Добавить новость
ru24.net
Önce Vatan
Июль
2024

Eğitimde Kaos Ne Zaman Biter?

0

Dünyada şu aralar yapay zeka üzerindeki detaylar oldukça dikkat çekici, bilimde ve teknolojik gelişmelerdeki hız günden güne hız ve ivme kazanıyor. Özellikle son zamanlarda benim dikkatimi çeken Elon Musk’ın bir şirketi tarafından geliştirilen beyin çipi. İnsan ve makine etkileşimi yaşamda çok büyük değişiklikler ortaya koyabilir, oldukça heyecan verici diyebilirim.Tüm bunların insanlığa katkıları güzel,  gelişme ve ilerlemeler  iyi de ,Türkiye’nin bilimsel bakış açısı ,öncü çalışmalar yapması, çabası, akabinde somut sonuçlar içeren devrim nitelikli çalışmalar ortaya koyması herkes için beklenen ve arzulanan şey.

Yakın zamanda ülkemizde ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’nın uzaya gönderilmesi son yılların önemli bir atılımı oldu. Heyecan verici bir gelişme diyebilirim.Ancak daha genel manada ülkemizin bilim ve teknolojideki  ilerlemelerinin  güç ve hız kazanması önemli bu da  ancak  bilim ve akılcılığı rehber edinmekle mümkün.Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ün de vecizesinde vurguladığı  “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir. İlim ve fennin dışında  mürşit aramak gaflettir, cehalettir, dalalettir.” İbaresi öngörü  ve yol gösterici özelliğini 21.Yüzyılda koruyor. Bu vecizenin  yüzyıllarca mahiyetini devam ettireceği apaçık bir gerçek.Hepimiz  biliyoruz ki insanlığın en büyük düşmanı cehalet, bu düşmanı yenmenin tek yolu ise eğitim ve eğitimle aydınlanmadır.İyi de  aydınlanma sağlayacağımız sisteme ,neden kaotik bir yapıya şekil vermeye çalışıyoruz?Karmaşa ve belirsizlikler sistemi haline  gelen eğitim sistemimizi nasıl ışık tutabiliriz. Nasıl revize edebiliriz? Sistemi her defasında  farklı sorunlar üreten bir mekanizma haline mi getirdik? Bu işin içinden nasıl çıkarız?

Dünya gelişimde  böylesine hızlı dönerken…

Uzunca bir zamanımızın olduğumu söyleyemeyeceğim. Zamanımız  bitmek üzere…

O Halde hep birlikte kafa yoralım .Bu konu,  güzel yarınların inşası için  hepimizi ilgilendiriyor. Bu  işe Eğitim Sistem Bileşenlerine  göz atmakla başlayalım mı?  Bileşenlerin bir  kısmını bugün ele alalım. Eğitim bileşenlerimizin  başında öğretmenler ve Eğitimciler yer alıyor Geleceğimizin güvencesi  ancak eğitimle ve eğitimcilerle mümkün.Bugünlerde TBMM’de Öğretmenlik Meslek Kanunu çalışmaları yürütülüyor, oldukça isabetli böyle bir çalışmanın yürütülüyor olması; Çünkü öğretmenlik bir ihtisas mesleğidir,meslek  yasası olmalıdır.. Öğretmenlerin meslek gelişimlerini desteklemek, öğretmenlerin haklarını ve çalışma koşullarını düzenlemek, eğitim kalitesini artırmak için gerekli bir çalışmadır.Ancak içeriği incelediğimde  sorun yumağı haline gelen konulara dönük detaylara rastlayamadığımı üzülerek söyleyebilirim.Meslek kanununu çıkarmakta ki amacımız  nedir ?Çok hızlı bir şekilde düzenleme yapmanın da ayrıca büyük dezavantajları olduğunu da atlamak istemem.Ciddiyetle kafa yorulması gereken  bir alanda  teğet geçişleri ve derinlemesine üzerinde çalışılma yürütülmeyen bu önemli  konuda tam olarak amacamız nedir?Siyasallaşan bir eğitim çerçevesi mi oluşturmak istiyoruz.?Eğitim, özgür ve tarafsız bütün siyasi ideolojilerden uzak bir anlayışla  ilerler ,bilimsel bakış açısıyla gelişir ve yerleşir. Detayları ilerleyen süreçlerde gündeme getireceğim, şimdilik gündemin eğitim olması umut verici diyebilirim. Bunları ifade ederken küçük bir ek de yapacak olursam, şunu belirtmem gerekir.

