ابلاغ سیاستهای کلی نظام در حوزه محیطزیست پشتوانه عظیمی است
معصومه ابتکار، اصلیترین و تعیینکنندهترین موضوع این روزهای عرصه محیطزیست را همگرایی و همراستایی قوای سهگانه دانست و افزود: دولت یازدهم موضوع محیطزیست را جزو اولویتهای اصلی کار خودش در کنار همه موضوعات دیگری چون اقتصاد، سیاست بینالملل و رفع تحریمها قرار داده که جامعنگری ریاست محترم جمهوری را میرساند.
وی، فرصت ایجادشده را برای حوزه محیطزیست در دولت یازدهم کمنظیر عنوان و تاکید کرد: بسیاری از صاحبنظران و کارشناسان معتقدند برنامه ششم فرصت مناسبی است تا جلوی بسیاری از روندهای تخریبی و آسیبزا درگذشته گرفته شود.
ابتکار بابیان اینکه ضروری است با برنامهریزی صحیح و با نگاه به آمایش سرزمینی سیاستهای حوزه محیطزیست را جلو ببریم، تصریح کرد: متاسفانه درگذشته نگاه آمایشی به موضوعات وجود نداشت و سفرههای زیرزمینی آب که بسیار هم ارزشمند بودند، صرف فعالیتهای معدنی و صنعتی شد.
وی با اشاره به اینکه اگر از ظرفیتهای زیستی عبور کنیم مرتعی که قابلیت بازدهی، تولید و بازسازی خودش است تبدیل به بیابان میشود، اذعان داشت: سفرههای آبی که قابلیت پشتیبانی و تغذیه یک شهر را داشتند با مصرف بیشازحد تبدیل به یک تهدید شده و امروزه دلیل نشست زمین هستند که خطرات بسیار زیادی را برای جامعه ایجاد میکند.
رئیس سازمان محیطزیست کشور بابیان اینکه ما باید با واقعیتهای طبیعت کنار بیاییم، نه اینکه بخواهیم به جنگ آن برویم ادامه داد: ضروری است با دانایی، خلاقیت، فناوری، نوآوری و پیشرفت علمی، سازگاری بیشتری را با قوانین طبیعت پیدا کنیم و پیشرفت انسانها را با قوانین طبیعت سازگار کنیم.
ابتکار عنوان کرد: موقعی میتوانیم از اقتصاد مقاومتی صحبت کنیم که از اقتصاد سنتی، وابسته به کشاورزی و معدن به سمت سرمایهگذاری و اشتغال در اقتصاد خلاق و سبز برویم و با استفاده از فناوریهای نوین ایجاد ارزشافزوده کنیم.
معصومه ابتکار تصریح کرد: روحیه و باور مردم استان یزد سرمایههای عظیمی است که با برنامهریزی و تقویت آنها توسعه پایدار محیطزیست میسرمیشود.
ابتکار با اشاره به پیشنهاد استاندار یزد مبنی بر راهاندازی قرقهای خصوصی و سپردن مدیریت عرصههای محیطزیست به بخش خصوصی اظهار داشت: مناطق حفاظتشده استان یزد مناطق ارزشمندی هستند، درنتیجه پیشنهاد ایشان را اجرایی میدانیم و آن را در دستور کار شورای عالی محیط زیست قرار میدهیم.
ابتکار با تقدیر و تشکر از تلاشهای مسئولان ارشد استان یزد در حوزه محیطزیست بیان کرد: در حال حاضر در استان یزد مراکز تحقیقات گوزن زرد ایرانی، گورخر ایرانی، یوزپلنگ و... وجود دارد که مراکز این استان را با توجه به قابلیتها و ظرفیتهایی که دارد، گسترش خواهیم داد.
معاون رئیسجمهوری درپایان گفت: سرمایهگذاری دربخش گردشگری طبیعی استان یزدآینده خوبی دارد که میتوانددرعین حفاظت ازمحیطزیست،اقتصادرا رونق بخشید.
استاندار یزد هم در جلسه شورای برنامه ریزی و توسعه استان یزد گفت: خوشبختانه موضوع محیطزیست جای خودش را پیداکرده و مقام معظم رهبری نیز سیاستهای کلی محیطزیست کشور را ابلاغ فرمودند که در این سیاستها محورهایی بسیار اساسی و مهم مشخصشده که میتواند پشتوانه محکم و نقشه راه اصلی برای مسائل محیطزیست کشور باشد.
