirken Türkiye, üzerine düşen sorumlulukları görmezden gelmeyi tercih ediyor.” dedi. CAN-Europe (Avrupa İklim Eylem Ağı)'dan Elif Gündüzyeli ise Türkiye'nin kömür politikalarının sürdürülemez olduğuna vurgu yaptı. Gündüzyeli, “Mevcut enerji vizyonu dâhilinde Türkiye, 2023 yılına kadar 80 kadar yeni kömürlü termik santrali kurmayı planlıyor. Bu politikaların değişmesi gerektiğini düşünüyoruz. Zengin güneş ve rüzgâr potansiyeline sahip Türkiye, enerji talebini yenilenebilir enerjiden sağladığı takdirde emisyon artışını durdurabilir, iklim değişikliğiyle mücadeledeki uluslararası çabaların bir parçası olabilir.” ifadelerini kullandı.


‘Yenilenebilir enerji çağı'nı ıskalıyoruz!

Türkiye'nin iklim ve enerji politikaları ‘karın ağrısı' olmaya devam ediyor. Son olarak Rusya ile yaşanan ‘jet' krizi enerjide dışa bağımlılığımızı gösterdi. En yetkili isimler tezekten medet umar hale geldi. Oysa AK Parti, iktidara geldiği ilk yıllarda dışa bağımlılığın en aza indirileceğini vaat etmişti. 13 yılda değişen pek bir şey olmadı. Kömür kaynaklarını canlandırıp, termik santrallerle elektrik üretme senaryosu Soma'da büyük bir facia ile neticelendi. Oysa bugünlerde dünya geleceğini şekillendirecek ‘yenilenebilir enerji çağı'na adım atıyor. Matbaanın bulunması kadar önemli bir eşik, bahsettiğimiz. Almanya ‘Energiewende' adını verdiği devlet politikasıyla bu değişimi 15 sene öncesinden başlattı bile. Bugün, Türkiye'nin kurulu toplam elektrik kapasitesinden daha fazla miktarda güneş, rüzgâr, biyokütle gibi kaynaklardan elektrik üretme imkânına sahip oldu. Güneşin 4 kat daha fazla güçlü ışıdığı Türkiye ise yerinde sayıyor. Zor zahmet çıkarılan kanunda yeterli teşvikler verilmedi. Yatırımcılar, bürokratik engelleri aşamıyor. Oysa yenilenebilir enerji, fosile göre 4 kat daha fazla iş imkânı oluşturuyor. Genel perspektif böyleyken hükümet hâlâ iklim değişikliğine uyumun kalkınmayı zorlaştıracağı kanaatinde.

COP-21 öncesi BM'ye sunulan sera gazı azaltımı ulusal katkı niyet beyanında (INDC) uyanıklık yapılıyor. Hükümet, “Hiçbir şey yapmazsam Türkiye'nin 2030'daki sera gazı 1 milyar 175 milyon tona ulaşır, alacağım önlemlerle bunu 929 milyon tonda tutacağım” demiş oluyor. Bunun sahadaki yansıması 80 civarında yeni kömürlü termik santral projesi. Enerjiyi temiz yoldan üretmek varken halk sağlığını bozma ve çevre kirliliği gibi ağır bedeller ödemenin ne manası var?

Ne diyelim. Fosil ödülünüz hayırlı olsun… [HABER ANALİZ]




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus




Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Australian Open

Джокович не предоставил доказательств того, что его отравили в Австралии






Синпотик Тишковец: крещенские морозы отменяются

Тишковец: в Московском регионе традиционных крещенских морозов не будет

Рождественский хоровой собор прошел в Главном храме ВС России в Одинцове

Большой скандал в Люберцах: Власти Московской области призвали к историческому решению