Meclisimiz kararları yasalaştırırken öğretmenler tarafından  kördüğüm haline gelmiş çözüme kavuşturulmamış sorunların son halleriyle birlikte her  bir gün meslek bırakan çok kıymetli öğretmenler olduğunu açık yürekliliğimle ifade etmeliyim.  15-20 yıl meslek deneyimine sahip 30  ile 45 yaş arasında olan, donanımlı, en verimli dönemindeki öğretmenler, dünyanın en saygın, en özverili, en kutsal mesleğini bırakıp farklı mesleklere yönelmek zorunda kalmışlıkla acı çekiyor. Geleceğini düşünen ,öğretmenine  sahip bir milletin sorgulaması gereken konular da  yok mudur ?Başta iktisadi sorunlar olmak üzere; Öğretmen  maaşlarının yoksulluk sınırının çok altında kalması, yükselen kira ücretleri,ulaşım maliyetleri,temel gıda fiyatlarının yüksek oluşu, yenilenmeyi sağlayıcı geliştirici faaliyet giderlerinin yüksek oluşu, güvenlik  sorunları, özlük haklarının korunmaması , Sosyal  sorunlar ve bu sebeplere bağlı olarak zedelenen mesleki itibar.

Bir parantez de özellikle  Özel Okul öğretmenlerinin sorunları üzerine açıyorum.Yukarıdaki sebeplerin yanında  çok daha katmerli sorunların olduğu gerçeklerine , gelecek yazılarda daha detaylı  yer vereceğim.

Bir taraftan gelişmiş beşeri sermayenin nitelikli unsurlarını kaybediyoruz,

Bir taraftan  yapılan çalışmalar var evet, bunlar ise genel çerçevede çözüm geliştirmekten ziyade farklı sorunlara davetiye çıkaracak silsileler…

Bu ironik şekillenmeyi ,çelişkileri, bu kaotik yapıyı besleyen anlayışlar bizi nereye götürür, nereye sürükler. Sürüklenirken  bilim üretilir mi? Dünyada yerimizi nasıl, ne şekilde, ne zaman konumlandıracağız bu şekilde?

Peki nasıl ve nereden yol alınmalı?

Çalışmaların devamlı olması, gündemin eğitimden kopmaması, eğitim politikalarının çağdaş, bilimsel, genel geçer, çelişkilerden uzak, kullanılabilir, sürdürülebilir, adil, eşitlik ilkesine uygun,hayata hazırlayan , geliştirici olması ve  kalıcı olması gerekir.Bu noktada Milli Eğitim Temel kanununda özenle oluşturulmuş maddeler yer almakta.Haricen özgür düşüncenin,evrensel  ilkelerin ,bilimsel düşüncenin, kişi hür iradesinin önünde engel teşkil edecek alt başlıklar varsa düzenlenebilir ,ihtiyaca uygun hale  de getirilebilir.Genel esas ve ilkeler de göz önüne alındığında  içeriklerin genel anlamda kullanılabilir olduğu söylenebilir.Başlıkları Yapılandırmacı, beceriye dönük, transfer edilebilir ve küresel bilgi birikim ve uygulamaya entegreli hale getirilebilmenin de yolları aranabilir. Her şey  için en gerekli unsur; bilimsel bakış açısına sahip olmak, siyaseti eğitimden uzak tutarak ,akabinde eğitime ve kültürlenmeye yüksek ödenek ayırıp,  eğitim öğretim programlarını düzenlemek, öğretim ortamını bilimsel ve teknolojik  alt yapıya uygun olarak düzenlemek, Ülkenin her yerinde eğitime eşit ulaşılabilirlik sağlamak, vs.donanımlı eğiticilerin de rehberliğinde öğrenci- veli eğitimlerini sağlamak ki,

Bunların neresi zor? Zor değil yeter ki Eğitimin zorunlu bir ihtiyaç olduğunu,gerekli olduğunu bilelim, yeter ki vatansever olalım ve ülkemizin gelişiminin temelinin Eğitim olduğunu bilelim. Yeter ki isteyelim, gerisi çok çalışmakla ve çabayla gelecektir.

