Πετρέλαιο: Γιατί οι τιμές δεν έχουν εκτοξευτεί στα ύψη
Το πετρέλαιο κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων δύο χρόνων εν μέσω εντεινόμενων φόβων ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση στις ενεργειακές υποδομές του Ιράν.
Το Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο, διαπραγματευόταν πάνω από τα 78 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο άνω του 9% σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή, μετά από ένα αιχμηρό τετραήμερο ράλι, που εξέπληξε πολλούς παρατηρητές της αγοράς, καθώς φαίνεται να είναι κάπως συγκρατημένο, δεδομένου του τι διακυβεύεται.
Οι αναλυτές ενέργειας έχουν προειδοποιήσει ότι οι αγορές είναι υπερβολικά εφησυχασμένες όσον αφορά τον κίνδυνο διεύρυνσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις στις ροές πετρελαίου, σύμφωνα με ανάλυση του CNBC. Το Ιράν, το οποίο είναι μέλος του ΟΠΕΚ, είναι σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Εκτιμάται ότι έως και το 4% της παγκόσμιας προσφοράς θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο εάν το Ισραήλ στοχεύσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η χώρα αντιπροσωπεύει περίπου το 5% της παραγωγής πετρελαίου.
Τα σενάρια για το πετρέλαιο
Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι μια συνεχής μείωση της ιρανικής παραγωγής θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου κατά 20 δολάρια το βαρέλι, ενώ η σουηδική τράπεζα SEB προειδοποίησε ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό θα μπορούσαν να σημειώσουν ράλι πάνω από τα 200 δολάρια το βαρέλι σε ένα ακραίο σενάριο.
Για ορισμένους αναλυτές, ο λόγος που οι τιμές του αργού δεν έχουν ακόμη κινηθεί ακόμη υψηλότερα είναι ότι η αγορά πετρελαίου είναι σορταρισμένη, δηλαδή οι επενδυτές αναμένουν ότι θα βγάλουν κέρδη αν η τιμή του πετρελαίου υποχωρήσει.
«Υπάρχει μια πολύ μεγάλη short θέση, όχι μόνο στο πετρέλαιο, το βλέπετε [επίσης] και στις μετοχές. Σε γενικές γραμμές, στους επενδυτές δεν αρέσει αυτός ο χώρος. Γιατί; Ανησυχούν για ένα μεγάλο πλεόνασμα προσφοράς πετρελαίου το επόμενο έτος» εξηγεί ο Jeff Currie, επικεφαλής στρατηγικής των ενεργειακών μονοπατιών της Carlyle, μιλώντας στην εκπομπή “Squawk Box Europe” του CNBC την Τετάρτη.
«Όταν εξετάζουμε την κατάσταση σήμερα, είναι εντελώς διαφορετική. Τα αποθέματα είναι χαμηλά, η καμπύλη είναι οπισθοδρομική, η ζήτηση είναι μέτρια, δεν είναι σπουδαία, αλλά τώρα έχουμε και το πακέτο τόνωσης [της Κίνας] και έχουμε ακόμα τις μειώσεις παραγωγής του ΟΠΕΚ» σημειώνει.
«Συν τοις άλλοις, έχει πέσει και μια πιθανή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσε να καταστρέψει ενεργειακές εγκαταστάσεις, οπότε οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές είναι θετικές, γι’ αυτό και το μπροστινό μέρος της καμπύλης είναι ισχυρό, αλλά επιβαρύνεται στο πίσω μέρος λόγω των φόβων για αυτή τη μεγάλη υπερπροσφορά πετρελαίου», πρόσθεσε.
Η αγορά είναι backwardated, ή σε backwardation, όταν η προθεσμιακή τιμή του πετρελαίου είναι χαμηλότερη από την τιμή spot. Η αντίθετη δομή είναι γνωστή ως contango.
«Η αγορά είναι τόσο σορταρισμένη»
Η Amrita Sen, ιδρύτρια και διευθύντρια έρευνας της Energy Aspects, συμμερίζεται την εκτίμηση του Currie.
