Kriminalvården överklagar inte Patia-dom – bolaget JO-anmäler
Patia är fortsatt mycket kritiska och beskriver Kriminalvårdens agerande som "ovärdigt".
Lyssna: APP patia och kriminalvården
Kriminalvården kommer inte att överklaga den uppmärksammade dom som slår fast att det var fel att utesluta företaget Patia från en upphandling, eftersom anställda haft kontakter med kriminella.
Det finns små utsikter till prövningstillstånd och andra sätt att hantera riskerna, anser myndigheten.
Patia uppger att man saknar förtroende för Kriminalvården och tänker göra en JO-anmälan.
Domen där Kriminalvården fick bakläxa har väckt stor uppmärksamhet.
En rapport från Kriminalvården visade att en rad personer som fått lön från företaget Patia haft kontakt med kriminella, och Patia kastades därför ut från en upphandling om ett slags utslussningsboenden.
Men Patia ifrågasatte beslutet, utredningen och att man inte fått ta del av myndighetens underlag, och fick alltså rätt i Förvaltningsrätten.
Patia har inte velat intervjuas av Ekot men skriver i ett mejl att man inte överklagat för att få till ett nytt avtal utan för att få upprättelse och ”göra vad vi kan för att motbevisa myndighetens felaktiga påståenden”.
Bolaget hävdar att de är i en situation med omvänd bevisbörda där de förväntas bevisa sin oskuld, och säger sig nu vara mycket tveksamma till att fortsätta samarbetet eftersom man saknar förtroende för Kriminalvården som ”varken bevisat eller rättat sina påståenden”.
Patia menar att Kriminalvården kommer med spekulationer och grundlösa påståenden, och kommer att JO-anmäla myndigheten eftersom man anser att agerandet strider mot förvaltningslagen och är “ovärdigt en statlig myndighet”.
Kriminalvården bedömer alltså att utsikterna för ett prövningstillstånd i Kammarrätten är så små att man avstår från att överklaga.
I stället kommer man att hantera riskerna från rapporten på andra sätt, men inköpschef Ola Jönsson vill inte precisera hur det ska gå till, eller om det kan bli aktuellt att riva upp hela upphandlingen och börja om från början med nya krav.
– Jag vill ju inte föregå den utredningen utan det får vi återkomma till när vi har fattat beslut.
Enligt Ola Jönsson vore det ytterst olämpligt om man skulle behöva anlita en leverantör som riskerar klienternas liv och hälsa. Han välkomnar en översyn av upphandlingslagstiftningen.
– Upphandlingslagstiftningen tar ju inte i första hand sikte på att bekämpa organiserad brottslighet, utan mer att upprätthålla konkurrens om offentliga kontrakt. Men sedan har ju det här blivit ett större problem och då tycker jag det finns all anledning att se över det. Och det visar ju det här fallet att man behöver titta vidare på.
Tipsa Ekots granskande reportrar.
Mejla Maria Ridderstedt eller Mikael Grill Pettersson.
Vill du tipsa krypterat? Använd Radioleaks