Rumänska romer förnekar ursprung
Denisa med en av sina döttrar utanför huset i Malu Vanat, Rumänien. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Lyssna: Denisa: Ingen anställer en rom här
Diskriminering och ren rasism bland lokala makthavare är ett av de största problemen för att komma tillrätta med romernas utsatta situation i Rumänien. Det menar Ciprian Necula, själv rom och sedan i våras statssekreterare i Rumäniens regering.
Det gör att många romer förnekar sitt ursprung.
Denisa står utanför sitt provisoriska hus av vitt tegel, lera, brädlappar och presenning i byn Malu Vanat väster om huvudstaden Bukarest. Här finns inget rinnande vatten, ingen toalett vare sig inne eller ute och husets enda rum värms upp av ved i spisen.
– Vi diskrimineras inte för att vi inte har gått i skolan utan för att vi är romer, säger Denisa, 24 år.
Denisa har aldrig haft ett arbete. Hon och hennes barn och syskon försörjs delvis av hennes föräldrar som är i Sverige och tigger, precis som många andra från samma by.
– Ingen anställer en rom här, säger hon.
De flesta här i byn kallar sig inte för romer utan för rudari, ett namn från tiden då de försörjde sig på att tillverka saker i trä, som skedar och korgar.
– Att vara rom i Rumänien betyder för väldigt många att du är smutsig, stjäl och beter dig illa, säger Ciprian Necula, själv rom och sedan i våras statssekreterare i Rumäniens regering.
Och synen på romer i Rumänien får också många lokalpolitiker att låta bli att investera i byarna där många romer bor, annars riskerar de att förlora väljare eftersom väljarna hatar zigenare, säger Ciprian Necula.
Men förbättringar har skett. För ett antal år sedan erkände inte ens myndigheterna att byn Malu Vanat där Denisa bor alls existerade, säger Ciprian Necula och det faktum att han själv som rom och tidigare aktivist för romernas sak nu är statssekreterare i Rumäniens regering är ett annat framsteg.
Samtidigt behöver mycket mer göras, som att berätta om romernas historia i landets skolor.
De flesta här vet till exempel inte att romerna fram till mitten av 1850-talet var slavar i Rumänien, säger Ciprian Necula.
Men det här är en diskriminering som romerna möter inte bara i Rumänien utan också i Sverige och i hela Europa.
– De ses som någon slags utlänningar, inte som riktiga européer. Men de är europeiska medborgare och ska behandlas som sådana, säger Ciprian Necula.
Mer om situationen för Rumäniens romer i Lunchekot special 12.45 på nyårsafton.