Utpekade HVB-hem öppna – fem månader efter polisens rapport
Ivos Tommy Hansen menar att myndigheten har mycket arbete kvar att göra.
Lyssna: APP HVB-stoppen HELG
Bara tre av de arton HVB-bolag som i en underrättelserapport från polisen pekats ut för kopplingar till kriminalitet, har stoppats av Ivo.
Men ett bolagen som stoppats av Ivo har fått rätt i domstol och kommer att kunna fortsätta om domen står sig i högre instans.
Samtidigt har enskilda kommuner efter egna utredningar hävt avtal med två av bolagen på listan, alltså bolag som Ivo hittills inte stoppat.
Tommy Hansen, vikarierande generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg, medger att man ännu inte kommit i mål:
– Alla HVB för barn och unga ska vara fria från oseriösa kriminella aktörer. Det är min inställning till det hela.
Men vad säger det om ert arbete då att flera av de här fortfarande är öppna?
– Att det återstår en del arbete för Ivo att göra. Men att arbetet pågår också.
När polisen i augusti publicerade en rapport om att kriminella tagit sig in i HVB-branschen, så väckte den kraftiga reaktioner från både regering och opposition. Alla var eniga om att kriminella inte ska driva HVB-hem i Sverige.
Men nu, fem månader senare, visar alltså Ekots granskning att det fortfarande bara är en mindre del av de utpekade hemmen som stängts.
Totalt pekades 18 bolag ut på listan, men bara tre av dessa bolag har hittills stoppats. Sammanlagt äger de här bolagen 5 hvb-hem som stängts.
Dessutom visar det sig att Ivo fått bakläxa i ett fall där man stoppat ett av bolagen på listan – men där beslutet överklagats och bolaget fått rätt i domstol.
Men Tommy Hansen, som inte vill kommentera det enskilda fallet, menar att domar där Ivo får bakläxa inte behöver innebära att sista ordet är sagt.
– De säger att det inte höll i första instans. Men vi behöver ju verkligen få rättslig vägledning på det här området.
Och samtidigt som Ivo får försvara HVB-stopp i domstol så har flera kommuner tagit egna initiativ för att identifiera olämpliga HVB-hem.
I åtminstone två fall har svenska kommuner de gångna månaderna valt att häva avtal med HVB-bolag, efter att kommunerna själva gjort undersökningar där man hittat kopplingar till kriminalitet.
I båda fallen handlar det om bolag som finns med på polisens underrättelselista – men som alltså kan fortsätta ta emot ungdomar från andra kommuner.
Hur kommer det sig att kommuner lyckas hitta uppgifter som ger dem möjlighet att häva ett avtal men ni inte har hittat uppgifter som leder till att man kan stänga hemmet?
– Det enkla svaret är att det vet jag inte. Men det viktigaste är att dom här hemmen faktiskt stängs, säger Tommy Hansen.