Kaos: H πιο έξυπνη αφήγηση της ελληνικής μυθολογίας στο Netflix
Είτε κάποιος γνωρίζει την ελληνική μυθολογία, είτε όχι, η νέα σειρά του Netflix, Kaos, είναι η πιο έξυπνη αφήγησή της.
Αυτό πιστεύει η Έλι Μάκι Ρόμπερτς, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ η οποία δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για τη νέα βρετανική σειρά προβάλλεται από τις 29 Αυγούστου έχοντας θέμα τους θεούς του Ολύμπου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν υπαρξιακά ζητήματα.
Η νέα σειρά του Netflix Kaos επιχειρεί να παρουσιάσει τι θα συνέβαινε αν ο Δίας ήταν μια άοσμη, εγωιστική, παρανοϊκή και υπερβολικά κυριαρχική θεότητα, της οποίας ο καλύτερος φίλος, ο Προμηθέας, σχεδίαζε κρυφά την πτώση του.
«Ο συνδυασμός χιούμορ και δράματος της παράστασης διερευνά αποτελεσματικά τις συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου, ενώ παρέχει επίσης μια νέα εικόνα της κλασικής μυθολογίας. Το Κάος είναι ίσως η πιο έξυπνη αναδιήγηση που έχω δει» αναφέρει η Ρόμπερτς στο The Conversation.
Αν δεν ξέρετε τίποτα για την ελληνική μυθολογία, αυτή θα πρέπει να είναι μια απολαυστική και συναρπαστική ιστορία μιας ιστορίας θεών και θνητών που συναγωνίζονται για δύναμη και επιρροή στον κόσμο, λέει η βρετανίδα.
Στα πρώτα δέκα λεπτά, μας συστήνεται ο Δίας, ο βασιλιάς των θεών (Τζεφ Γκόλντμπλουμ) και μιας θνητή που ονομάζεται Riddy (Ορόρα Περινό), γνωστή και ως Ευρυδίκη. Ο πρώτος ζει με τη γυναίκα του σε μια κιτς έπαυλη στον ουρανό, ενώ η άλλη με τον σύζυγό της, ροκ σταρ Ορφέα (Κίλιαν Σκοτ) και τον Ντένις, ένα μαύρο γατάκι, σε μια φανταχτερή βίλα στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Η Riddy, αισθάνεται ένα κενό στη ζωή και τη σχέση της, το οποίο ενισχύεται από την συνεχή παρουσία του προσώπου της σε διαφημίσεις για τις ανάγκες τους τελευταίου άλμπουμ του Ορφέα, Muse.
Ωστόσο, βγαίνει από τον μονότονο κόσμο της μέσα από μια τυχαία συνάντηση στο σούπερ μάρκετ με μια γυναίκα που προφητεύει ότι θα τον εγκαταλείψει την ίδια μέρα.
Στη συνέχεια μπαίνει ο θεός Διόνυσος (Νάμπαν Ρίζβαν) -του οποίου η αίσθηση κενού είναι εμφανής στον τρόπο ζωής του. Όπως, πολλά άστατα παιδιά, αναζητά περισσότερο νόημα, περισσότερη ευθύνη, και σεβασμό ιδιαίτερα από τον πατέρα του, τον Δία.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Δίας βρίσκει μια ρυτίδα στο μέτωπό του και αποφασίζει ότι αυτή είναι η αρχή του τέλους, το πρώτο στάδιο στην εκπλήρωση μιας προφητείας που θα οδηγήσει στην καταστροφή των ίδιων των θεών.
«Κατά κάποιο τρόπο έχει δίκιο, σε άλλους όχι, και στο τέλος της σεζόν, έχετε την ευδιάκριτη εντύπωση ότι όλα έγιναν με τον τρόπο που έπρεπε» λέει η Ρόμπερτς.
«Πέρα από την πλούσια και βαθιά αφήγηση και την ανάπτυξη χαρακτήρων, το Kaos είναι επίσης απολαυστικό να το παρακολουθήσει κανείς, με εξαιρετικές επιλογές σετ ντυσίματος. Ο Όλυμπος είναι φωτεινός και ζωηρά πολύχρωμος, ο θνητός κόσμος βαθύς και τραχύς και ο Κάτω Κόσμος επίπεδος και ασπρόμαυρος» λέει η Ρόμπερτς.
Μπορεί ο Γκόλντμπλουμ να υποδύεται εξαιρετικά τον Δία, αλλά σύμφωνα με τη Ρόμπερτς, αυτοί που ξεχωρίζουν είναι οι τρεις θνητοί χαρακτήρες που σπρώχνουν, τραβούν, σέρνουν και προωθούν την ιστορία: ο Riddy, ο Ari (Leila Farzad) και ο Caneus (Μίσια Μπάτλερ).
«Είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των παραστάσεων –ιδιαίτερα του Περινό και του Μίσια Μπάτλερ– που κάνει αυτή τη «σκοτεινή κωμωδία» ευδιάκριτα ανθρώπινη».