سیدمحمد میرمحمدی با اشاره به اینکه مدیریت هماهنگ و نظاممند منابع حیاتی کشور بسیار راهگشاست، تاکید کرد: ضروری است نگاه فرآیندی به قضایا داشته باشیم و امیدواریم این مدیریت هماهنگ و نظاممند بتواند این فرآیند نگری را در امر محیطزیست ایجاد کند.
استاندار یزد، جرم دانستن تخریب محیطزیست از جانب مقام معظم رهبری را پشتوانه بسیار خوبی در امر برخورد با متخلفان دانست و ابراز امیدواری کرد با عنایت و توجه بیشتر دستگاه قضا در برخورد با متخلفین این حوزه، شاهد کاهش جرائم باشیم.
میرمحمدی ادامه داد: تقویت دیپلماسی محیطزیست محدود به جغرافیای خاصی نمیشود چراکه مسائل در سطح بینالمللی مطرح است، بنابراین ما نیاز به دیپلماسی قوی زیستمحیطی داریم که خوشبختانه خانم دکتر ابتکار در این زمینه بسیار قوی عمل کردهاند و در جلسات متعددی که در خارج کشور حضورداشتهاند، این توانمندی، ریزهکاری و دقت نظر را نشان دادهاند.
میرمحمدی، گسترش اقتصاد سبز را یکی از محورهای مهم توسعه اقتصادی کشور قلمداد کرد و افزود: نهادینهسازی فرهنگ و اخلاق زیستمحیطی بیشترین نیاز امروز کشور است و باید بتوانیم در فضای عمومی آن را گسترش دهیم.
استاندار یزد، پشتوانه مهم دیگر محیطزیست کشور را رویکرد و نگاه ریاست محترم جمهوری دانست و تاکید کرد: جناب آقای دکتر روحانی از ابتدا توجه خاصی به مباحث محیطزیست و آمایش سرزمینی داشتهاند که همواره راه گشای امور بوده است.
وی محیطزیست را فضایی کلی عنوان کرد و افزود: انواع و اقسام موجودات گیاهی و حیوانی و انسانی در این فضا در تعامل با همدیگر و ارتباط با یکدیگر ادامه حیات میدهند و نمیشود به هیچیک از ابعاد وجودی آنها بیتوجه بود، چراکه هرکدام در این زنجیره حیات نقش ایفا میکنند و ذینفع هستند.
استاندار یزد در بخش دیگری از سخنانش به تشریح اقدامات استان یزد در حوزه زیستمحیطی در دولت تدبیر و امید پرداخت و اظهار داشت: طرحهایی در استان به اجرا گذاشته شد که در جهت بهبود شرایط محیطزیست استان باشد بهگونهای که تلاش قابلتوجهای در حوزه گسترش پوشش گیاهی و فضای سبز استان داشتهایم.
وی با اشاره به اینکه در سال گذشته توسط اداره کل منابع طبیعی استان یزد افزایش یک هزار و 500 هکتاری فضای سبز و پوشش گیاهی استان دنبال شده است، تاکید کرد: برنامهریزی برای 325 هکتار پارک شهری انجامشده و عملیات اجرایی آن در حال انجام است.
وی از برنامهریزی برای ایجاد 700 هکتار کمربند سبز خبر داد و افزود: کارهای تخصیص آب، عملیات اجرایی و گودبرداری غرس نهالها انجامشده و مابقی کارهای این پروژه در سال جاری دنبال میشود.
استاندار یزد از افزایش 50 هکتار فضای سبز شهری (پارکهای شهری) در شهر یزد یادکرد و اظهار داشت: برنامهریزی توسعه طرح منارید در شورای برنامهریزی استان تصویبشده که با مشارکت مردم در حال اجراست و ما برای عمومیت این طرح در سطح استان در تلاش هستیم که فضای مشارکت مردم را در امر گسترش فضای سبز و بهبود محیطزیست گسترش دهیم.
استاندار یزد با اشاره به بحث ریز گردها تاکید کرد: استان یزد جزو استانهای مشمول اعتبارات ریز گردها قرار گرفت و بودجهای در این زمینه برای استان منظور شد.
میرمحمدی در ادامه سخنانش از ایجاد مزرعه پایلوتپرور شما هیتیلاپیا خبرداد و گفت: برای کار تحقیقاتی تولید بچه ماهی تولید در استان یزد مجوز گرفتهایم و بابررسیهای فنی و تخصصی که به عمل آمد با رعایت استانداردها و مراقبتهایی که طبق دستورالعمل سازمان محیطزیست انجام میشود، مقرر شد که پرورش این نوع ماهی در استان یزد انجام شود.
