Βαριά «τραυματισμένο» το ΕΣΥ – Πάνω από 8 ώρες η αναμονή για εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία
Βαριά «τραυματισμένο» είναι το ΕΣΥ με τις αποφάσεις για την ίαση του να εκλείπουν.
Ράντζα παντού, ασθενείς σε πολύωρες αναμονές είναι η εικόνα που επικρατεί στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.
Η έρευνα του MEGA αποκαλύπτει την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία, τα οποία χάνουν τον δευτεροβάθμιο χαρακτήρα τους, γιατί απουσιάζουν βασικές ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτών αλλά και άλλες ειδικότητες υγειονομικού προσωπικού.
Όπως καταγγέλλουν οι ασθενείς, σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα στο παθολογικό τμήμα, όπου τα περιστατικά είναι περισσότερα, η αναμονή μπορεί να φτάσει και τις 8 ώρες.
«Σε δημόσιο νοσοκομείο να περιμένω και 6 ώρες και αναγκάστηκα και πήγα σε ιδιωτικό και έσκασα ένα εισιτήριο εκεί πέρα. Όποιος δεν έχει ιδιωτική ασφάλεια και καλή, θα τραβήξει τον Γολγοθά που λένε», αναφέρουν οι ασθενείς.
Στο Αττικό Νοσοκομείο, σοκάρουν οι εικόνες: Ράντζα παντού, ασθενείς σε πολύωρες αναμονές.
«Δεν ξέρω ποιο είναι το μεγαλύτερο κακό στα μεγάλα νοσοκομεία, τα ράντζα ή η νοσηλείες παθολογικών περιστατικών σε χειρουργικές ειδικότητες, που αυξάνουν το δείκτη νοσοκομειακών λοιμώξεων που είναι πάρα πολύ επικίνδυνες για τους ασθενείς;», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.
Όπως αποκαλύπτεται από την ερευνά του MEGA, το ΕΣΥ είναι βαριά «τραυματισμένο», με τις αποφάσεις για την ίαση του να εκλείπουν.
«Δυστυχώς υπολειτουργεί το σύστημα, γιατί δεν έχουμε πολύ προσωπικό. Ωστόσο, το προσωπικό το οποίο έχουμε παλεύει με νύχια και με δόντια. Είμαστε άυπνοι, κάνουμε 9 εφημερίες τον μήνα, δεν βγαίνει να πάρουμε ρεπό, άδειες πολύ μετρημένες», είπε η ειδικευόμενη ωτορινολαρυγγολόγος Ευγενία Τζαβάρα.
SOS εκπέμπει και το ΕΚΑΒ. Ασθενοφόρα, προσωπικό στα όρια της κατάρρευσης. Οδηγός του ΕΚΑΒ στην Αττική καταγγέλλει στο MEGA:
«Δεν υπάρχουν άτομα καθόλου, δεν υπάρχουν ασθενοφόρα για να λειτουργήσουν. είναι πάρα πολλά στο συνεργείο. Στον τομέα που ήμουνα εγώ ήταν μόνο τέσσερα ασθενοφόρα, ενώ κανονικά θα έπρεπε να ήτανε γύρω στα 10. Δεν υπάρχουν ασθενοφόρα για να μοιραστούν».
Υπεράνθρωπες προσπάθειες των υγειονομικών να κρατήσουν όρθια τα νοσοκομεία
Από την μια άκρη της χώρας έως την άλλη, όπως προκύπτει από την έρευνα του MEGA, τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, με το προσωπικό να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν ζωές, με την κόπωση τους να είναι ορατή από τις εξαντλητικές ώρες εργασίες για να καλύψουν την μαύρη τρυπά του συστήματος.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες εργαζομένων, στο «κόκκινο» είναι τα νοσοκομεία Κιλκίς, Δράμας, Καβάλας, Λάρισας, Λαμίας, Λιβαδειάς, το Θριάσιο, του Ναυπλίου, Χανίων και Αγίου Νικολάου Κρήτης.
«Έχουμε μία μόνο παιδίατρο που υπηρετεί στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να μην έχουμε σε όλες τις εφημερίες παιδίατρο. Παθολογικό, χρειάζεται τουλάχιστον δύο παθολόγους ακόμα για να λειτουργεί ομαλά. Ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ, χωρίς μονάδα εντατικής, κανένα κρεβάτι ψάχνουμε πάντοτε σε άλλους νομούς για ό,τι και να συμβεί. Το προσωπικό είναι λιγότερο των αναγκών είναι υπό στελεχωμένο», είπε ο πρόεδρος εργαζομένων νοσοκομείου Ναυπλίου Βασίλης Μπαβέλας.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 200 κενές οργανικές θέσεις. Αυτό μεταφράζεται σε επισφαλή εφημερίες, καθώς δεν υπάρχουν πάντα όλες οι ειδικότητες, όπως γυναικολόγος, γενικός χειρουργός, ορθοπεδικός, αναισθησιολόγος. Το ακτινολογικό καλύπτεται από δύο γιατρούς, εκ των οποίων ο ένας είναι σε παράταση καθώς έχει καλύψει το όριο συνταξιοδότησης», είπε η πρόεδρος εργαζομένων νοσοκομείου Λιβαδειάς Ευαγγελία Κλάδου.
Δυστυχώς, οι λέξεις που περιγράφουν την πραγματικότητα των δημόσιων νοσοκομείων είναι μελανές. Παραιτήσεις, δυσαρέσκεια, κόπωση, πενιχρές αμοιβές, απαξίωση. Οι παραιτήσεις γιατρών από το ΕΣΥ έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας και για να μπει φρένο στην κατάσταση χρειάζονται άμεσα γενναίες αποφάσεις.