تحلیل سیاسی هفته
هفتهای که در روزهای پایانی آن به سر میبریم با مناسبتهای مختلفی همراه بود. شکفتن گل بوستان محمدی در عالم هستی و عطرافشانی ششمین ثمر شجره طوبای ولایت، فضا را معطر ساخت و در سایه رحمت بیکران الهی، جهان روشنایی یافت.
ماه ربیع که از آن به «بهار ماه ها» تعبیر میشود، درحالی در این هفته به نیمه رسید که در آن بزرگترین هدیه الهی و فضل بیانتهای رحمانی بر بشریت نازل شده و میلاد خجسته فخر کائنات و اشرف مخلوقات حضرت محمد مصطفی(ص) و صادق آل محمد(ع) از جلوههای عظمت آن است.
وجود مقدس پیامبر اکرم برای بشریت، سراسر رحمت بوده و هست و از این رو خداوند به واسطه این «خلق عظیم» بر انسانها منت نهاده است؛ پیامبرعظیم الشانی که در کائنات مثل و مانندی برایش متصور نیست و صفاتی همچون مهربانی، رحمت، عطوفت، متانت، گذشت، سعه صدر، مدارا، تواضع و دلسوزی، گوشهای از جلوههای کمالی ایشان است. همان پیامبری که توانست با اخلاق نیکوی خود، سنگدلترین و گمراهترین افراد جامعه جاهلی را جذب و هدایت کند و مشعل هدایتی در دل تاریخ بیفروزد که تا ابدیت روشن و راهگشا باشد.
به همین مناسبت تهران میزبان بیست و نهمین اجلاس بینالمللی وحدت اسلامی بود که میهمانانی از بسیاری از کشورهای اسلامی در آن حضور داشتند تا درباره راهکاری ایجاد وحدت در امت اسلامی و مقابله با تفکرات افراطی به بحث و تبادل نظر بپردازند. شرکت کنندگان در این کنفرانس در روز هفدهم ربیعالاول با رهبر معظم انقلاب دیدار کردند. حضرت آیتالله خامنهای در این ملاقات با اشاره به دمیده شدن روح زندگی ومعنویت واقعی و احیای دنیای مرده و آفت زده جاهلیت با ظهور اسلام و ولادت و بعثت پیامبر(ص)، مهمترین وظیفه امروز دنیای اسلام بویژه علماء و روشنفکران راستین را تلاش مجدانه و مجاهدانه برای دمیدن روح واقعی اسلام و معنویت در دنیای پر از ظلم و تبعیض و قساوت کنونی دانستند و تاکید کردند: «امروز نوبت دنیای اسلام است که با استفاده از دانش و ابزارهای جهانی و همچنین عقل و خردمندی و تدبر و بصیرت، در جهت برپایی تمدن نوین اسلامی حرکت کند.»
ایشان گرامیداشت میلاد پیامبر(ص) را در مقابل وظیفه مورد انتظار از دنیای اسلام، بسیار کوچک برشمرده و گفتند: «امروز وظیفه امت اسلامی، فقط گرامیداشت میلاد یا بعثت پیامبر اسلام(ص) نیست بلکه دنیای اسلام باید اهتمام خود را رسیدن به تمدن نوین اسلامی قرار دهد.»
در هفته جاری با پایان گرفتن زمان ثبت نام از دواطلبان نمایندگی مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی، کار بررسی صلاحیت داوطلبان در شورای نگهبان و هیاتهای اجرایی آغاز شد. نام نویسی گسترده داوطلبان برای نامزدی در انتخابات مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی در این دوره درحالی نگرانی برخی را برانگیخته که بسیاری، این افزایش حضور را نشانهای از تمایل به مشارکت سیاسی و ضرورت تغییر در برخی رویهها در مسیر تحولات سالهای گذشته در ایران میدانند.
