چرا «دار و دستههای خلافکار» بازتولید میشوند؟
عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی و جامعهشناس به ارزیابی خود از چرایی شکل گیری و بازتولید دار و دستههای خلافکار پرداخت و گفت: چالشهای اساسی ما در مسائل آسیبهای اجتماعی خیلی واضح است؛ ما هیچ نوع سیاستگذاری کلانی برای کاهش این آسیبها به صورت بلندمدت و مستمر نداریم.
صلاح الدین قادری، جامعهشناس و عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا در پاسخ به این سوال که آیا در مورد گروههای بزهکاری یا گنگستری در کشور پژوهشی انجام شده است؟ گفت: تعریف شما از گروه گنگستری چیست؟ آیا منظور شما باندهای مافیای قوی است؟ یا همین دارودستههایی که در درون محلات توسط برخی جوانها شکل میگیرد، یا گروههای مختلفی که دست به زورگیری میزنند، دست به دعواهای بین محلی میزنند و.... احتمالا آنچه منظور نظر شماست مورد دوم باشد. خشونتهای محلی و شهری و بین فردی که به ندرت سازمانیافتگی مشخصی یا اهداف اقتصاد خاصی پشت سر آنهاست. در مورد سوال شما من ندیدم که تحقیق مشخصی در مورد چنین گروههایی انجام شده باشد، یا شاید هم وجود دارد و بنده از آن خبر ندارم.
این عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی اضافه کرد: از گذشتههای دور، برداشتهای مختلفی در مورد این گروهها وجود داشته است، گاها حتی رفتار این گروهها توسط افراد اجتماع محلی بسیار مورد پذیرش و ستایش قرار گرفته و مرتکبان چنین کجرویهایی (به هر شکلی که بوده است) با واژههای مثل «لوطی»، «مرد» و ... توصیف شدهاند. از سوی دیگر رفتار این گروه از افراد و کجرویهای آنها که به صورت دسته جمعی صورت میگرفته است با واژههایی مثل «اراذل و اوباش»، «لات و بی سروپا» و مانند این توصیف شده است. اشکال دیگر این نوع کجرویهای دسته جمعی که در میان نوجوانان و جوانان رواج دارد «شرخری» است، که بیشتر جنبه اقتصادی و منفعت اقتصادی دارد.