Sınavda neden yanlış yapıyorum?
Öğrencilerin en çok şikâyet ettiği konulardan biri de, bütün konuları bildiği halde bunu sınava yansıtamamak. Uzmanlara göre yanlış yapmanın tek bir sebebi yok.
Üniversite hayali kuran milyonlarca genç, büyük maraton için geri sayımı sürdürüyor. Öğrencilerin en çok şikayet ettiği konulardan biri de, bütün konuları bildiği halde bunu sınava yansıtamamak. Bütün yıl konuları derinlemesine hatmeden gençler sınavdan büyük bir hayal kırıklığı ile ayrılıyor.
Şu sıralar özellikle üniversite sınavına ya da liselere giriş sınavlarına hazırlanan gençlerin en çok karşı karşıya kaldığı sorunlardan biri de testlerde ve denemelerde istedikleri performansa ulaşamamak. Uzmanlara göre çalıştığı halde yapamamanın birçok sebebi olabilir.
TEK BİR KAYNAK DOĞRU DEĞİL!
“Bilmek ve öğrenmek göreceli bir kavramdır” diyen FEM Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, öğrencilerin tek bir kaynaktan öğrenerek her şeyi bilmelerinin mümkün olmadığını söylüyor, Öğrencilerin öğrenilen konuları farklı kaynaklarla tekrarlayarak öğrenmesi gerektiğini belirten Ardıç, “Farklı kaynaklardan öğrendikten sonra yeterli miktarda test çözülmeli. Bu çalışmalarının belirli periyotlarla yapılması, söz konusu bilgilerin zihinde kalmasını kolaylaştırır” tespitini yapıyor.
NEDEN YANLIŞ YAPIYORUM?
- Genel olarak sorun pratik eksikliğinden kaynaklanır.
- Çalışmanız etkili ve verimli olmayabilir.
- Test tekniğini bilmiyor olabilirsiniz.
- Yoğun duygusal baskı altında olabilirsiniz.
- Çalışma vaktinizi hep aynı tür konulara veya sorulara ayırmış olabilirsiniz.
- Soruları dikkatli okumanızda veya ipuçlarını değerlendirmenizde sorun olabilir.
SORUNU 3 AŞAMADA ÇÖZÜN!
Bilgilerindoğruluğu kontrol edilmeli, varsa yanlışlıklar düzeltilmeli. Denetleme okulda veya dershanede tutulan notlardan, ana kaynaklardan yapılabilir. Ancak bu kontroller uzun zaman almamalı.
Buaşamada bilgilerin kavranması ve uygulanması gerekir. Burada önce çözümlü sorularla işe başlanmalı. Bunun için çalışılan kaynakta örnek soruların mutlaka çözümleri olmalı.
Son aşamada artık cevaplı testlere geçilebilir. Özellikle son denemelerin analizleri çıkartılarak eksik olunan konulara yönelik tamamlayıcı çalışmalar yapılmalı. Çalışarak giderilemeyecek türden ise bir bilenden yardım alınmalı.