Добавить новость
ru24.net
Все новости
Декабрь
2015

Fail-i meçhul kalmasın

0
Zaman 

Türkiye'de faili meçhul kalan cinayetler ve onlarca insanın ölümüne sebep olan bombalı saldırılar toplumun kanayan yarası olmaya devam ediyor. Karanlık eller tarafından işlenen bu cinayetler, toplumda kırılmalara sebep olurken olayı azmettirenler ve failleri bir türlü ortaya çıkarılamıyor.

Faili meçhul defteri kabardıkça yeni cinayetlerin işlenmesine cesaret veriyor. Siyasiler ve bürokratlar bu cinayetlerin işlenmesinde hiçbir sorumluluk almazken çözülmesi için de gerçek bir irade ortaya koymuyor. Hatta iktidar yanlısı medya aracılığıyla faili meçhul cinayetler, paralel safsatasıyla Hizmet Hareketi'ne yıkılmaya çalışılıyor. Medyada çıkan haberler ise savcılar tarafından somut delil gibi kabul edilerek, soruşturma dosyalarına giriyor. İşte aydınlatılması beklenen faili meçhuller ve bombalı saldırılar:

ULUDERE (28 ARALIK 2011)

HABLEMİTOĞLU KATİLLERi 13 YILDIR BULUNAMADI

Dr. Necip Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002'de evinin önünde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Dönemin EGM İstihbarat Başkanı Sabri Uzun zamanında yapılan soruşturmalarda bir arpa boyu yol alınamadı. Aradan geçen 13 yıla rağmen faillere hâlâ ulaşılamadı. Ergenekon soruşturması kapsamında cinayetle ilgili önemli detaylar ortaya çıktı. Soruşturma kapsamında tutuklanan üst düzey bir askerin cinayetle bağının olduğu yönünde bilgilere ulaşıldı. Sabri Uzun ise kitabında paralel iftirasına sarıldı. Ancak Hablemitoğlu'nun eşi Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, Uzun'un psikolojisinin bozuk olduğunu belirtti.

SURUÇ (20 TEMMUZ 2015)

YAZICIOĞLU DAVASI KAPATILDI

25 Mart 2009'da Kahramanmaraş'tan Yozgat'taki mitinge gittiği helikopterin düşmesi sonucu hayatını kaybeden eski BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun davası akamete uğrayan dosyaların başında geliyor. Yazıcıoğlu'nun davası dönemin Malatya Özel Yetkili Mahkemesi'nde başladı. Bu mahkemelerin kaldırılmasının ardından Kahramanmaraş'a nakledildi. Dönemin İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Dursun Özmen hakkında ‘görevi kötüye kullanma' suçlamasıyla dava açıldı. Soruşturma aşamasında dosyaya gizlilik kararı getirilirken kazaya ilişkin görüntülere de yayın yasağı getirildi. 17 Aralık sürecinin ardından Yazıcıoğlu suikastı örtbas edilmeye ve paralel safsatasına bağlanmaya çalışıldı.

ANKARA (10 EKİM 2015)

34 KİŞİ ÖLDÜ, SORUMLULARA SORUŞTURMA İZNİ VERİLMEDİ

Şırnak'ın Uludere ilçesinde 28 Aralık 2011'de uçakların bombalaması sonucu 34 kişi hayatını kaybetti. İddiaya göre MİT'in ‘Sınırdan teröristler geçiyor' istihbaratı üzerine kaçakçılar vuruldu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Dosya, 11 Haziran 2013'te ‘görevsizlik' kararı verilerek askerî; savcılığa gönderildi. Askeri savcılık ise 7 Ocak 2014'te ‘takipsizlik' kararıyla dosyayı kapattı. Genelkurmay Başkanlığı'nın Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdiği resmi belgeler ise katliamdaki MİT bağlantısını gözler önüne serdi. Buna rağmen Başbakanlık, aralarında MİT Müsteşarı ve yardımcılarının da bulunduğu istihbarat personeli hakkında soruşturmaya izin vermedi.