Ekonomik ,sosyal ,kültürel kalkınmayı sağlayan EĞİTİM

İşgücünün nitelik seviyesini artıran EĞİTİM

Toplumun genel kalitesini artıran, topluma değer katan EĞİTİM

Teknolojik ilerlemeyi sağlayan EĞİTİM

Bilimsel gelişmeyi sağlayan EĞİTİM

Kültürel  ve Sanatsa vs. gelişmeyi sağlayan EĞİTİM

EĞİTİM,EĞİTİM EĞİTİM




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus



Социальный фонд оказывает помощь эвакуированным жителям Курской области

Мытищинский отдел вневедомственной охраны

С начала 2024 года более 2,5 тысячи многодетных мам в Московском регионе досрочно вышли на пенсию

Социальный фонд оказывает помощь эвакуированным жителям Курской области


Благодарность за концерт

«Швейник онлайн» – партнер конкурса «Адмиралтейская игла»

Невидимая угроза: врач Кутушов рассказал, как токсины попадают в вашу еду

Спектакль «Раневская. Одинокая насмешница» в Москве: дань великой актрисе


Protect and Enhance Your Vehicle with Paint Protection Film and Ceramic Coating from Tintex

Overview of Baltic Bearing Company-Riga (BBC-R)

3 Negroni variations to try this fall

Game on: Automakers expand video entertainment options in vehicles


StarLine: Умный комфорт в твоих руках!

Из реки около моста выловили тело мужчины

«Нетрика Медицина» разработала экстрактор данных из СЭМД

Социальный фонд оказывает помощь эвакуированным жителям Курской области


Destiny 2 is adding new maps and factions to the superb Onslaught mode next week, but Bungie confirms no new 'shiny' weapons

Невероятный успех Star Wars Outlaws… если бы она была инди-игрой

Мафия-НН: У него было несколько личностей, каждая из которых появлялась в зависимости от ситуации, и никто не знал, кем он будет через минуту.

Состоялся релиз Kafka's Metamorphosis на iOS и Android


Просувайте сайт на новий рівень за допомогою якісних крауд-посилань


С начала 2024 года более 2,5 тысячи многодетных мам в Московском регионе досрочно вышли на пенсию

Объем межтерминальных перевозок увеличился более чем на 7% за 8 месяцев 2024 года – «Деловые Линии»

Свыше 6,5 тысячи жителей Москвы и Московской области получили справки о статусе предпенсионера в клиентских службах регионального Отделения СФР и МФЦ

Прокуратура: Блогер Чекалина и ее партнеры обвинены в выводе 250 млн рублей по подложным документам




ЗЕМЛЯ И ВСЕ ЦИВИЛИЗАЦИИ НА ФЛЕШКЕ? ЕВРОПУ НАДО СПАСАТЬ ОТ НАТО?! Россия, США, Европа могут улучшить отношения?! Очень полезные советы Высшего Всенародного Президента Вселенной активной.

Почтили память легендарного директора

Преподавательницу музыки из Москвы заподозрили в растлении своих учениц — БлокнотРУ — Происшествия и криминал последние новости. Москва новости происшествия. Москва происшествия. Происшествия в Москве. Москва происшествия сегодня. Москва новости. Новости Москвы. Москва новости 4 октября 2024. Новости Москвы сегодня. Новости Москвы 4.10.2024. Новости 4.10.2024. Новости 4 октября 2024.

Социальный фонд оказывает помощь эвакуированным жителям Курской области


ЗЕМЛЯ И ВСЕ ЦИВИЛИЗАЦИИ НА ФЛЕШКЕ? ЕВРОПУ НАДО СПАСАТЬ ОТ НАТО?! Россия, США, Европа могут улучшить отношения?! Очень полезные советы Высшего Всенародного Президента Вселенной активной.

Казань принимает лучшие российские команды по фитнес-аэробике

Дирижер Николай Хондзинский: В наше время музыка призвана объединять людей

Цивилева обсудила реабилитацию ветеранов СВО в школе подготовки собак-проводников


Теннисист Рублев рассказал об угрожавшей ему ампутации

Рублев вышел в четвертьфинал турнира в Пекине

Теннисист Рублев: после US Open мне грозила ампутация

Арина Соболенко вышла в четвертьфинал турнира WTA 1000 в Пекине


Брухунова сбросила детей на Петросяна и сбежала на край света

Казань принимает лучшие российские команды по фитнес-аэробике

В Рязанской области похитили 16-летнюю школьницу, чтобы выдать замуж

Глава Серпухова проверил ход благоустроительных работ в Пущине


Музыкальные новости

Financial Times: Pink Floyd продаст Sony Music права на музыку за 400 миллионов долларов

Дирижер Николай Хондзинский: В наше время музыка призвана объединять людей

Концерт в "Крокус Экспо" охраняют росгвардейцы

Концерт классической музыки дадут в усадьбе Мусоргского в Куньинском районе



Свыше 6,5 тысячи жителей Москвы и Московской области получили справки о статусе предпенсионера в клиентских службах регионального Отделения СФР и МФЦ

С начала 2024 года более 2,5 тысячи многодетных мам в Московском регионе досрочно вышли на пенсию

