Τι συμβαίνει με τις τιμές στα ακίνητα – Γιατί συνεχίζουν να καλπάζουν στην Ελλάδα
Χωρίς «φρένο» συνεχίζουν να τρέχουν οι τιμές των οικοδομικών υλικών, εκτινάσσοντας στα ύψη τα ακίνητα.
Οι υποψήφιοι αγοραστές κατοικίας καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς η περαιτέρω αύξηση στα υλικά και τις εργασίες μετακυλίεται στο κόστος αγοράς κατοικίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, περαιτέρω αύξηση, κατά 5,4%, σημείωσαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά συνολικά τον Ιούνιο φέτος, καθώς συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες των υλικών, εκτός από την ηλεκτρική ενέργεια.
Ειδικότερα, νέες ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε: Τούβλα (13,1%), Αγωγούς χάλκινους (9,9%), Πλαστικούς σωλήνες (8%), Σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (7,8%), Θερμαντικά σώματα (7,7%), Πίνακες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος (7,3%), Διακόπτες (7,1%), Ηλιακούς θερμοσίφωνες (7%), Υαλοπίνακες ασφαλείας (6,9%), Πλακίδια γενικά- δαπέδου, τοίχου (6,2%), Τσιμέντο (5,9%), Κουφώματα αλουμινίου (5,9%), Παρκέτα (5,4%), Ενισχυτικά κονιαμάτων και έτοιμου σκυροδέματος (5,4%), Μαρμαρόπλακες (5,1%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (4,7%), Σίδηρο οπλισμού (4,1%) και Έτοιμο σκυρόδεμα (4%). Αντίθετα, μείωση τιμής κατά 12,2% σημειώθηκε στην Ηλεκτρική ενέργεια.
Την στιγμή, που καλπάζουν οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα στις περισσότερες ευρωπαϊκές υποχωρούν. Εκπρόσωποι της αγοράς περιμένουν ότι η άνοδος των τιμών θα συνεχιστεί ειδικά όσον αφορά τα νεόδμητα.
Πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για την πορεία των τιμών των ακινήτων αποτύπωσαν ξεκάθαρα τη στασιμότητα ή και την πτώση τιμών σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές real estate. O μέσος όρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε στο -0,3% και για την Ευρωζώνη στο -1,2%, καθώς σε τουλάχιστον οκτώ μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές καταγράφηκε πτώση τιμών.
Ξεχώρισε το -9,1% στο Λουξεμβούργο, το -8,4% στην Γερμανία, το -5,6% στη Φινλανδία, το -5,3% στη Σουηδία, το -3,6% στη Δανία και το -2,6% στην Αυστρία. Στην άλλη πλευρά της στατιστικής, εκτός από το +93,7% της Τουρκίας που προφανώς συνδέεται με τον εξωπραγματικό πληθωρισμό που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα λόγω της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ και του δολαρίου, είχαμε το +11,9% της Κροατίας, το +9,9% της Βουλγαρίας και το +9,8% της Λιθουανίας.