REYHANLI (11 MAYIS 2013)

İşte örtme taktikleri

  • Olay yeri incelemesinde gerekli titizlik gösterilmiyor. Deliler karartılıyor.
  • Siyasiler, sorumluluğu üstlenmek yerine başkalarını suçluyor.
  • Soruşturmaya gizlilik kararı alınarak, dosya mağdur avukatlarından kaçırılıyor.
  • Soruşturma ve davalara yayın yasağı getirilerek, gerçekler kamuoyundan gizleniyor.
  • Davalar başka şehirlerdeki mahkemelere gönderilerek, mağdur yakınları ve avukatların işi zorlaştırılıyor.
  • Davalar zamana yayılarak soğutuluyor, süreç içerisinde savcı ve hakimler değiştirilerek dosya elden ele dolaştırılıyor.
  • İktidar yanlısı medya eliyle kara propaganda yapılıyor. İsnatsız suçlamalar manşet yapılıyor.
  • Sonuca kavuşturulamayan davalar, şimdi de paralel safsatasıyla Hizmet'e yıkılmaya çalışılıyor.

Savcılık, Aydınlık'ın iftirasına sarıldı

Faili meçhul cinayetler ve karanlık saldırılar ‘paralel iftiraları'yla örtülmeye çalışılıyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nda oluşturulan büro, 2000-2013 yılları arasındaki faili meçhul cinayetlerde ‘paralel' bağlantısını araştıracağını önceki gün medyaya sızdırırken, bu gelişme Doğu Perinçek'in Aydınlık gazetesindeki yayını hatırlattı. 16 Aralık 2014 tarihli gazetede, bütün faili meçhuller ‘paralel'e yıkılmıştı. İftira, 1 yıl sonra savcılığın açıklamasına taşındı.

Onlarca can gitti, sorumluluğu üstlenen yok

53 CAN GİTTİ, SADECE MÜDÜR GÖREVDEN ALINDI

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013'te iki bombalı saldırının ardından 53 kişi hayatını kaybetti. Saldırıdan 6 ay önce Hatay MİT Bölge Başkanlığı'nın eylemi gerçekleştirecek saldırganları teknik ve fiziki olarak takip ettiği halde Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Dairesi Başkanlığı'nı bilgilendirmediği ortaya çıktı. Ardından yapılan soruşturmalarda MİT mensuplarının ihmalleri görmezden gelindi. Saldırının faturası Reyhanlı İlçe Emniyet Müdürü'ne kesildi. Dönemin Hatay Valisi Celalettin Lekesiz ise emniyet genel müdürü yapılarak terfi ettirildi. Saldırı öncesinde teröristlerin takibini yapan ancak emniyet birimlerine bildirmeyen Hatay MİT Bölge ekipleri ile ilgili ise herhangi bir adli ve idari işlem yapılamadı.

NİĞDE ÇÖZÜLSEYDİ DEVAMI GELMEZDİ

Terör örgütü IŞİD'in Türkiye'de ismini ilk kez duyurduğu saldırı 20 Mart 2014 tarihinde Niğde-Adana otoyolunda gerçekleşti. Yol kontrolü yapan güvenlik güçlerine hareket halindeki bir araçtan ateş açıldı. Bir sivil, bir polis ve bir asker hayatını kaybetti. Saldırının ardından yabancı uyruklu 3 terörist tutuklanarak Sincan Cezaevi konuldu. Davada istihbarat elemanı Heysem Topalca hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Sincan Cezaevi'nde tutuklu olduğu iddia edilen yabancı uyruklu 3 terörist ise güvenlik gerekçesiyle Niğde'de görülen davaya hiçbir zaman getirilmedi.