Прокуратура: Блогер Чекалина и ее партнеры обвинены в выводе 250 млн рублей по подложным документам

Объем межтерминальных перевозок увеличился более чем на 7% за 8 месяцев 2024 года – «Деловые Линии»


Бастрыкин затребовал доклад по делу о нелегальном детсаде для мигрантов в Москве

Бизнес-форум Skolkovo Women’s Forum 2024 - кратко о главном

«Ростов» вышел в плей-офф «пути РПЛ» Кубка России по футболу

Певица Ильвина: "Мы - многонациональная страна, интересно знать разных артистов и этносы"


МОСКОВСКИЕ РОСГВАРДЕЙЦЫ ОКАЗАЛИ ПОМОЩЬ 10-ЛЕТНЕМУ РЕБЕНКУ, НА КОТОРОГО НАЕХАЛ АВТОМОБИЛЬ

Дубль Дронова помог «Трактору» победить московское «Динамо»

Евгения Вершинина: 5 трендовых украшений из бабушкиной шкатулки

«Динамо» Москва — «Трактор» — 1:4. Видеообзор матча КХЛ


Путина пригласили на открытие нового технопарка в Нижнем Новгороде

Приготовивший кофе Путину и Собянину студент рассказал о своем волнении

Путин и Собянин попробовали эспрессо в парке «Руднево»

Россия и Катар обсуждают даты визита Путина в Доху


Ракова: Новый штамм COVID-19 XEC в сентябре в Москве не выявлен




Договор о целевом обучении в Верхневолжье заключили 444 студента-медика

В Москве после ДТП с двумя легковушками в больницу увезли 12-летнюю школьницу

Почему близорукость массово возвращается у россиян после по коррекции зрения

Российские медики изучили разработки «Швабе» для спасения новорожденных


В Киеве раскрыли, что Зеленский не знает, на каких условиях идти на переговоры с РФ


«Динамо» Москва — «Трактор» — 1:4. Видеообзор матча КХЛ

Загрутдинов: новый ФОК с бассейнами появится в районе Зябликово

«Динамо» Москва — «Трактор». Видеотрансляция матча КХЛ, смотреть бесплатно

ЦСКА — «Металлург» — 0:7. Видеообзор матча КХЛ


Али Асадов встретился в Минске с Александром Лукашенко

Лукашенко: Минск и Баку не дружат против третьих стран

Александр Лукашенко утвердил соглашение с РФ о признании электронной подписи

Лукашенко отрицает дружбу с Азербайджаном против Армении



Собянин: За лето в Москве прошло около 15 тыс. спортивных мероприятий

Собянин: Единому диспетчерскому центру метро исполнилось пять лет

Приготовивший кофе Путину и Собянину студент рассказал о своем волнении

Собянин подвел итоги летней спортивной программы в Москве


Москва заряжает: какие зарядные станции для электротранспорта выпускают в столице

Инновационная экосистема Китая: возможности для роста компаний

Закупки Газпрома. 3 октября 2024 г. Обработка и утилизация отходов и др. услуги

Депутат Милонов призвал россиян не выбрасывать старые вещи


Глава Серпухова проверил ход благоустроительных работ в Пущине

День приема родителей провели в детском саду при лицее № 12 в Химках

Бизнесмен Станислав Кондрашов рекомендует проводить аудит бизнес-операций

Инновационная экосистема Китая: возможности для роста компаний


В 14 регионах число детей в интернатах начнут сокращать на четверть

В 2024 году в Поморье на поддержку творческих союзов выделено 5 млн рублей

Детское радио звучит в Архангельске

ТСД SAOTRON RT41 GUN: практичный, производительный, надёжный


В центре Симферополя строится вдохновляющий жилой комплекс

Ретро-вечер «Джентльмен удачи – Савелий Крамаров»

Прогноз погоды в Крыму на 2 октября

Тематическая выставка «Одна страна. Одна семья. Одна Россия»


Казань принимает лучшие российские команды по фитнес-аэробике

Хазин объяснил всю ситуацию на мировой арене одним анекдотом: "Мойша, а сколько будет дважды два?"

Суд отправил под домашний арест еще двух фигурантов дела криптобиржи Cryptex

Дирижер Николай Хондзинский: В наше время музыка призвана объединять людей












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
WTA

Сизикова не смогла выйти в 1/4 финала турнира WTA в Пекине в парном разряде






В Подмосковье с начала года отмечен рост производства перепелиных яиц

Позиция Минфина взбодрила «быков»

День приема родителей провели в детском саду при лицее № 12 в Химках

Эксперты: западные площадки опасны для пользователей