Altyapısız dağıtılan tabletler öğrencilerin elinde oyuncak oldu
Aktif Eğitimciler Sendikası Samsun Şube Başkanı Sefa Zor, altyapısı hazırlanmadan uygulamaya konulan 'Fatih Projesi'nin okulları teknoloji çöplüğüne çevirdiğini söyledi. Zor, "Altyapısı kurulmadan dağıtılan tabletler öğrencilerin elinde birer oyuncak oldu." dedi.
Zor, yaptığı açıklamada büyük tanıtım çalışmaları ile okullara dağıtılan tabletler, okullardaki altyapı yetersizliğinden dolayı atıl duruma geldiğini anlattı. Projenin topluma 'eğitim sistemimizi bilişim çağının gerektirdiği teknolojik altyapıya kavuşturacağız' diyerek pazarlandığını belirten Zor, şunları kaydetti: "Ancak uygulama böyle olmadı. Siz Türkiye şartlarında eğitimin bilgisayar teknolojisinden yararlanılarak yapılmasını hedefliyorsanız önce okullarımızın altyapısını buna hazır hale getirerek başlamanız lazım. Bugün ülkemizde bırakın elektronik altyapıyı, binlerce okulumuzun daha doğru dürüst ısıtma sistemi, elektriği, suyu, tuvaleti, lavabosu yok. Siz bir bina yaparken önce temelden başlarsınız. Önce çatıyı yaparak bina yapamazsınız. Tablet dağıtmak, okullardaki temel altyapı buna hazır hale getirildikten sonra yapılmalıydı. MEB ise toplumda sanki proje hayata geçiriliyormuş gibi algılanması için işe tablet dağıtarak başladı. Bu tabletlerin amacına uygun kullanılması için uygun bir altyapı olmadığından çocukların elinde sadece bir oyuncağa dönüştü. Ortada ciddi bir proje falan yoktu. Bunun topluma maliyeti ise yüksek oldu."
Teknolojinin her geçen gün yenilendiğine dikkat çeken Zor, "Her elektronik ve teknolojik aracın kısa bir süre sonra daha donanımlı üst versiyonu piyasaya çıkıyor. Şimdi akıllara şu soru geliyor 'madem öyle de, o zaman siz neden eğitim sistemini hazır hale getirmeden yüz binlerce tablet dağıttınız?' Kamu kaynakları, alınan o tabletlerden dolayı çoktan teknoloji çöplüğüne gitti bile." eleştirilerinde bulundu.
Altyapı kurulmadan dağıtılan tabletlerin ülke ekonomisine önemli bir yük getirdiğini ifade eden Zor, "Fatih Projesi'ne ayrılan bütçe okullarımızın diğer ihtiyaçlarına ayrılmış olsaydı, eğitim sistemimizin ve öğrencilerimizin buradan elde edeceği fayda Fatih Projesi'nden kat kat daha fazla olurdu." diye konuştu.
TABLETLER ÖĞRENCİLERİ İNTERNET BAĞIMLISI YAPTI
Ülkede sadece ilköğretimde ortalama bir Avrupa ülkesinin nüfusundan fazla öğrenci olduğunu hatılatan Zor açıklamalarına şöyle devam etti: "Böylesine devasa bir eğitim sisteminde siz köklü bir adım atacaksanız, bunun hem uygulanabilirliğini hem de fayda-maliyet analizini iyi yapmanız gerekmektedir. Bu konuda kimseyle görüşmeden, eğitimin paydaşlarıyla istişare etmeden ben yaptım oldu mantığıyla yola çıkarsanız, sadece ve sadece bu ülkeye zarar verirsiniz. Kaldı ki, proje, uygulanacağı varsayılan okullarda da hiçbir şekilde amaca hizmet etmemiştir. Ne öğretmenler, ne öğrenciler ne de veliler ortaya çıkan tablodan memnun değildir. Dağıtılan tabletler derslerde hiçbir işe yaramadığı gibi, zaten giderek gençlerimizi tehdit eden çağın hastalığı 'bilgisayar ve internet bağımlılığını' körüklemekten başka bir işe yaramamıştır. Dünyada en ileri ülkeler bile, okullarında bu tür konularda böyle fütursuz adım atmamaktadır. Bu tür projeler sadece maddi maliyet açısından değil, insani ve pedagojik açıdan da iyi analiz edilmeye muhtaçtır. Eğitim uzmanları, bu konularda son derece haklı olarak endişelerini dile getirmektedir. Umarız bu endişeler eğitim sistemine yöne veren bürokratlar ve ülkeyi idare edenler tarafından dikkate alınır ve biran önce yapıcı adımlar atılır."
(CİHAN)