Οταν τα παιδιά αποφασίζουν πώς θέλουν την παιδική χαρά
Ενα ελληνικό βίντεο που πριν από μερικές εβδομάδες έκανε τον γύρο του Διαδικτύου έδειχνε μια μεγάλη δημόσια παιδική χαρά στη Χάγη, γεμάτη από οικογένειες με μικρά παιδιά, καθαρή, με περιποιημένα παγκάκια και προσεγμένα παιχνίδια και όργανα. Το εντυπωσιακό είναι πως αυτή την παιδική χαρά στην πλατεία Frederik Hendrikplein ο δήμος θέλησε να την ανακαινίσει πλήρως και να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του χρόνου και γι’ αυτό ζήτησε τη γνώμη των άμεσα… ενδιαφερομένων, των ίδιων των παιδιών που τη χρησιμοποιούν.
Ετσι, δημιουργήθηκε στην ιστοσελίδα του δήμου ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν τα παιδιά, επιλέγοντας το σχέδιο που προτιμούν, ακόμη και τα χρώματα που θέλουν να βαφτεί η παιδική. Μάλιστα, είχαν μέχρι και τις 21 Ιουνίου τη δυνατότητα να ψηφίσουν online, ενώ την Τετάρτη 19 Ιουνίου είχε στηθεί ακόμη και… κάλπη στην παιδική χαρά για τους μικρούς «εκλογείς» για να ρίξουν την προτίμησή τους.
Και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα καθώς 185 παιδιά επισκέφθηκαν την παιδική χαρά για να ψηφίσουν, παίρνοντας ως…επιβράβευση μετά την εκλογική διαδικασία ένα παγωτό. Τα περισσότερα, βέβαια, επέλεξαν τη διαδικτυακή ψηφοφορία. Από τις 2.169 ψήφους που συγκεντρώθηκαν τα 1.187 παιδιά ψήφισαν υπέρ του σχεδίου που περιλάμβανε κάστρο και στρογγυλά τραμπολίνο. Οσον αφορά τα χρώματα, οι περισσότεροι μικροί… ψηφοφόροι επέλεξαν τα χρώματα της παραλίας, ένας συνδυασμός με μπλε, πορτοκαλί, το χρώμα της άμμου, τιρκουάζ και ανοιχτό πράσινο.
Το Πάρκο Διάκου
Την ίδια ακριβώς περίοδο, σχεδόν 2.200 χιλιόμετρα μακριά, στην 7η Δημοτική Κοινότητα της Αθήνας, γονείς και παιδιά διαμαρτύρονταν για την εγκατάλειψη της παιδικής χαράς που κάποτε υπήρχε εντός του Πάρκου Διάκου.
Μάλιστα, μικροί και μεγάλοι κάτοικοι των περιοχών του Πολυγώνου και της Νέας Φιλοθέης είχαν συγκεντρωθεί στα μέσα Ιουνίου δίνοντας ζωή στο πάρκο με το παιχνίδι και τις ζωγραφιές των παιδιών και ένωσαν τις φωνές τους διεκδικώντας το αυτονόητο: ένα πάρκο καθαρό, φυλασσόμενο και διαμορφωμένο κατάλληλα ώστε να αποτελεί χώρο δημιουργικής απασχόλησης και παιχνιδιού για τα παιδιά, ξεκούρασης και ψυχαγωγίας για τους κατοίκους της περιοχής.
Σε ανακοίνωση, δε, που εξέδωσαν πολιτιστικοί φορείς και σύλλογοι γονέων της περιοχής, η παιδική χαρά που υπήρχε πριν από αρκετά χρόνια δεν συντηρήθηκε και όταν ο εξοπλισμός ήταν πια επικίνδυνος για να χρησιμοποιηθεί απομακρύνθηκε αλλά δεν αντικαταστάθηκε ποτέ. «Αντίστοιχα όλο το παρκάκι αφέθηκε χωρίς συντήρηση και καθαριότητα, στερώντας έτσι από τους κατοίκους την πρόσβαση σε έναν πολύτιμο ελεύθερο χώρο πρασίνου και από τα παιδιά μία ακόμη παιδική χαρά».
Ο Δήμος Αθηναίων
Με υπόμνημα που είχε καταθέσει η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων τον Απρίλιο στον ΟΠΑΝΔΑ, με αφορμή το πρόγραμμα συντήρησης των υφιστάμενων παιδικών χαρών, επισημάνθηκε η απουσία σχεδίου για την επαναλειτουργία όσων «καταργήθηκαν». «Αλλωστε σε μια πυκνοκατοικημένη πόλη σαν την Αθήνα, με τον ασφυκτικό ρυθμό ζωής, την άναρχη δόμηση, τον επιβαρυμένο αέρα και την αποπνικτική ατμόσφαιρα κάθε φορά που η θερμοκρασία αγγίζει τους 30, οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου, άθλησης και ψυχαγωγίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούμε να ζούμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας».
Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Μαρτίου ο Δήμος Αθηναίων έβαλε προσωρινό «λουκέτο» σε 13 παιδικές χαρές – μέχρι την ανακατασκευή τους – λόγω ακαταλληλότητας και επικινδυνότητας. Με ανακοίνωσή της η δημοτική Αρχή ανέφερε τότε πως οι περισσότερες παιδικές χαρές του δήμου λειτουργούσαν το προηγούμενο διάστημα χωρίς την ανανέωση της καταλληλότητας λειτουργίας τους.
Με το χρονοδιάγραμμα να κάνει λόγο για παράδοση ανακατασκευασμένων παιδικών χαρών από τον Ιούνιο, ήδη οι πρώτες ανακατασκευασμένες και πιστοποιημένες παιδικές χαρές άρχισαν να αποδίδονται στο κοινό, ενώ εντός του καλοκαιριού αναμένεται να ανοίξουν πλήρως ανακαινισμένες και άλλες, όπως αυτή στην οδό Βαφειοχωρίου στην περιοχή του Γκύζη και στην οδό Βαλλιανών στα Ανω Πατήσια. Μέχρι το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον δήμο, οι μικροί κάτοικοι και επισκέπτες της Αθήνας θα μπορούν να απολαύσουν άλλες 11 νέες παιδικές χαρές που ανακαινίζονται υπό την εποπτεία του ΟΠΑΝΔΑ.