PROF. DR. RUHİ AYANGİL ÜSTADIMIZDAN ADANA’DA TÜRK MÜZİĞİ SEMİNERİ
Türkiye'de bir ilk oldu bu güzel eğitim semineri. Benim gibi bu yolun henüz başında ve daha ileri seviyede olan konservatuvar öğrencisi arkadaşlarımla semineri dinlemek muhteşemdi. Bizleri davet eden Adana Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı şefimiz sayın Cevdet Cömertpay Beyefendi üstadımıza sonsuz teşekkürler. Organize eden korolar federasyonu başkanımız sayın Zafer Hallaçoğlu Beyefendi’ye federasyonun tüm yetkililerine teşekkürler. Adana’da olan koro şefleri ve koristler eğitime çok güzel katılım sağladılar.
1953 doğumlu Prof. Dr. RUHİ AYANGİL Türk Müziği Orkestra ve Korosu kurucusu, orkestra ve koro şefi, kanun sanatçısı, makam müziği bestecisi, eğitimci kimliği ile donanımlı bilgilerini bizlere hiç bıkmadan sakin bir üslup ile sevdirerek anlattılar sağ olsunlar. Müziğin duayeni Münir Nurettin Selçuk Beyefendi üstadımızla çalışmalarından bahsettiler önce. Yine müziğin duayeni Cemal Reşit Rey hocanın öğrencisi olmuşlar ne mutlu. Müzik adına Devrim mahiyetinde işler yaptığını anlattılar.
Adana’da federasyona bağlı 17 koronun olduğunu bunun dışında gayri resmi 40 yakın koro olduğunu Zafer Hallaçoğlu Beyefendi açıkladılar. Sayın Ayangil Mevlâna’nın “topluluk rahmettir” sözü ile siz bu rahmeti elde etmişsiniz bir araya gelerek dediler. Benden koro eğitim semineri istendi ben de koro ile topluluk arasında ki farkı birbirinden ayırıyor muyuz diye bir soru ile başlamak istiyorum dediler. Öncesinde de sayın Ayangil Türk Musikisinin bilimsel adının Türk Makam Müziği olduğunu literatüre de böyle geçtiklerini ifade ettiler.
Eğitimde; icrayı-ı ahenk, entonosyon, akort seçimi, ses gruplarına göre koro oluşumu, deşifre, koro yönetimi, makam dokusu bilgisi temalarını tek tek detaylı ve uygulamalı olarak bizlere açıkladılar. Adana Büyükşehir Belediyesi Konservatuvar korosunun saygın sazendeleri ve koristleri değerli şefimiz sayın Cevdet Cömertpay Beyefendi eşliğinde uygulamalı olarak sayın Ayangil Beyefendi üstadımızla iki gün boyunca büyük bir zevkle, usanmadan saatlerce anlattılar, dinlettiler ve de bizlere de söylettiler.
Hacı Arif Bey’den, Dede Efendi’den muhteşem eserleri bizlere resital olarak sunan Adana Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarına, sazendelerine, koristlerine ve değerli şef Cevdet Cömertpay Beyefendi hocamıza çok teşekkür ederiz. Sayın Ayangil Beyefendi’de Cevdet Bey üstadımızın ne kadar titizlikle çalıştığını ve bu camiada böylesine değerlerin çok ender olduğunu dile getirerek defalarca kutladılar sayın şefimizi. Bizlerde gururlandık haliyle kendilerinin öğrencileri olduğumuz için.
Bu güzel eğitim seminerinde bazı kavramların ne kadar önemli olduğunu keşfettik. Özellikle zaman meftumunun koro sunumlarında çok mühim olduğunu. Değişime başlamak için kendinden başlaman gerektiğini gibi mesela... Sayın Ayangil Beyefendi “mefkure” kavramını bizlere detaylı olarak anlattılar. Yani gerçekleştirilmek istenen amaçlara ulaşmamız için olması gereken mütevazilikten asla taviz vermemiz gerektiğini, bir sanatçıya yakışan tavırları sergilememizi dile getirdiler. Türk Musikisinin sadece yalın bir icra ile gerçekleştirilmediğini, izleyicilerin büyük bir zevkle dinlemelerini sağlamak gerektiğini vurguladılar ve bize örnek sunumlarla tanıttılar. Şahsım adına, arkadaşlarım adına ve bu eğitime katılan tüm musikişinas yürekler adına emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Özellikle Korolar Federasyonu Başkanı Sayın Zafer Hallaçoğlu Beyefendi’ye, Konservatuvar şefimiz Sayın Cevdet Cömertpay Beyefendi üstadımıza, çok büyük değer müzik araştırmacısı Sayın Zeki Yılmaz Beyefendi’ye ve eğitim seminerinin mimarı Prof. Dr. Sayın Ruhi Ayangil Beyefendi üstadımıza sonsuz teşekkürler. Değerli üstadımız sayın Ayangil Beyefendi’ye şiir kitaplarımı hediye ettim ve kendilerinden bir beste sözü aldım. Dönüş yapacaklarını dile getirdiler bana sağ olsunlar. Böyle eğitimlerin devamı diliyoruz. Adana buna bir ilk oldu. Emeklere sağlık. En derin sevgi ve saygılarımla.