Engelliler, eşit şartlarda hizmet bekliyor
Dünya Engelliler Günü kapsamında Türkiye'nin birçok yerinde engellilerin karşılaştığı sıkıntıları duyurmak amacıyla yürüyüşler düzenlendi.
Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) üyeleri de Beşiktaş İskelesi'nde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamaya basının ilgisiz kalması engellileri üzdü. Türkiye'de yaklaşık 9 milyon engelli olduğunu söyleyen TSD Başkanı Şükrü Boyraz, kendilerinin sadece eşit yaşam hakkı istediklerini kaydetti. Bu isteklerini basın olmadığı zaman duyuramayacaklarına dikkat çekti.
Boyraz, iktidara da tepki gösterdi. Hem merkez hem de yerel yöneticilerin, engellilerin eşit yaşaması için hassasiyet göstermesi gerektiğinin altını çizerek şu ifadeleri kullandı: “Belediyeler ve Ulaştırma Bakanlığı, ulaşım sistemlerini yaparken, engelli bireylerin rahatlıkla herkes gibi bir başkasına ihtiyaç duymadan kendi başına özgürce o araçları kullanabilmesini sağlamalılar. Binaları, okulları, ibadethaneleri, sosyal mekanları herkes nasıl kullanabiliyorsa, biz de aynı şekilde kullanabilmeliyiz. Eğer biz bunu kullanamıyorsak, biz engelli değiliz, ülkeyi idare edenler engellidir. Yani gerek belediyeler, gerekse de hükümette bizim işlerimizi yürütmekle yükümlü olan bakanlıklar engellidir.”
ENGELLİLER, KALDIRIMLARI KAPATAN ARABALARA İKAZ ETİKETİ YAPIŞTIRDI
Öte yandan İzmir'de Bayraklı Belediyesi Engelliler Merkezi üyeleri, “Biz de burada yaşıyoruz” demek için önemli bir etkinliğe imza attı. Çeşitli mahalleleri erken saatlerden itibaren dolaşan engelliler, kaldırımların engellilerin inip çıkacağı bölümüne park edilmiş arabalara, “Bir bakar mısınız? Ben buradan geçemedim!” yazan, sarı etiketler yapıştırdı. Engelliler, arabaların başında bekleyerek sürücülere, “Biz de varız” mesajı verdi. Etkinliğe diğer vatandaşlar da destek verirken bazı araba sahiplerinin duyarsız davrandığı gözlendi.
TRAFİK KAZALARINDA YARALANANLARIN YÜZDE 5'İ SÜREKLİ ENGELLİ KALIYOR
Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş de çarpıcı bir istatistik paylaştı. Memiş, Türkiye'deki kazalarda yaralananların yüzde 5'inin daimi sakatlıkla koltuk değneklerine veya tekerlekli sandalyeye mahkum olduğunu bildirdi ve ekledi: “Ortalama yılda 8 bin kişi ömür boyu sakat kalmakta, yani engelliler sınıfına dahil olmaktadır.”