DİYARBAKIR SALDIRISI AYDINLATILAMADI

HDP'nin Diyarbakır mitinginde 5 Haziran 2015'te bomba patlatıldı. 5 kişinin hayatını kaybettiği saldırının şüphelisi olarak IŞİD mensubu Orhan Gönder Gaziantep'te yakalandı. Yapılan araştırmalar sonrasında Orhan Gönder'in saldırıdan birkaç gün önce kaldığı otelde gözaltına alındığı ortaya çıktı. Ancak Gönder'in neden serbest bırakıldığı yönünde tatmin edici bir değerlendirmede bulunulmadı.

33 KİŞİ ÖLDÜ SORUMLU YOK

20 Temmuz 2015'te Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde canlı bombanın düzenlediği terör saldırısında 33 kişi hayatını kaybetti. IŞİD militanı Abdurrahman Alagöz'ün gerçekleştirdiği saldırının üzerinden 4 ay geçmesine rağmen soruşturmada herhangi bir aşama kat edilemedi. Soruşturmaya getirilen gizlilik kararı ve yayın yasağı dosya hakkında bilgi alınmasını engelledi.

21 FAİLİ MEÇHUL CİNAYET DE SIFIRLANDI

Emekli Albay Cemal Temizöz ve Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atağ'ın da yargılandığını faili meçhul soruşturması da kapatılan dosyalar arasında yer alıyor. Temizöz'ün Cizre'de görev yaptığı 1993-1995 yılları arasında 21 faili meçhul cinayet işlendi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı 2009'da cinayetlerle ilgili soruşturma başlattı. Temizöz, 2009'da tutuklandı. 2014'te özel yetkili mahkemelerle ilgili yapılan düzenlemelerin ardından faili meçhul soruşturmaları yürüten savcıların hepsi görevden alındı. Daha sonra ‘güvenlik gerekçesi'yle Eskişehir'e nakledilen davada, aralarında Temizöz ve Atağ'ın da bulunduğu bütün sanıklar beraat etti.

102 CANIN FATURASI, 3 BÜROKRATA KESİLDİ

Ankara'nın göbeğinde geçtiğimiz 10 Ekim'de yaşanan canlı bomba saldırısında 102 kişinin ölümüyle ilgili soruşturmada, teröristin IŞİD bağlantısının tespiti üzerine gizlilik kararı alındı. Siyasiler, saldırının ‘PKK DHKP-C IŞİD' tarafından ortaklaşa yapıldığı öne sürerek kokteyl örgüt iddiaları ortaya attı. Başsavcılık daha sonra kokteyl örgüt iddialarını çürüterek saldırının ardında IŞİD terör örgütü olduğunu belirtti. Patlama ile ilgili sivil toplum kuruluşları tarafından Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, MİT ve Emniyet'in ihmaline dair suç duyuruları yapıldı. Bu kurumları soruşturmak için herhangi bir adım atılmadı. Fatura Ankara Emniyet Müdürü, İstihbarat Şube Müdürü ve Güvenlik Şube Müdürü'ne kesildi. MİT Ankara Bölge Başkanlığı ekipleri soruşturmanın dışında tutuldu. Mağdur avukatlarının dosyaya erişimi de engellendi.

Etkin soruşturma engelleniyor, deliller karartılıyor

Selami Ekici (Yazıcıoğlu ailesinin avukatı): Sorumluluğu bulunan devlet memurlarına soruşturma izni verilmediği için ilerleme kaydedilemiyor. Şimdilerde ise dosya kapatılmaya çalışılıyor. Yazıcıoğlu'nun ölümüne ilişkin davada, Ulaştırma Bakanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı (HKK) ve İçişleri Bakanlığı yetkililerinin yargılanması gerekiyor. Dosyayı Hizmet Hareketi'ne bağlamak için bana (hükümet yanlısı) medya tarafından telefonlar geliyor.

Hatice Can (Reyhanlı saldırısının avukatı): Davaların nakledilmesi ile hukukun en önemli ilkelerinden olan ‘doğrudan doğruyalık' ve ‘yüz yüzelik' ilkelerin zedelendi. Adil yargılama yapmakla yükümlü yargının ‘güvenlik gerekçesini öne sürmesi zafiyet. Davalar kapsamında etkin soruşturma engelleniyor.

