“Su içsem yarıyor” diyenler haklı
Diyete giren hemen herkesin ilk öğrenmek istediği şey besinlerin kalori miktarı oluyor.
Sızıntı dergisinin Aralık sayısında yer alan habere göre; aynı gıdadan eşit miktarda yiyen kişiler, aynı miktarda enerji almayabiliyor ve kaynatma, pişirme, terbiye gibi işlemler yiyeceklerin kalorisine tesir ediyor. Gıdalar sindirim sisteminden geçerken değişime uğruyor. Sindirim sisteminde bulunan bakteri popülasyonu, her insanda ihmal edilemeyecek derecede farklı. Yani kişilerin aynı tür ve miktardaki gıdalardan aldıkları kaloriler farklı.
Bu farklılıklar dikkate alınmadan yapılan kalori hesabı yanlış olabilir, sadece gıda etiketlerine ve gıdaların kalori değerlerine dayalı kalori hesaplamaları, kilo vermeye yetmeyebilir. Aynı şekilde etiketler üzerinde belirtilen kalori değerlerinden yola çıkarak sağlığı iyileştirici ve koruyucu bir diyet programı uygulamak, istenilen neticeyi vermeyebiliyor.
Diyetteki gıdanın gerçek kalorisi farklı olabilir
Fıstık, yerfıstığı ve badem gibi yemişler, kendileriyle aynı seviyede protein, yağ ve karbonhidrat ihtiva eden diğer gıdalara göre daha az ve zor sindiriliyor. Yapılan bir araştırmada badem yiyen kişilerin, paketin üzerinde porsiyon başına 170 kalori yazmasına rağmen, sadece 129 kalori aldıkları görüldü. Araştırmacılar, bir gıdanın gerçek kalori değerini bulmak için aynı diyeti uygulayan kişilerin, dışkı ve idrarlarından atılan posadaki miktarının ölçülmesi gerektiğini söylüyor.
Sağlıklı beslenmek ve gıdalardan alınacak kaloriyi azaltmak isteyenler için en uygun diyet; işlenmiş, kızartılmış, iyi pişirilmiş gıdalar değil, kepekli, lifli, çiğ veya haşlanmış gıdalardır. Sağlıklı beslenme, sadece gıdanın türüne bağlı değildir. Onun nasıl pişirildiği, ön işlemlerden geçirilip geçirilmediği, yavaş veya hızlı çiğnenerek yutulması gibi birçok faktör etkilidir.