Kaynak'ta çalışanların maaşları kayyıma kadar bir saat gecikmedi
Kaynak Holding'e hukuksuz olarak atanan kayyımların iftiralarına, kayyımın görevden aldığı holdingin Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Ekrem İnce'den cevap geldi. Akıl almaz bir kara propaganda yapıldığını belirten İnce, “Uzun ve orta vadeli proje ve stratejiler tamamen rafa kaldırılmış, şirketin önü kesilmiştir.” dedi.
Hukuksuz bir şekilde kayyım atanan Kaynak Holding'in Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Ekrem İnce, kayyımlar tarafından işine son verilen yöneticilerden biri. Holding çatısı altında çoğu şirketin kurulmasında ve büyümesinde rol oynayan İnce, kayyımların şirket hakkında ortaya attığı iddiaları tek tek yalanladı. Bugüne kadar holdingde çalışan işçilerin maaşlarının bir gün değil, bir saat bile gecikmediğini vurgulayan İnce, bu saatten sonra çalışanların ve işlerinden hukuksuz bir şekilde çıkarılan kişilerin haklarının verilmeyeceğini ifade etti.
Ekrem İnce, kayyımların işine son verdiği 17 çalışandan biri. Sebepsiz yere raporlu olduğu gün işten çıkarıldığını kaydeden İnce, holding çalışanlarının polis gözetiminde olduğunu ve kayyımların çalışanlara mobbing uyguladığını söyledi. Kayyımların iddia ettiği gibi şirketin içinin boşaldığı ve çalışanların fahiş ücrette maaş aldıkları iddialarını yalanlayan İnce, şirketlerin malvarlıklarının uzun zaman şirkete yetebilecek durumda olduğuna işaret etti.
Kayyımların önceliği günü kurtarmak
Akıl almaz bir şekilde holding üzerinde kara propaganda yapıldığını belirten İnce, “Şirketin bugünlere gelmesinde pay sahibi olan yönetici ve çalışanlarına karşı düşmanca bir tavır sergilenmekte. Sebepsiz ve gerekçesiz olarak isten çıkarmalar yapılmakta. Bu şekilde kıymetli insan kaynağı potansiyeli kaybedilmektedir ve özellikle uzun ve orta vadeli proje ve stratejiler tamamen rafa kaldırılmış şirketin önü kesilmiştir. Çünkü kayyımların tek önceliği günü kurtarmaktır. Günü kurtarırken şirketlerin geleceği ve milyonlarca dolar değerinde projeleri rafa kaldırılmaktadır. Tahmin edileceği gibi önce üst yönetim, sonra orta kademe yöneticiler ve daha sonra da kritik uzman personelin hızla değiştirileceği konuşulmaktadır.” ifadelerini kullandı. Ayrıca İnce, kayyımın basında yaptığı mesnetsiz iddialara tek tek cevap verdi.
İşte kayyımın yalanlarına cevaplar
İddia: Yöneticiler 19-20 bin lira maaş alıyor
Gerçek: 21 şirketten sorumlu eski yöneticiler, 5 bin ile 7 bin 500 arasında maaş alıyordu
Kayyımın ileri sürdüğü ‘19 bin lira alınıyordu' ifadesi yalandır. 21 şirketten sorumlu eski yöneticilerin en yüksek aldığı maaş 5 bin ile 7 bin 500 arasında net maaştır.
İddia: Şirketler zarar ediyordu
Gerçek: Zarar etmesi gibi bir durum söz konusu değil
İddia edildiği gibi şirketlerimizle ilgili mal kaçırma, para gönderme, mesnetsiz şirket kurma ve şirketlerin zarar etmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Geleceğe dönük yatırımlarımız vardır. Hayvancılık, yenilenebilir enerji ve gıda sektöründe yatırımlarımız, planladığımız yatırımlarımız oldu. Dolayısıyla şirketlerimizin zarar etmesi söz konusu değil, hepsi kârlı şirketlerdir. Planladığımız yatırımlarda en az 1.500 kişiye daha istihdam sağlanacaktı.
İddia: Maaşlar gecikti
Gerçek: Bir gün değil, bir saat bile gecikmedi
8 bin çalışanın maaşlarında 1 gün değil, 1 saat bile gecikme yaşanmıyordu. Kayyım heyeti geldikten sonra tüm ödemeler durduruldu. Rızası dışında işten çıkarılan kişilere kıdem, ihbar ve tazminat ödemesi yapılmadı.
İddia: Eski yöneticiler 30 milyon lirayı ortaklara kâr payı olarak dağıtıp Hollanda'ya kaçırıldı
Gerçek: Kaçırma yok, ortaklara temettü dağıtıldı
Bahsedilen 30 milyon liralık para, yönetim kurulunca çok önceden alınmış karar gereği, yıllık elde edilen kârın bir kısmının ortaklara temettü olarak dağıtılmasıdır. Dünyanın hiçbir yerinde ortaklara temettü dağıtılmasını suç olarak niteleyemezsiniz.
İddia: Şirketin içi boşaltıldı
Gerçek: Şirketlerin mal varlıkları uzun zaman şirkete yetmektedir
Şirketlerin mal varlıkları uzun zaman şirkete yetmektedir. Bir kayyımın yeni eklenen şirketlerle birlikte 129 bin lira aylık net maaş alması ise bu şirketlerin adeta batırılmak istendiğini gösteriyor.
İddia: Birkaç bankadan kredi kullanmışlar
Gerçek: Son dönemlerde kredi kullanımı yok
Şirketlerimiz geçmiş yıllarda ekipman alımlarını düşük maliyetli GSM kredileri kullanmışlardır. Türkiye'de sektördeki nerdeyse her şirket bunu yapar. Bunlar eski tarihli, uzun vadeli krediler. Son dönemde kredi kullanımı yoktur. Aktif büyüklüğünün yüzde 81'i öz sermaye olan büyük ve sağlam bir grubuz.