استاندار یزد در پایان با ارائه پیشنهادهایی خواستار بررسی آنها توسط سازمان محیطزیست کشور شد و تاکید کرد: استان یزد آمادگی دارد در بحث تهیه طرح مطالعاتی گیاهان و حیوانات در حال انقراض، اجرای طرح پایلوت قرق خصوصی و واگذاری مدیریت مناطق محیطزیستی به بخش خصوصی و تدوین استانداردهای زیستمحیطی برای فعالیتهای مختلف پیشقدم شود.
استاندار یزد با اشاره به بحث کریدور مهریز-یزد-اردکان تصریح کرد: این کریدور بهعنوان منطقه ویژه علم و فناوری به تصویب رسیده و هرگونه کاربری در این منطقه باید در چارچوب استانداردهای علم و فناوری باشد که با استقرار صنایع تکوسبز نگرانی از افزایش آلودگی در این کریدور برطرف میشود.
مدیر ملی مقابله با پدیده گرد و غبار سازمان حفاظت از محیط زیست کشور در این نشست با اشاره به اینکه پدیده گرد و غبار مسئله یک دهه اخیر کشور است، گفت: خشکسالیهای مستمر موجب شده تا طوفان شن و جابجایی تپهها به پدیده گرد و غبار که تاحدودی ماندگار است، تبدیل شود.
ضیاء الدین شعاعی با بیان اینکه طرح مقابله با پدیده گرد و غبار آماده شده و پروپوزال آن نیز ارائه شده است، گفت: اعتبار آن در مدت کوتاهی ابلاغ خواهد شد.
وی همچنین ابراز امیدواری کرد تا بزودی بتوان با کمک دانشگاه یزد طرح مطالعات مقابله با گرد و غبار را آغاز و تا پایان سال نتایج آن را جمع بندی کرد.
رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست با اظهار تاسف از اینکه وضعیت محیط زیست استان یزد شکننده است، گفت: این مهم، اقدام آنی و عاجل را در این خصوص ضرورت میبخشد.
محمد رضا تابش، در خصوص بهبود وضعیت محیط زیست استان، به ارائه راهکارهایی نظیر: مشارکت صنایع و معادن در حفظ و بهبود محیط زیست و مسئولیت پذیری آنان، جلب مشارکت گسترده مردم در حراست محیط زیست، آموزش همه جانبه از مدارس و استفاده از توان علمی دانشگاه پرداخت و گفت: اثرات این اقدامات کوتاه مدت، شگرف است.
وی در ادامه سخنان خود خطاب به رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست کشور گفت: یک مطالبه مهم از این سفر وجود دارد و آن اجرای طرح جامع کاهش آلودگی دشت یزد اردکان است.
تابش تصریح کرد: این طرح در دولت قبل تصویب شده ولی به علت نبود اعتبار تاکنون اجرایی نشده است. وی افزود: اجرایی شدن این طرح، بسیاری از مسائل را حل خواهد کرد.
این نماینده مجلس همچنین از استاندار یزد خواست تا با اعمال مدیریت جهادی، گروهی متشکل از دستگاههای ذیربط تشکیل شود، از صنایع آلاینده بازدید و طبق برنامهای زمانبندی شده، شرکتها ملزم به اجرای تعهدات شوند.
محمدرضا تابش در پایان به تقدیر از رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست پرداخت و گفت: دکتر ابتکار با هیاتی 3 نفره و کمترین هزینه 30 ساعت در اجلاس تغییرات آب و هوایی در پاریس اقامت داشت و در این مدت 30 ملاقات با روسای جمهور و مسئولان کشورها ترتیب داد که نشان از تدبیر و پرکاری ایشان است.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان یزد در ابتدای این جلسه به ارائه گزارشی از وضعیت محیط زیست استان و عملکرد این اداره کل پرداخت.
سیدحسین سادات موسوی با اشاره به استقرار 80 درصد از صنایع استان یزد در محوز مهریز اردکان گفت: در دوسال گذشته سعی شد ضمن حفظ سطح تولید، با همگرایی دستگاههای ذیربط در جهت کاهش آلایندهها اقدام شود.
وی در این رابطه افزود که حدود 400 کوره آجرپزی در این محور مستقر شدهاند که میزان سوخت مصرفی سال 89 از 121 میلیون لیتر به 28 میلیون لیتر در سال 94 رسیده و 80 درصد کاهش مصرف داشته ایم.
این مسئول به پیگیریهای اداره کل حفاظت از محیط زیست استان برای تامین اعتبار و اجرای طرح جامع کاهش آلودگی هوا اشاره کرد و گفت: مطالعات این طرح بر اساس الگوی کلانشهرها تهیه شده است.
