التماس مقامات ترکیه به روسیه برای رفع تحریمها
«مولود چاووش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه ساعاتی پیش از آغاز تحریم صدور گاز روسیه خواستار لغو تحریمهای اعلام شده از سوی روسیه شد. وی گفت: اقتصاد و تجارت همواره جایگاه ویژهای در روابط روسیه و ترکیه داشته و ضربه زدن به روابط دو کشور را که با سالها تلاش طرفین مستحکم و پایدار شده است، نادرست میدانیم.
وی در موضعی ملتمسانه افزود: باید بجای تشدید تنشها، این دوره را با خویشتنداری پشت سر گذاشته تا روابط دو کشور به مسیر قبلی بازگردد و در غیر این صورت این حادثه ناگوار، پیامدهای نامطلوبی به همراه خطر تیرگی کامل روابط دو کشور خواهد داشت. چاووش اوغلو گفت: تجدیدنظر در تحریمهای مسکو علیه آنکارا را در راستای منافع دو کشور میدانیم. در غیر این صورت بر اقتصاد دو کشور تاثیر منفی گذاشته و برای ملتهای روسیه و ترکیه پیامدهای منفی دارد.
مقامات ترکیه با وجود تاکید بر رد عذرخواهی از روسیه برای سرنگون کردن هواپیمای این کشور در خاک سوریه، در طول دو هفته پس از این واقعه، به تاثیرات منفی تحریمهای روسیه اعتراف کرده و خواستار انعطاف مسکو شدهاند. «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه هفته گذشته با امضای قانون سختگیرانه تحریم علیه ترکیه، بخش زیادی از روابط اقتصادی دو کشور به ویژه واردات محصولات کشاورزی و مواد غذایی را کاهش داده یا قطع کرده است.
روسیه و ترکیه از تجارت سالانه 30 میلیارد دلاری و افق افزایش آن به 100 میلیارد دلار، اکنون رویاروی هم قرار گرفتهاند و تحریمها میتواند این روابط را به کمتر از 10 میلیار دلار کاهش دهد.
روسیه در نخستین اقدام تحریمی علیه ترکیه دو نشست نهایی شده وزیران خارجه و سران دو کشور با موضوع توسعه راهبردی آنکارا و مسکو را لغو کرد و پس از آن نیز اجرای تحریمهای گسترده محصولات کشاورزی و باغی را در دستور کار قرار داد و حتی محمولههای تخلیه شده در گمرکات اجازه خروج نیافت و کشتیهای وارد شده براساس قرار دادهای قبلی نیز نتوانستند در اسکله تخلیه لنگر بیاندازند. همچنین روسیه دیروز صدور گاز به ترکیه را قطع کرد.
به گزارش ایرنا، تحریمهای اعمال شده روسیه علیه ترکیه بسیار زودتر از آنچه که انتظار میرفت تاثیرهای منفی خود را بر سطح روابط دو کشور به ویژه اقتصاد ترکیه نمایان کرد، به گونهای که بارها مقامهای این کشور خواستار رفع آنها شدهاند.
زودبازدهترین اثر فشار تحریمها در بخش کشاورزی، مواد غذایی و محصولات باغی ترکیه نمایان شده است، زیرا این کشور در طول سالهای گذشته به ویژه پس از وضع تحریمهای ضد روسی آمریکا و اتحادیه اروپا به بهانه اوکراین توانسته با ایجاد زیر ساختهای گسترده و تاسیسات بزرگ بستهبندی و کشتیهای مدرن نقل و انتقال محمولههای صادراتی، سهم زیادی از بازار بزرگ روسیه را در اختیار بگیرد.
نگرانی ترکیه افزون بر از دست دادن آنی درآمدهای کنونی، احتمال جایگزین شدنش با رقیبانی چون کشورهای مصر، هند و پاکستان در بازار روسیه نیز وجود دارد زیرا بازگشت شرکتهای ترکیهای را حتی در آینده دور بسیار سخت خواهد کرد.
همزمان با این تحریمها که سبب شده صدها تن محموله آماده انتقال به روسیه بدون مشتری بماند، روسیه با لغو سفر بدون روادید، ترکیه را در مقابل بدترین احتمال ممکن قرار داد، زیرا میتواند این کشور را از میزبانی سالانه حدود سه میلیون گردشگر روسی با حدود هشت میلیار دلار درآمدزایی محروم کند.
از سوی دیگر، پرونده سرمایهگذاری 20 میلیارد دلاری روسیه در دو طرح بزرگ نیروگاه اتمی «آق قویو» و خط لوله گازی «جریان ترک» نیز در ابهام قرار گرفته است که لغو آن میتواند، بیش از گذشته بر اقتصاد ترکیه فشار وارد آورد.
نگرانی ترکیه پس از سخنان پنجشنبه گذشته رئیس جمهوری روسیه بیشتر شد که تاکید کرد اقدامها علیه ترکیه به دلیل ساقط کردن یک جنگنده روسی در سوریه فقط به تحریمهای اقتصادی محدود نمیشود و عرصههای دیگر را نیز در برخواهد گرفت.
پوتین با بیان اینکه میدانیم چه کسی در ترکیه از تروریستها و تبهکاران نفت مسروقه از میادین نفتی سوریه را خریداری میکند، اظهار داشت: تروریستها بخش قابل توجهی از درآمد حاصله از قاچاق نفت را در جریان اعمال تروریستی برای کشتار شهروندان ما و فرانسه و کشورهای دیگر به کار میگیرند.
وی تاکید کرد این همدستی با تروریستها را هیچگاه از یاد نمیبریم. آنها باید بدانند از پشت به ما خنجر زدند. مسئولیت کامل سرنگونی هواپیمای روسیه بر عهده ترکیه است و این کشور از اقدام خود پشیمان خواهد شد.