در یکی دو هفته آینده وضعیت مذاکرات ایران مشخص خواهد شد/ وقتی ترامپ سر کار است، نباید روی قدرت چین و روسیه حساب باز کنیم
تحلیلگر مسائل بینالملل با بیان اینکه تا وقتی ترامپ سر کار است، نباید روی دو قدرت بزرگ جهانی، یعنی چین و روسیه، حساب باز کنیم، گفت: اینها منافع کلانی در رابطه با ترامپ دارند و باید امتیازاتی بدهند تا خسارت بیشتری نبینند و منافع خود را حفظ کنند. بنابراین، این مسئله بسیار بسیار مهم است که ما باید به آن توجه کنیم. در مورد هیچ کشوری در این رابطه، نه کشورهای بزرگ و حتی کشورهای همسایه مثل عراق، پاکستان و کشورهای عربی، نباید فکر کنیم که اگر تحریمها برداشته نشود، روابط اقتصادیمان را با همسایهها بیشتر میکنیم. نه، در زمان ترامپ این جواب نمیدهد. اگر یک فشاری بر آنها وارد شود، عقبنشینی خواهند کرد. البته با کشوری مثل عربستان که خیلی رابطه نداریم، در منطقه امارات، عراق و ترکیه هستند، همچنین کشورهای حوزه قفقاز که ما با آنها رابطه داریم ولی میتوانند تحت تاثیر فشارهای ترامپ قرار بگیرند و روابط اقتصادیشان با ما کمتر شود بنابراین، ما باید بر اساس منافع خود و جمعبندیمان به نتیجه برسیم. گفتوگو کنیم، امتیازاتی بدهیم و بگیریم و نباید روی کمک کشورها دیگر در زمان ترامپ حساب کنیم.
عبدالرضا فرجیراد استاد حوزه روابط بینالملل در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، در رابطه با اعلام آمادگی وزیر امور خارجه کشورمان برای مذاکره با غرب به ویژه با آمریکا و امکان رسیدن به توافقی جامع، گفت: ما در حال حاضر تحت تحریم هستیم، یکی از شعارهای آقای پزشکیان در کارزار انتخاباتی خود، لغو تحریمها و در واقع ایجاد یک نوع تعادل در روابط با شرق و غرب بود. بنابراین، برای اینکه تحریمها برداشته شوند، گفتوگو با غرب در دستور کار قرار خواهد گرفت. در حال حاضر گفتوگو با اروپا انجام شده و دور دوم آن امروز برگزار خواهد شد. در رابطه با ایالات متحده هم همینطور است، دولت به این نتیجه رسیده که اگر آمریکاییها تمایل به مذاکره داشته باشند، ایرادی ندارد گفتوگوها آغاز شود. موضع آنها این است که ایران نباید به سلاح هستهای دست یابد. ایران هم اعلام میکند که ما به دنبال سلاح هستهای نیستیم. بنابراین، موضع دولت ما با افکار غربیها نزدیک است یعنی ما سلاح هستهای نمیخواهیم و آنها نیز نمیخواهند ما سلاح هستهای داشته باشیم، لذا امکان گفتوگو وجود دارد.
وی ادامه داد: مسئولان کشورمان منتظر هستند که از سوی طرف آمریکایی، حالا که رئیسجمهور جدید سر کار آمده، مانند اروپا چراغ سبزی داده شود تا وقتی که وارد ترامپ کاخ سفید شد، گفتوگوها آغاز شود. ایران که تمایل نشان داده، یعنی گفتوگو با ایالات متحده از نظر ایران قطعی است و میتواند انجام شود. حالا باید ببینیم در این گفتوگوهایی که ایران اعلام میکند آمادگی دارد، آیا بهصورت مستقیم است یا غیرمستقیم خواهد بود؛ هنوز روشن نشده است. طبیعتاً وقتی ترامپ سر کار است، تمایل دارد، گفتوگوها مستقیم باشد و طولانی نباشد. روحیه ترامپ این را نشان میدهد. لذا این احتمال وجود دارد که در ایران این پذیرفته شود و آمریکاییها هم اصرار داشته باشند که گفتوگوی مستقیم انجام شود. سخت است که در این شرایط با اروپا گفتوگوی مستقیم انجام شود ولی به آمریکاییها بگوییم که با شما با واسطه گفتوگو خواهیم کرد. شکی نیست که زمینهی گفتوگو با غرب وجود دارد، همچنین فکر میکنم در یکی دو هفته آینده وضعیت گفتوگوی ایران و ایالات متحده مشخص خواهد شد.