SD svänger om kommunalt friskoleveto
Sverigedemokraternas utbildningspolitiske talesperson Stefan Jakobsson. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Martina Holmberg/TT.
Lyssna: "Vi måste följa landsdagarnas beslut"
Regeringen vill ge kommuner rätt att säga nej till etablering av nya friskolor. Men ett sådant förslag har inte längre stöd i riksdagen. Sverigedemokraterna byter ståndpunkt - och säger nej till ett renodlat kommunalt veto.
– Ett rent sådant konkret förslag kommer i dag att falla, om man inte tar in de sverigedemokratiska aspekterna, säger Stefan Jakobsson, SD:s utbildningspolitiske talesperson. Vi är vågmästare, och vi måste använda vår roll för att det ska bli så bra som möjligt för både kommunerna och för friskolorna.
Vad är problemet med den typ av kommunalt veto som regeringen vill ha?
– Vi har fått både från friskolorna, och även från vissa kommuner att man kan se svårigheter med att genomföra detta. Antingen att man inte har kompetens att göra det eller att man inte gör en korrekt och rättvis bedömning. Det är framför allt den rättvisa bedömningen som vi vill ska införas.
Regeringen och Vänsterpartiet är överens om att kommunerna ska få makt att bestämma om en ny vinstdrivande friskola ska få öppna eller inte. Just nu pågår en utredning om hur ett sådant regelverk ska se ut.
De fyra allianspartierna är starkt kritiska till ett kommunalt veto. Eftersom Sverigedemokraterna klargjort att man stöttar det aviserade förslaget, så har det haft stöd av en majoritet i riksdagen.
Men efter partiets landsdagar i helgen är läget ett annat. Sverigedemokraterna tänker inte längre rösta ja till en kommunal vetorätt.
– Landsdagarna har tagit ett nytt beslut helt enkelt. Och vi som är politiker på den här nivån måste följa landsdagarnas beslut, säger Stefan Jakobsson.
Sverigedemokraterna vill återförstatliga skolan och tycker därför inte att det är rimligt att kommuner ska kunna stoppa friskolor från att etablera sig. Det måste vara en fråga för Skolinspektionen, säger Stefan Jakobsson.
– Det är ett förtydligande från Sverigedemokraternas sida, eftersom vi vet att det här är en pågående process. Vi vill nu, tidigt i processen, berätta var vi står, för friskolornas skull, för regeringens skull, och för oppositionens skull, så att de vet var de har oss någonstans.
Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson tycker att Sverigedemokraternas nya hållning är märklig.
– I dag är ju skolan kommunal, och då måste också de beslut som berör skolan handhas av den kommunala nivån, säger hon.
Liberalernas Christer Nylander, som är vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott, välkomnar Sverigedemokraternas omsvängning.
– Det innebär att regeringen inte har någon majoritet i riksdagen att försämra valfriheten för svenska folket, och för elever och föräldrar som vill välja skola, och det är bra.
Är du förvånad eller inte förvånad över det nya ställningstagandet?
– Sverigedemokraterna skiftar politik lite då och då, så man ska vara lite försiktig med att tolka detta. Men jag är glad att de just nu i alla fall i dag tycker att man inte ska försämra valfriheten, säger Liberalernas Christer Nylander.