«Η αγορά είναι τόσο σορταρισμένη. Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ αυτά τα επίπεδα ρεκόρ short θέσεων» τόνισε η Sen στην εκπομπή “Squawk Box Europe” του CNBC την Πέμπτη.
Πολλοί traders πετρελαίου φαίνεται να έχουν λάβει πτωτική θέση λόγω της πεποίθησης ότι το ράλι τόνωσης της Κίνας θα αποτύχει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, συνεχίζει προσθέτοντας ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά τείνουν επίσης να αναμένουν ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι εκτός ΟΠΕΚ θα αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου αργότερα μέσα στο έτος.
«Η αγορά έχει μόλις μπει σε αυτή την κατάσταση γύρω από την πτωτική τάση, αλλά γι’ αυτό αν πάει, θα μπορούσαμε να βρεθούμε πολύ γρήγορα πάνω από τα 80 δολάρια»κατέληξε.
Τα θεμελιώδη μεγέθη «κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά»
Η μεγαλύτερη κίνηση του πετρελαίου αυτή την εβδομάδα σημειώθηκε την Πέμπτη, όταν οι τιμές εκτινάχθηκαν πάνω από 5% μετά τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχετικά με μια πιθανή κίνηση αντιποίνων από το Ισραήλ μετά την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν ένα ισραηλινό πλήγμα στις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, ο Μπάιντεν δήλωσε: «Το συζητάμε αυτό. Νομίζω ότι αυτό θα ήταν λίγο – ούτως ή άλλως». Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα σήμερα» χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες αλλά και αυτή η μισοτελειωμένη φράση, που δεν έχει σχολιαστεί από τον Λευκό Οίκο, έδωσε το σήμα της ανόδου.
Το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου μεταφέρεται από τα Στενά του Ορμούζ
Ο Tamas Varga, αναλυτής του χρηματιστή πετρελαίου PVM, εκτιμά ότι η αγορά πετρελαίου τιμολογεί κάποιο ασφάλιστρο κινδύνου δεδομένων των γεωπολιτικών ανησυχιών.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πετρέλαιο είναι σταθερό έως υψηλότερο, οι μετοχές αποδυναμώνονται και το δολάριο είναι ισχυρό. Αυτοί οι φόβοι, ωστόσο, θα αμβλυνθούν σε μεγάλο βαθμό τις [επόμενες] ημέρες, εκτός εάν επηρεαστεί σημαντικά η προσφορά πετρελαίου από την περιοχή ή η κυκλοφορία μέσω του Στενού του Ορμούζ», πρόσθεσε.
«Σύμφωνα με αυτό το σενάριο τα θεμελιώδη μεγέθη θα γίνουν και πάλι η κινητήρια δύναμη και αυτά τα θεμελιώδη μεγέθη κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι», δήλωσε ο Varga.
Τα στενά του Ορμούζ
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αγορά πετρελαίου είναι το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, είχε πει ο ο Άντι Λίποου, πρόεδρος της Lipow Oil Associates, μιλώντας στο CNBC πριν την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και εκτίμησε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσανα εκτιναχθούν κατά 30 δολάρια το βαρέλι εάν συμβεί.
«Εάν τα γεγονότα εξελιχθούν γρήγορα, οποιαδήποτε υλική διακοπή στον εφοδιασμό πετρελαίου του Ιράν ή στις εξαγωγές πετρελαίου μέσω του Στενού του Ορμούζ θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου πολύ πάνω από 100 δολάρια ανά βαρέλι» σημειώσε ο Josh Young, CIO της Bison Interests.
Το στενό, μεταξύ του Ομάν και του Ιράν, είναι ένα ζωτικό κανάλι όπου περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου ρέει καθημερινά, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Είναι ένας στρατηγικά σημαντικός πλωτός δρόμος που συνδέει τους παραγωγούς αργού στη Μέση Ανατολή με βασικές αγορές σε όλο τον κόσμο.
Πηγή: OT