Πανώλη στα αιγοπρόβατα
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των επιδημιολογικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στη ζώνη προστασίας στη Θεσσαλία, ενώ η τελική εικόνα για την πορεία της πανώλης και την εκρίζωσή της και στη ζώνη επιτήρησης αναμένεται την Παρασκευή. Πάντως, από σήμερα οι έλεγχοι στις περιοχές, όπου έχουν εστιάσει οι Αρχές, εντατικοποιούνται με τη συνδρομή 100 κτηνιάτρων, τους οποίους στέλνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να συνδράμουν στο έργο της Περιφέρειας, η οποία βρίσκεται σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας για τους επόμενους έξι μήνες, μέχρι δηλαδή και τις 17 Ιανουαρίου 2025.
Υπενθυμίζεται ότι οι Αρχές της χώρας βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε συναγερμό για τα κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα που έχουν εντοπιστεί σε επτά κτηνοτροφικές μονάδες στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, έχουν εντοπιστεί συνολικά οκτώ κρούσματα στην περιοχή της Καλαμπάκας και ένα στην Ελασσόνα. Μάλιστα, μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί πάνω από 2.400 ζώα.
Τονίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που η μεταδοτική ιογενής νόσος που προσβάλλει τα αιγοπρόβατα εμφανίζεται στη χώρα μας, ενώ ακόμη εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο… πέρασε τα σύνορα. Βέβαια, κατά τη διάρκεια του περιφερειακού συμβουλίου προ ημερών, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, είχε αποκαλύψει πως τα μολυσμένα ζώα είχαν φτάσει στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων από την Τουρκία.
Στην παρουσίαση της κατάστασης, το μεσημέρι της Παρασκευής, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, στελεχών του υπουργείου και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ανακοινώθηκαν τα μέτρα που λαμβάνονται για την εκρίζωση της νόσου, ενώ ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η νόσος να «μπήκε» στην Ελλάδα από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οπως ανακοινώθηκε, η επιδημιολογική επιτήρηση έχει ήδη ξεκινήσει με τη λήψη δειγμάτων από ζώα στην ευρύτερη περιοχή. Στο επίκεντρο του… οδικού χάρτη των ενεργειών που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται η δημιουργία ζώνης προστασίας 3 χλμ. καθώς και ζώνη επιτήρησης 10 χλμ. Οπως έχει τονίσει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, στην πρώτη ζώνη υπάρχουν περίπου 60 μονάδες και 13.500 ζώα, ενώ όλα τα ζώα που βρίσκονται στις περιοχές μέσα στην ακτίνα των 10 χλμ. – σε περίπου 400 κτηνοτροφικές μονάδες – υποβάλλονται σε κλινικό έλεγχο ενώ λαμβάνονται δείγματα και για εργαστηριακό έλεγχο. «Αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα έχουμε θετικά νέα με την αυστηρή τήρηση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας», πρόσθεσε.
Απαγόρευση σφαγής αιγοπροβάτων
Στο μεταξύ, με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας προβλέπεται η απαγόρευση σφαγής αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων στα σφαγεία της Περιφέρειας μέχρι και την Παρασκευή, ενώ παράλληλα απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την Περιφέρεια, μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου. Με την ίδια απόφαση, απομονώνονται όλες οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις πάχυνσης αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης και για τουλάχιστον 21 ημέρες, ενώ μπαίνει… φρένο στην για κάθε λόγο είσοδο στη Θεσσαλία αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων προέλευσης από τη Ρουμανία.
Το πλήγμα για τους κτηνοτρόφους στις περιοχές αυτές είναι μεγάλο και σύμφωνα με τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Δημήτρη Μπαλούκα, «η εξάπλωση της πανώλης σε χωριά της Ελασσόνας, στην πιο παραγωγική περιοχή της Λάρισας, μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Στην ακτίνα επιτήρησης υπάρχουν χιλιάδες αιγοπρόβατα και περιμένουμε τα αποτελέσματα, να δούμε πόσο έχει εξαπλωθεί η πανώλη». Αυτό που, όμως, σημειώθηκε σε όλους τους τόνους είναι ότι τα μέτρα θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά από όλους και κυρίως από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι αν δουν συμπτώματα σε ζώο στο κοπάδι τους θα πρέπει αμέσως να το αναφέρουν στις Αρχές.
Τα ζώα που οδηγούνται σε θανάτωση αποζημιώνονται και μάλιστα πηγές της Περιφέρειας Θεσσαλίας τόνιζαν στα «ΝΕΑ» πως στόχος είναι, με τη διαβεβαίωση της αποζημίωσης, οι κτηνοτρόφοι να αναφέρουν τυχόν συμπτώματα στα κοπάδια τους και να μην το αποκρύπτουν.
Κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία
Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της νόσου επικράτησε έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. «Πρόκειται για ζωονόσο και όχι ζωοανθρωπονόσο και κατηγορηματικά δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον άνθρωπο. Η νόσος δε μεταδίδεται στον άνθρωπο, ο οποίος δεν μολύνεται και δεν νοσεί, ούτε σε άλλα ζώα, όπως τα βοοειδή», λέει ο Θανάσης Κωνσταντινίδης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Αλλωστε, ήδη από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος πανώλης, στις 11 Ιουλίου, η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας με ανακοινώσεις της ενημέρωνε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα.
Στο ερώτημα εάν είναι ασφαλή για κατανάλωση το γάλα και το κρέας των ζώων που βρίσκονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης, οι ειδικοί απαντούν πως το γάλα αφού υποστεί θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης, είναι απολύτως ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση, αλλά και το κρέας μπορεί να καταναλωθεί μόνο έπειτα από θερμική επεξεργασία. «Δεν συντρέχει κανένας λόγος για τη δημόσια υγεία και τα προληπτικά μέτρα έχουν ως στόχο μόνο την αποφυγή της διασποράς της νόσου σε άλλα ζώα και την εκρίζωσή της», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια.