Ölüm korkusu doktor bırakmadı
Hendek kapatma gerekçesiyle, bazı yerlerde 14 gün kesintisiz şekilde uygulanan sokağa çıkma yasakları hastane hizmetlerini durdurdu. ‘Can güvenliği' gerekçesiyle doktorlar istifa ederken vatandaş mağdur.
Özgür Düşünce'nin haberine göre, Şırnak'ın Cizre ilçesinde çatışma ortamı ve 8 gün kesintisiz süren sokağa çıkma yasağı sağlık sistemini de vurdu. Cizre Devlet Hastanesi'ndeki doktorlar ilçeyi terk etmeye başladı.
50 DOKTORUN 35'İ İSTİFA ETTİ
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Şırnak Şube Başkanı Sosin Payan, 50 uzman hekimle hizmet veren hastanenin doktor sayısının sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar yüzünden 15'e kadar düştüğünü söyledi. Payan, “Eskiden Cizre Devlet Hastanesi bölgenin en kapsamlı hastanesiydi. Şimdi ise en kötü durumdayız” dedi.
ORTOPEDİST DAHİ YOK
Can güvenliği olmadığı için doktorların çalışmak istemediğini belirten Payan şu bilgileri verdi: “3 ortopedistin 2'si bir buçuk ay önce, diğeri de geçtiğimiz günlerde istifa etti. Ortopedist kalmadı. Kırık çıkık oluyor. Hastalar mağdur. Hizmet veremeyecek durumdayız. Bir tane kadın doğum var, sürekli yığılma oluyor. Bir beyin cerrahı vardı en son tehdit ediliyordu. Kardiyoloji, göz doktoru, kulak burun boğaz var. Onun dışındaki bölümlerde doktorumuz yok. Dahiliye bölümü dahi doktorsuz.”
HASTA SAYISI 20 BİNDEN 5 BİNE DÜŞTÜ
Daha önce sadece acil servise aylık 15 bin giriş olduğunu aktaran Payan “Artık 5 bini zor görüyoruz. İnsanlar hastaneye gelmeye korkuyor. Çatışmalı ortamda hastaneye gitme imkanları da yok. Ne hastaların ne de sağlık çalışanlarının can güvenliği kaldı. Hepimizin psikolojisi bozuldu. En ufak seste herkes bir yerlere kaçışıyor. Hastaneye gitsek tekrar evimize dönemiyoruz” ifadelerini kullandı.
GEÇİCİ DOKTOR TALEBİ
Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Bayazıt İlhan, can güvenliği olmaması nedeniyle hekimlerin rapor, izin, tayin ve istifa yöntemiyle gittiğini açıklayarak, “Bakanlık, hastanelere ‘geçici görevle gitmek isteyen var mı' yazısı gönderdi” dedi.
HASTANEDE YATTIK
Mardin'in Nusaybin ilçesinde 14 gün kesintisiz sokağa çıkma yasağı uygulandı. Nusaybin SES Temsilcisi Sabri Narman sağlık personelinin 15 gün hastanede yattığını anlattı. Narman, “Günde bin 500 hasta muayene oluyordu, yasakta servisler çalışmadı. Acilde günlük 700 hasta gelirken 15 günde 700 hasta tedavi edilebildi” dedi.
EVDEN ÇIKIŞ VAR, DÖNÜŞ YASAK!
Diyarbakır'da sokağa çıkma yasağının uygulandığı 6 ilçeden biri de Sur. İlçede yaşayanlar sokağa çıkma yasakları nedeniyle mağdur. Yasağın devam ettiği Sur'dan çıkan vatandaşların üstleri didik didik aranıyor. İlçe girişleri polis barikatlarıyla kapatılmış. Evlerine gitmek isteyen vatandaşları geri gönderiyor. İlçeden çıkışlar serbest ama evine dönmek için yeniden ilçeye giriş yasak.
ESNAF ZARAR EDİYOR
Olaylar sebebiyle Sur'daki esnaf da mağdur. Perişan olduklarını söyleyen esnaf Abit Kılıç, “Vergi mükellefini herkes bıraktı. İş yapamıyor, kira ödeyemiyor. Borç altına girdi, adam terk etmiş gitmiş. Suriçi'ndeki esnaf zarar ediyor. Bir araya gelip bu sorunu çözsünler. Artık yeter. Her şey konuş-makla olur. Biz, birlikte yaşamak istiyoruz. Biz de insan gibi yaşamak istiyoruz” diye konuştu.
MEZARLIĞA GİDEMİYORUM
Vatandaşlardan Atilla Onur, annesinin mezarını ziyaret etmek istemesine rağmen yasak nedeniyle gidemediğini söyledi.