Deniz Özbilgin (Reyhanlı saldırısının avukatı): Reyhanlı patlaması olmadan günlerce önce hangi plakalı aracın, markası, modeli, kaç şoförü olduğu, saat kaçta sınır kapısından Türkiye giriş yapacağı biliniyordu. Buna rağmen kimse tedbir almadı. Davanın örtbas edileceğini düşünüyorum.

Erdal Doğan (Dink ailesinin eski avukatı): Soruşturmada alınan gizlilik kararının esas amacı etkin soruşturma yürütmektir. Ancak son yıllarda alınan kararlar kamu görevinin olaydaki sorumluluğu ve organize güçlerin ortaya çıkarılması konusunda delillerin karartılması amacı taşıyor. Yayın yasaklarını da aynı kapsamda düşünmek mümkün. Bu yasaklar esas amacının aksine soruşturmanın etkisiz bırakılması amacına hizmet ediyor.

Mağdur aileler: Gerçekler gizleniyor

Faillerin bulunamaması, mağdur yakınlarının da tepkisini çekiyor. 102 kişinin hayatını kaybettiği Ankara katliamında ölenlerden Abdulbari Şenci'nin oğlu Kadri Şenci, sorumluların hesap vermesi gerektiğini ifade ediyor. Şenci, “Gerçeklerin mağdur ailelerden ve vatandaşlardan gizlenmemesi gerekir. Siyasiler, bürokratlar ve yetkililer sorumluluktan kaçıyor. Çünkü işin ucu onlara değecek. Medya yasağı, soruşturma yasağı derken gerçekler gizleniyor.” diye konuşuyor. Patlamada hayatını kaybeden Meryem Bulut'un oğlu Adnan Bulut da, yayın yasağı ve gizlilik kararıyla gerçeklerin kendilerinden gizlendiğini belirtiyor. 33 kişinin öldüğü Suruç patlamasında kızı Hatice Ezgi'yi kaybeden Ali Sadet de, “Suruç patlaması aydınlatılsaydı belki diğer patlamalar yaşanmayacaktı. Bu konuda şüphelerim fazla. Suruç özellikle gizlilik kararı ile örtülüp bir kenara atıldı.” ifadelerini kullanıyor. Suruç'ta kardeşi Polen Ünlü'yü kaybeden Doğukan Ünlü de, “Dosyaya dair hiçbir şey öğrenemiyoruz.” tepkisini gösteriyor.

MAĞDURLAR, İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NA DAVA AÇTI

Suruç'ta kardeşi Osman Çiçek'i kaybeden Mustafa Çiçek, davada gizlilik kararı bulunması nedeniyle bilgilere ulaşamadıklarını ve davanın hangi aşamada olduğunu bilmediklerini söylüyor. Çiçek, devletin ilgisizliği yüzünden İçişleri Bakanlığı'na maddi manevi tazminat davası açtıklarını ifade ediyor. Reyhanlı'daki patlamada ağabeyi Tahir Yumuşak'ı kaybeden Yasin Yumuşak da, ortada hiçbir sorumlu olmamasından yakınıyor: “Gidenler gitti, ama suçluların da cezalarını çekmesi lazım.” İHD Şanlıurfa Şubesi Eş Başkanı Atilla Yazar da terör olaylarının birilerinin üzerine yıkılmaya çalışıldığını söylüyor. Uludere olayının ortada kaldığını ifade eden Yazar, “Patlama ve toplu ölümlerde devletin bir yapıya yıkamadığı tek olay Roboski olayıdır. Eğer bombayı atan ‘paralel' dedikleri yapının veya PKK'nın uçağı olsaydı onu da onlara yıkarlardı. Failler bulunamıyorsa MİT, Emniyet ne yapıyor?” diye konuşuyor.




