Basın özgürlüğünde en kara dönem
İzmir Barosu'nun ev sahipliğinde Basın Konseyi, İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye'nin 2015 yılı basın özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı karnesini açıkladı.
Açıklamada, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması istenirken Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, “41 yıllık meslek hayatımda böyle bir dönem görmedim. Sıkıyönetim zamanlarında bile haber merkezlerinin böylesine boşaltıldığı, baskına uğradığı bir dönem yaşamadım.” dedi.
Açıklamaya Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Halil Hüner, avukat ve gazeteciler katıldı. Ortak basın açıklamasını Baro Başkanı Özcan yaptı. Başta basın özgürlüğü olmak üzere temel hürriyetler üstündeki baskıların her geçen gün arttığını söyleyen Özcan şunları söyledi:
TUTUKLAMA, GÖZDAĞINA DÖNÜŞTÜ
“Halkın haber alma özgürlüğünün bizzat siyasi iktidar eliyle engellendiği böyle bir sansür ortamı, hukuk güvenliğiyle ilgili ciddi endişeler yaratmaktadır. Bu durum Türkiye'nin girdiği çıkmaz tünelin en dip karanlığına doğru hızla yol almasıdır. Son zamanlarda avukat, hakim ve cumhuriyet savcıları mesleklerini icra ederken tutuklanma tehdidi altında kalmaktadır. Cumhuriyet tarihimizde yargıcın verdiği karardan dolayı tutuklanmasına bu dönemde tanıklık etmiş olduk. Tutuklama kararları gözdağı ve sindirme vasıtasına dönüşmektedir.”
30'A YAKIN GAZETECİ TUTSAK
Son yıllarda yaşadıkları sıkıntının üstesinden gelmek için ant içtiklerini söyleyen Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç ise bu yıl öne çıkan başlıkların ‘hapisteki gazeteciler, soruşturmalar, açılan davalar, yasaklamalar, kapatmalar, el koymalar, saldırı, tehdit' olduğunu belirtti. Bu yılın basın özgürlüğü karnesini ise şöyle özetledi: “Bugün tutsak evlerinde 30'a yakın gazeteci var.”
15 TV KAPANDI, 2 GAZETEYE EL KONDU
Hakan Akpınar, Soner Yalçın, Ekrem Dumanlı, Bülent Keneş, Sedef Kabaş gibi birçok gazeteci arkadaşımız gözaltına alındı. Savcı Selim Kiraz'ın öldürülmesi ve üzerine getirilen yasaklamalar, televizyon ve gazetelere kayyım marifetiyle el konulması, kanalların kapatılması, gazetecilerin hapsedilmesi, yayın yasakları 2015'e damgasını vurdu. Bu yıl 15 televizyon kanalı kapatıldı, 2 gazeteye el konuldu, Basın Kartları Yönetmeliği değiştirildi, 94 gazeteciye hak ettikleri halde basın kartı verilmedi.
2016 BEKLENTİMİZ HAPİSTEKİLER ÇIKSIN
Her toplumsal olayda sosyal medya ayarıyla oynandı. Twitter'ın Avrupa direktörü ziyaretimize geldiğinde Türkiye'nin içerik kaldırmada dünya birincisi olduğunu söyledi. RTÜK cezaları tarihe geçti. Sadece bir televizyona 1 milyon TL ceza kesildi. Bunun yanı sıra bir televizyon kanalı, Atatürk'e alenen hakaret etti ama cezası sadece ikaz oldu. 2016'dan beklentimiz, gazetecilerin hapse atılmaması ve atılanların çıkarılması.”
1300 GAZETECİ İŞSİZ KALDI
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen de “Bir yılı aşkın süredir duruşmaya çıkmadan tutuklu bekleyen gazeteciler var.” dedi. Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Halil Hüner ise geçen yıl 350'ye yakın gazetecinin işini kaybettiğini hatırlatıp, “Bugün bu rakam el koyma ve büro kapatmalarla bin 300'e ulaştı. 2014'te 54 gazeteci gözaltına alınmıştı, bugün 120'ye ulaştı.” diye konuştu.