Çocuğunuzun öfkesine öfkeyle karşılık vermeyin
Anne ve babalar ergenlik dönemindeki çocuklarıyla iletişim kurmakta zorlanır, karşılıklı olarak birbirlerini anlamadıklarını iddia eder. Bu dönemde çocukların öfkesini kontrol etmekte zorlandığı da bir gerçek. Uzmanlar, ailelere daha anlayışlı olmayı ve öfke anında ‘Benimle böyle konuşamazsın' diye konuşmak yerine çözüm odaklı daranmayı tavsiye ediyor.
‘Çocuğumuz bizimle hiçbir şey paylaşmıyor, gizliyor.', ‘Kendisini odaya kapatıyor, yüzünü gördüğümüz bile yok.', ‘Gittikçe asabileşiyor, ne yapacağımızı şaşırdık.'... Ebeveynler, belli bir dönemde genellikle buna benzer serzenişlerde bulunur, çocuklarının ergenlik dönemine girdiklerinin farkına varmazlar ya da geç fark ederler. Onlardaki bu değişimi sorgularken kendilerini veya çocuklarını suçlu gibi de hissettirebilirler. Oysaki bu dönemi sağlıklı atlatmanın yolu, sağlıklı iletişimden geçiyor.
Ailelerin ergenlik çağındaki çocukla iletişim kurma tarzında değişiklikler yapılması gerektiğini vurgulayan uzman klinik psikolog Dilek Kaymak Kısaer, ailelerin şikayetleri kadar gençlerin de ailelerinden yakınabileceklerine dikkat çekiyor. Kısaer, gençlerin de “Aileme anlattığım zaman beni dinlemiyorlar, ne söylesem hemen tepki veriyor, kızıyor ya da nasihat ediyor. Beni anlamıyorlar, ben de hiçbir şeyi anlatmıyorum.” diye düşünerek belirterek, ergen dönemindeki çocuklarla iletişimde normal zamandan iki kat daha fazla ailelerin dinleyici olması gerektiğini belirtiyor ve ekliyor: “O konuşurken başka bir işle uğraşmadan, onunla göz teması kurarak dinleyin!”
Çocuğunuz öfkelendiğinde soğukkanlı olun
Ergenlerin hata yapabileceğine değinen Kısaer, iyi bir anne-baba olmanın yolunun onlar hata yaptığında doğru davranabilmekten geçtiğini söylüyor. Çocukların öfkeyle bağırıp çağırması karşısında ebeveynlerin, ‘Bu davranışı kimden öğrendi?' sorusuna cevap aranması gerektiğini belirterek, “Çocukların öfkelerini kontrol altına almak için önce kendi öfkemizi kontrol altına almayı öğrenmeliyiz. Çocuğunuz öfkesini dışa vuruyorsa soğukkanlılığınızı kaybetmeyin. ‘Benimle böyle konuşamazsın, kes sesini, odana git!' şeklindeki konuşmalar bu öfkeyi daha da artırır. Onu sakinleşince dinleyebileceğinizi söyleyin. Sakinleştikten sonra onu dinleyip ‘Sen benim şunu-bunu yapmama kızmışsın' şeklinde bir konuşmayla onu anladığınızı gösterdikten sonra kendi bakış açınızı ve duygularınızı paylaşın.” diye aktarıyor.