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus




«Я о слове “тарелочница” только в Москве узнал»: Камиль Зулфугаров расскажет о новых правилах свиданий в новом сезоне шоу Stand Up на ТНТ

Всё меняется после 45: как мягко пережить климакс без гормонов — рассказывает врач Филатова

Проазербайджанский агент Сергей Марков в оккупированном Шуши восхищается Алиевым, пока тот унижает Россию: намечается новый «иноагент»?

Секреты прошлого загородного комплекса «Тропикана Парк»


The anti-DEI movement has a new ally: The FCC

At Last We Know Why Shemar Turner Fell To The 2nd Round

Jerome Powell is gaining some key backing on Capitol Hill from GOP senators

OpenAI warns that its new ChatGPT Agent has the ability to aid dangerous bioweapon development


Боевик ВСУ лишился свободы на 15 лет за совершение теракта в Курской области

От мечты до признания: владелец Yasmin Bodrum Resort получил премию Fashion Summer Awards 2025

Муром ...

Объявлена стоимость проезда по новой дороге от Москвы до Екатеринбурга


В Pokémon TCG Pocket обновится система торговли карточками

Destiny 2 Phoneutria Fera god roll guide: Best perks, barrels, and magazines

As the Nintendo eShop fails to protect from 'eslop', indie devs reflect on how it affects their work and why Steam is just better: 'Their algorithm will more or less naturally bury AI slop'

The origin of 'AI Appreciation Day' isn't what you think: It was started by an Elon Musk admirer who camped outside of SpaceX Starbase for a year hoping to talk to the billionaire about AI regulation



Аэропорт Пулково сообщил о приеме перенаправленных из Москвы рейсов

В Москве пенсионер засудил юристов на полмиллиона рублей

Аэропорт Пулково будет принимать авиарейсы из Москвы на фоне ограничений

Овечкин раздал автографы на "коробке" своего детства в Москве




Roblox запускает AI-проверку возраста: шаг к безопасности или угроза приватности?

Правительство разъяснило порядок выплат утильсбора.

SHAMAN презентовал клип на песню «Прямо по сердцу» в Москве

Слуцкий высказался о новых санкциях, введённых против России.


Волгоградцы не могут улететь из-за ограничений в аэропортах Москвы

Болезненная тяга к темному вчера: о чем сериал «Айда»

Влюбленный москвич потратил восемь лет на поиски незнакомки из очереди к мощам

Методы стеганографии становятся популярнее: когда картинка может стать угрозой ИБ


Раис Татарстана встретился с чемпионкой Уимблдона Вероникой Кудерметовой

Александр Бублик сделал 12 эйсов и вышел в финал турнира в Швейцарии

Буассон завоевала свой первый титул в WTA

Бублик завоевал шестой в карьере титул на уровне ATP


Влюбленный москвич потратил восемь лет на поиски незнакомки из очереди к мощам

РСТ советует выбирать альтернативные маршруты в обход пробок у Крымского моста

В России начали продавать надежные семейные минивэны из Японии по приятной цене

В Москве задержали молодого кубинца, подравшегося из-за девушки


Музыкальные новости

Концертный Директор в тарифе Lait для Артистов, Музыкантов.

Менеджер Песни. Менеджер Релиза Песни. Менеджер вышедшей песни.

Волочкова показала, с кем отдыхает на Мальдивах

Менеджер Песни. Менеджер Релиза Песни. Менеджер вышедшей песни.



Аэропорт Пулково сообщил о приеме перенаправленных из Москвы рейсов

Температура морской воды на крымских пляжах, 20 июля

В Москве пенсионер засудил юристов на полмиллиона рублей

Интересные каналы в Telegram. Лучшие каналы в Telegram.


"Динамо" и "Балтика" сыграли вничью в матче-открытии нового сезона РПЛ

Слуцкий высказался о новых санкциях, введённых против России.