دفتر ثبت نام نامزدهای انتخابات مجلس خبرگان و مجلس شورای اسلامی سال 1394 با رکورد شکنی متقاضیان پرشمار در پایان مهلت قانونی بسته شد تا کلید انتخاباتی هرچه پرشورتر و با حرارتتر زده شود. بنا بر اعلام وزارت کشور در این دوره 801 نفر برای انتخابات مجلس خبرگان و حدود 12 هزار نفر برای نامزدی انتخابات مجلس شورای اسلامی ثبت نام کردند.
رکوردشکنی نام نویسیهای انتخاباتی در هفته گذشته موجب واکنشهای متفاوتی در عرصه سیاسی کشور شد. برخی شخصیتها و طیفهای سیاسی این موج مشارکت را ابهام آمیز دانستند و نسبت به آنچه «پشت پرده نام نویسی ها» خواندند ابراز نگرانی کردند. این واکنشها در حالی مطرح میشود که به گفته بسیاری از ناظران، تنوع و گستردگی نامزدها علاوه بر اینکه نمودی از کثرت گرایی و مشارکت مردمی است، قدرت انتخاب مردم را افزایش میدهد و موجب پرشورتر شدن انتخابات میشود. تداوم مشارکت مردم در عرصه سیاسی و تسری آن به عرصههای دیگر به همراهی و حمایت بسیاری از نهادهای بالادستی نیاز دارد تا به حرکت سریعتر در مسیر پویایی و توسعه کشور بیانجامد.
در این هفته همچنین سال 2015 میلادی به پایان رسید و در طلیعه ساعات اولیه فردا، سال جدید میلادی آغاز میشود و متولیان مسیحیت و مدعیان صلح و دمکراسی درحالی میلاد آن پیامبر بزرگ الهی و سال نو را جشن میگیرند که کارنامه قابل قبولی در جهت استقرار صلح و عدالت در پرونده خود نداشته و عملکردشان صرفاً در جهت جنگ افروزی و ایجاد آتش فتنه در میان مسلمانان بوده است.
متاسفانه این روزها یکی از سیاهترین سالهای پرونده سران کشورهای مدعی پیروی از آئین مسیحیت است چرا که بیشترین کینهتوزی را علیه کشورهای اسلامی به کار بسته و با حمایت از گروههای تروریست، جنگ نیابتی و صلیبی علیه مسلمانان را شعلهور کردهاند. ادامه مصائب فلسطین، افغانستان، عراق، یمن، سوریه و ایجاد ناامنی در منطقه آنچنان بالا رفته که دامن خود آنها را نیز در بر گرفته و شعلههای تروریسم و موج مهاجرت به سوی آنها سرازیر گشته است.
سال جدید میلادی از فردا در شرایطی آغاز میشود که خاورمیانه و کشورهای اسلامی بر اثر جنگهای ظالمانه تحمیل شده از سوی قدرتهای غربی مدعی پیروی از مسیحیت در آتش میسوزند و بسیاری از مردم مسلمان از خانه و کاشانه خود آواره شده و سایه شوم ناامنی، هرج و مرج، کشتار و فقر بر سر بسیاری از مردم مسلمان منطقه سنگینی میکند که این قطعاً چیزی نیست که خواست پیامبران الهی از جمله حضرت عیسای مسیح بوده باشد.
بررسی رویدادهای خارجی هفته را با آزادسازی شهر «رمادی» عراق آغاز میکنیم که پیروزی بزرگی برای ارتش عراق محسوب میشود و بازتاب گستردهای داشته است. نیروهای عراقی سهشنبه این هفته پس از چندین روز نبرد سنگین با تروریستهایی که از سال گذشته شهر «رمادی» را در اشغال داشتند موفق شدند این شهر را آزاد کنند. آزادسازی رمادی از چند جهت حائز اهمیت است نخست اینکه، برای تروریستهای داعش حفظ این شهر بسیار اهمیت داشت و برای آنها و حامیانشان، یک جنگ حیثیتی بود. از دست دادن رمادی برای تروریستهای تکفیری ضربه بسیار شدیدی به حساب میآید چرا که روحیه آنها را برای حفظ سایر مناطق اشغال شده، به ویژه شهر موصل تضعیف و در مقابل، توان و روحیه نیروهای ارتش را تقویت میکند. نکته مهم در آزادسازی رمادی، این است که این شهر به دست نیروهای بومی و بدون مشارکت نیروهای خارجی آزاد شد، و این یک موفقیت برای دولت و نیروهای مردمی عراق محسوب میشود.
