Balık ve yoğurt birlikte tüketilir mi?
Balık mevsimi geldi. Hem kış hastalıklarından korunup dinç kalmak için hem de vitaminlerinden yararlanmak için taze balıkları tezgâhta bulmak mümkün.
Meydan Gazetesi'nde yer alan habere göre; balığın yoğurtla tüketilmeyeceği algısının yanlış olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Kamuran Diğdem Özkahya, şu bilgileri veriyor: “Balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı artıyor. Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin, bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayı da balığın yanında yoğurt yenmiyor. Balık tazeyse toksik etki göstermeyeceği için beraberinde, öncesinde veya sonrasında yoğurt ve süt grubu tüketmenin hiç bir sakıncası yoktur.”
HANGİ BALIĞI TERCİH ETMELİ?
Protein kalitesi ve omega 3 miktarı daha yüksek balıkları tercih edin. Uskumru, tuna, sardalya, somon ile hamsi, lüfer omega 3 açısından zengin balıklardır. Kalsiyum ve D vitamini birbirlerinin emilimlerini olumlu yönde etkiliyor. Balıklar doğal olarak D vitamini içeriyor. Bu nedenle balıklardan alacağımız kalsiyum bizim için değerli oluyor. Sardalya, somon, uskumru, hamsi, morino, turna, ringa ile levrek kalsiyumdan zengin balıklar arasında yer alıyor. Demir eksikliği kilo kontrolünün sağlanmasında büyük bir engel oluşturuyor. Hamsi ve mürekkepbalığı demir içeriği yüksek balıkları oluşturuyor.
NASIL PİŞİRMELİ?
Proteinler ısıyla denatüre olunca balıktaki proteinin vücut için bir yararı kalmıyor. Bu nedenle ızgara ya da fırında pişirme yöntemleri gibi daha sağlıklı pişirme tekniklerini kullanırken balığı hafif sulu kalacak şekilde, çok kızartmadan pişirme işlemini tamamlayın. Balık tek başına lezzetli bir besin. Şekerli, kremalı, soyalı soslar yerine limonlu ve sebzeli garnilerle birlikte fırın poşetinde pişireceğiniz balıklar daha sağlıklı ve lezzetli olur. Protein ve yüksek ısıyla kayba uğrayan vitamin ile mineraller pişirme suyuna geçmeyip balıkta kalacağı için balığı buhar yöntemiyle pişirin.
TAZE BALIK NASIL ANLAŞILIR?
* Balığın gözü canlı ve dışa doğru bombeli olmalı.
* Pulları canlı ve parlak olmalı. Pullarına dokunulduğunda düşmemeli.
* Balığı elinizle kaldırdığınızda kuyruğu sarkmadan dik duruyorsa tazedir.
* Balığın kırmızı solungaçları taze olduğunun bir göstergesidir.
* Balık, deniz kokuyorsa tazedir.
* Fleto edilmiş balık etine elinizle bastırdığınızda deri kendini eski haline getiriyorsa tazedir.