Ιπτάμενο στοίχημα
Λεφτά έχουν. Πολλά. Πάρα πολλά. Τα ρίχνουν κυρίως στην μπάλα. Τώρα οι Σαουδάραβες το πήραν απόφαση και θα επενδύσουν και σε φαραωνικά έργα. Το Διεθνές Αεροδρόμιο «Βασιλιάς Σαλμάν», που θα βρίσκεται στο Ριάντ, προορίζεται να γίνει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο, με έξι διαδρόμους προσγείωσης και δυνατότητα εξυπηρέτησης 120 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως. Αυτό το φιλόδοξο έργο αποτελεί μέρος του σχεδίου της Σαουδικής Αραβίας να καθιερωθεί ως παγκόσμιος κόμβος μεταφορών και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2030. Το αεροδρόμιο θα φέρει το όνομα του βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ και θεωρείται βασικός πυλώνας στη στρατηγική του βασιλείου για τη διαφοροποίηση της οικονομίας του και τη μείωση της εξάρτησής του από το πετρέλαιο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Οραμα 2030».
Επιπλέον, το αεροδρόμιο στοχεύει στην ενίσχυση του τουρισμού και του εμπορίου, ενδυναμώνοντας τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας ως συνδετικού κόμβου μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 το αεροδρόμιο θα αυξήσει τη χωρητικότητά του σε 185 εκατομμύρια επιβάτες, καθιστώντας το ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια υποδομής στην περιοχή και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο σχεδιασμός του Διεθνούς Αεροδρομίου «Βασιλιάς Σαλμάν» έχει ανατεθεί στο διάσημο βρετανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners, γνωστό για το έργο του σε εμβληματικά έργα παγκοσμίως. Η εκτέλεση της κατασκευής θα γίνει από την επίσης βρετανική εταιρεία Mace, που ειδικεύεται σε μεγάλα έργα υποδομών. Το αεροδρόμιο θα βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ, και θα καταλαμβάνει έκταση μεγαλύτερη από 57 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Από αυτόν τον χώρο, 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα θα αφιερωθούν σε εμπορικoύς χώρους, εστιατόρια, καφετέριες και χώρους ανάπαυσης για τους επιβάτες, προσφέροντας μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία. Ο σχεδιασμός του αεροδρομίου στοχεύει στο να συνδυάσει την επιχειρησιακή αποδοτικότητα, την τεχνολογική καινοτομία και την εξατομικευμένη εξυπηρέτηση πελατών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρακτορείου ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας.
Με αυτόν τον συνδυασμό πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής και τεχνολογίας αιχμής, το αεροδρόμιο φιλοδοξεί να αποτελέσει παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τις υποδομές και την εξυπηρέτηση επιβατών, συμβάλλοντας παράλληλα στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και στην προσέλκυση εκατομμυρίων διεθνών τουριστών.
Αυτό δεν είναι το πρώτο γιγάντιο αεροδρόμιο στη Σαουδική Αραβία. Η χώρα διαθέτει ήδη το αεροδρόμιο King Fahd στο Νταμάμ, που βρίσκεται 400 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ριάντ, το οποίο κατατάσσεται πρώτο ως το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο σε έκταση, με μέγεθος 780 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτό το προηγούμενο έχει δείξει ότι αυτή η χώρα δεν φοβάται να ξεκινήσει έργα υποδομής μεγάλης κλίμακας, υπογραμμίζοντας τη φιλοδοξία της να ηγηθεί στον παγκόσμιο αεροπορικό χώρο (λεφτά υπάρχουν).
Η Σαουδική Αραβία δεν είναι η μόνη χώρα που στοιχηματίζει σε μεγάλα αεροδρόμια. Το 2022, τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου βρίσκονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το διεθνές αεροδρόμιο Hartsfield-Jackson Atlanta να οδηγεί στην κατάταξη με περισσότερους από 93 εκατομμύρια επιβάτες. Ακολούθησαν το Διεθνές Αεροδρόμιο Ντάλας-Φορτ Γουόρθ, Ντένβερ και Σικάγο Ο’Χέαρ. Στη Μέση Ανατολή, το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι είναι επίσης από τα πιο πολυσύχναστα, με σημαντική επιβατική κίνηση σε διεθνή δρομολόγια.
Στην Ευρώπη, το αεροδρόμιο Adolfo Suárez Madrid-Barajas στην Ισπανία αναμένεται να γίνει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης έως το 2031, με μέγιστη χωρητικότητα 90 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως, ύστερα από μια επέκταση που θα περιλαμβάνει νέους διαδρόμους και εμπορικούς χώρους. Αν και δεν θα φτάσει τα νούμερα της Σαουδικής Αραβίας, το Barajas θα παραμείνει βασικός ανταγωνιστής στον κλάδο των αεροδρομίων.