Сергей Собянин сообщил о планах расширения сети летних лагерей для подростков

«Путь к вершинам»: вдохновляющий проект для детей и подростков с ограниченными возможностями здоровья в Приэльбрусье


Перед Крымским мостом образовалась рекордная пробка длиной 22 км из 1700 машин

Один человек погиб и несколько пострадали в аварии с BMW и "Газелью" в Москве

Один человек погиб и четверо пострадали в ДТП с «Газелью» и BMW в Москве

Алексей Тузов для китайские-автомобили.рф: Китайская рулетка – выбери авто, потеряющее в первый год эксплуатации 20%, а не 40%


Обсудили ситуацию вокруг ядерной программы: Путин встретился с советником верховного лидера Ирана

Такер Карлсон высказался о Владимире Путине.

Путин встретился с главным советником иранского верховного руководителя в Кремле.

Путин поделился новостями о развитии производства на "АвтоВАЗе"





Работодатели в шоке: почему молодые сотрудники не соблюдают правила этикета и гигиены

Медик предупреждает о рисках солнечных ожогов для детей.

Единственный выживший в авиакатастрофе в Индии поделился подробностями о своем здоровье.

За жизнь пострадавшего при атаке ВСУ 17-летнего воронежца врачи боролись 10 часов


"Неприятно об этом говорить": Кличко сделал заявление о Зеленском

Зеленский предложил встретиться в Стамбуле на следующей неделе

«Это неумно». Кличко обвинил Зеленского в том, что он не контактирует с ним

Зеленский назвал сумму, которую планирует взыскать с России


Овечкин раздал автографы на "коробке" своего детства в Москве

Ветеран "Динамо" Дьяков не верит в конкурентоспособность ЦСКА в РПЛ

Гаврилов: на юбилее Кавазашвили все обсуждали работу судьи в матче "Спартака"

Собянин: Более 2,3 тысячи шахматных кружков работают в Москве




Собянин: уничтожен еще один беспилотник, атаковавший

Собянин: в Москве работает более 2,3 тысячи шахматных кружков

Собянин: силами ПВО Минобороны уничтожен еще один БПЛА, летевший на Москву

Собянин: Более 2,3 тысячи шахматных кружков работают в Москве


Вильфанд связал приход тропических ливней в Москву с изменением климата

Вильфанд раскрыл причины тропических ливней в столице

Максим Ликсутов: Московская промышленность ...

Эксперт объяснил последствия проглатывания осы.


В Крыму три человека погибли в ДТП

В России начали продавать надежные семейные минивэны из Японии по приятной цене

Влюбленный москвич потратил восемь лет на поиски незнакомки из очереди к мощам

РСТ советует выбирать альтернативные маршруты в обход пробок у Крымского моста


Архангельская область - не самое перспективное место для трудоустройства

Владимир Ефимов: На станции «Рублево-Архангельское» стартовали монолитные работы

Собянин: Первый участок Рублево-Архангельской линии метро полностью пройден

Органами прокуратуры в сфере надзора за исполнением законодательства при реализации национальных проектов в первом полугодии 2025 года выявлено более тысячи нарушений


Информация о задержке поездов в Крым и обратно

"Гранд сервис экспресс" сообщил о задержках 12 поездов в Крым

"Гранд сервис экспресс" сообщил о задержках 16 поездов в Крым и из Крыма

Погода на 20 июля 2025 года в Крыму и Севастополе: воздух прогреется до 31 градуса


Влюбленный москвич потратил восемь лет на поиски незнакомки из очереди к мощам

Болезненная тяга к темному вчера: о чем сериал «Айда»

Из Петербурга запустят еще один «Сапсан» из-за отмены полетов в Москву

В Крыму три человека погибли в ДТП












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Андрей Рублёв

Рублев пробился в полуфинал турнира в Лос-Кабосе.






В России начали продавать надежные семейные минивэны из Японии по приятной цене

Из Петербурга запустят еще один «Сапсан» из-за отмены полетов в Москву

Преподобная Евфроси‌ния Московская

Полное разочарование: правдивый отзыв о Дагестане