وی یکی از اهداف این طرح را، تکمیل کمربند سبز اعلام و گفت: افق این طرح 3600 هکتار تعریف شده که در ابتدا دو قطعه 40 و 20 هکتاری در پل غدیر و منطقه مهرآوران انجام شد ولی بعلت کمبود اعتبارات طرح به سرانجام نرسید.
سیدحسین سادات موسوی گفت که با پیگیریهای استاندار یزد، فضای سبز در 300 هکتار توسط منابع طبیعی، 250 هکتار توسط شهرداری یزد، زارچ و شاهدیه با همکاری منابع طبیعی ایجاد شده و در 1250 هکتار نیز این طرح در دستور کار است.
سادات موسوی تاکید کرد که فقر پوشش گیاهی، ناچیزبودن سرانه فضای سبز، مواجهه با آلایندههای هوا و انتشار ذرات معلق، مجاورت با عرصههای بیابانی و استقرار بیش از نیمی از جمعیت استان در شهرستان یزد، اجرای این طرح را بیش از پیش ضرورت میبخشد.
مدیرکل محیط زیست، قرار گرفتن یزد در زمره کلانشهرهای مشمول اعتبارات کاهش آلودگی هوا و همچنین تصویب ردیف اعتباری از سوی مجلس را از پیش نیازهای این طرح اعلام کرد.
وی به سایر اقدامات در راستای حفظ محیط زیست استان اشاره کرد و گفت: محدودیت واگذاری صنایع آلاینده در محور مهریز عقدا، در کارگروههای امور زیربنایی و شهرسازی و کارگروه آمایش به تصویب رسیده است.
سادات موسوی همچنین از انتخاب گروهی خبر داد تا پهنههای دامداری، مرغداری و صنایع سنگین و آلاینده بر اساس اصول آمایش سرزمین، تعریف تا از پراکنده کاری و تخریب منابع پایه و طبیعی جلوگیری شود.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان در بخش دیگری از سخنان خود، پدیده گرد و غبار را یکی از مشکلات استان عنوان کرد و گفت: استان بطور متوسط 3 تا 5 روز در ماه با مسئله ریزگردها مواجه است.
وی همچنین سطح مناطق تحت مدیریت سازمان محیط زیست را نسبت به مساحت کل استان یزد با احتساب مناطق شکار ممنوع، 15درصد اعلام کرد.
سادات موسوی، بهبود مدیریت طرحهای تکثیر و پرورش گونههای در معرض خطر، اعم از: گورخر و گوزن زرد ایرانی، حفاظت از مناطق چهارگانه و پیگیری ارتقای سطح حفظتی مناطق شکارممنوع مرور و شیرکوه، پیشنهاد و پیگیری ایجاد قرقهای اختصاصی و انجام مطالعات در زمینه شناسایی فون و فلور مناطق تحت مدیریت را در راستای راهبردهای کلان در حوزه محیط طبیعی عنوان کرد.
این مسئول، تامین اعتبار 6 میلیارد ریالی بمنظور اجرای طرح تفصیلی سرو ابرکوه و پیگیری تصویب اساسنامه هیات امنای اثر طبیعی ملی سرو ابرکوه را سایر اقدامات این اداره کل عنوان کرد.
سیدحسین سادات موسوی به اقدامات صورت گرفته در خصوص رفع تصرف و تغییر کاربری اراضی اشاره کرد و گفت: با پیگیریهای قضایی صورت گرفته در 10 سال گذشته، از حدود 9.6 هکتار اراضی تصرف شده در مناطق تحت مدیریت تاکنون 2.6 هکتار از اراضی رفع تصرف شده است.
وی در پایان به وضعیت منطقه شکار ممنوع شیرکوه اشاره کرد و گفت: ضرورت دارد ارتقای سطح حفاظتی منطقه شیرکوه بعنوان برج آب استان، برخوردار از بیشترین بارش در استان، دارای نقش مهم در تغذیه سفرههای آبی و چشمههای غربالبیز و تامهر و نقطه داغ تنوع گیاهی بطور جدی دنبال شود.
در پایان نشست شورای برنامه ریزی و توسعه استان یزد مقرر شد تا طرحهای پیشگیری از حوادث خشکسالی و جلوگیری از تلفات احتمالی حیات وحش، پایش محیط زیست انسانی و ساماندهی مناطق محیط طبیعی استان، راه اندازی سیستم بیسیم در محیط زیست استان، ارتقای سطح منطقه شکار ممنوع شیرکوه و مرور میبد، قرقهای خصوصی و مطالعات تدوین استانداردهای محیط زیست و شرایط زیست محیطی استان بمنظور صدور مجوزهای لازم و تامین اعتبار به سازمان محیط زیست کشور ارسال شود.