حضور حیدرالعبادی نخستوزیر عراق در رمادی، یک قدرت نمایی در برابر تروریستها و حامیان خارجی آنها به حساب میآید و حاکی از صحت ادعای دولت در آزادسازی رمادی میباشد. به گفته دولت عراق بیش از یکهزار تروریست تکفیری در رمادی به هلاکت رسیده و وزیر دارایی این تشکیلات تروریستی نیز به اسارت درآمده است. اکنون با آزادی رمادی، راه برای آزادسازی شهر موصل، دومین شهر پرجمعیت عراق که از دو سال قبل در اشغال تروریستها میباشد بیش از گذشته هموار شده است.
این هفته، در سوریه نیز تروریستهای تکفیری متحمل شکست سنگینی شدند. «زهران علوش» سرکرده گروه تروریستی «جیش الاسلام» به همراه شماری دیگر از تروریستها در حمله ارتش سوریه به مقر گردهمایی آنها به هلاکت رسیدند. گروه جیش الاسلام که توسط عربستان، قطر و ترکیه حمایت مالی، تسلیحاتی و اطلاعاتی میشود از گروههای اصلی شورشی در سوریه به حساب میآید و گفته شده است حدود 20 هزار تروریست را در خدمت دارد.
هلاکت سرکرده این گروه تروریستی، در ادامه پیشرویها و موفقیتهای ارتش سوریه صورت میگیرد که از سال گذشته آغاز شده است. این پیشرفتها، توازن قوا را کاملاً به سود دولت تغییر داده و بازتاب آن در صحنه سیاسی، ایجاد ثبات و اقتدار برای دولت سوریه بوده است. چرخش مواضع دولتهای غربی در برابر سوریه و تغییر لحن این دولتها، ناشی از این پیشرفتها در صحنه میدانی است. اکنون بسیاری از دولتهای غربی به عبور دولت سوریه از گردنه بحران اعتراف میکنند و بر نقش حکومت بشار اسد در آینده سوریه تاکید دارند.
این هفته نیروهای ارتش و رزمندگان گروه انصارالله در یمن ضربات کوبندهای را بر سعودیها وارد کردند که شاخصترین آن، حمله موشکی به شرکت نفتی آرامکو، بزرگترین مجموعه اقتصادی عربستان میباشد. ارتش و کمیتههای مردمی یمن ضمن تشریح جزئیات این عملیات پیروزمندانه، که با موشک بالستیک انجام شده است تاکید کردند که به انجام اینگونه عملیات تا قطع جنایات دشمن ادامه خواهند داد. حملات نیروهای یمنی به پایگاهها و اهداف رژیم سعودی پس از آن شدت گرفته است که سعودیها بر جنایاتشان علیه مردم یمن افزودهاند.
رژیم عربستان از فروردین گذشته حملات وحشیانهای علیه یمن را آغاز کرده و در این مدت هزاران یمنی را به خاک و خون کشیده، زیرساختهای اقتصادی این کشور را ویران کرده و موجب آوارگی میلیونها نفر در این کشور شده است. 9 ماه جنایت سعودیها در یمن نه تنها هیچ دستاوردی برای عربستان نداشته است بلکه اکنون یمنیها جنگ را به خاک عربستان کشاندهاند به گونهای که ریاض مجبور شده است برای دفاع از خود به کشورهای متحدش در منطقه متوسل شود و در تازهترین مورد اعلام شد که نیروهای کویت به کمک ارتش آل سعود میروند.
سعودیها اکنون روز به روز بیشتر در باتلاق یمن فرو میروند و نشانهای وجود ندارد که بتوانند به سلامت و آبرومندانه از این باتلاق خارج شوند.