Добавить новость
ru24.net
Ta Nea
Октябрь
2024

Ανοίγει προοπτική διευθέτησης της ελληνοτουρκικής οριοθέτησης

0
Ta Nea 

Δύο κύριες διαπιστώσεις προκύπτουν από τα όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη (συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ομιλίες των δύο ηγετών στη ΓΣ ΟΗΕ): πρώτον ανοίγει η προοπτική επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων (οριοθετήσεις), δεύτερον ελληνοτουρκικά και Κυπριακό αποσυνδέονται, ακολουθούν διαφορετικές διαδρομές επίλυσης.

Το κατέστησαν σαφές οι ομιλίες των δύο ηγετών στη ΓΣ. Για το Κυπριακό οι δύο χώρες υιοθετούν διαμετρικά αντίθετες θέσεις: λύση ομοσπονδίας (ΔΔΟ) οι Ελλάδα / Κύπρος, λύση δύο κρατών (de jure διχοτόμηση) η Τουρκία.

Στα ελληνοτουρκικά όμως και οι δύο χώρες θεωρούν ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας που πρέπει να αξιοποιηθεί για πρόοδο. Το είπε φωναχτά ο Πρωθυπουργός («έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας», «να αδράξουμε την ευκαιρία») αποστομώνοντας όλους όσοι με περισσή ρηχότητα την αρνούνται (την ευκαιρία).

Στη συνάντηση δε των δύο ηγετών, ενώ επιβεβαιώθηκε η δυναμική της προσέγγισης (εντατικοποίηση συνεργασίας σε Μεταναστευτικό, θετική ατζέντα κ.λπ.), έγινε ένα σημαντικό διαδικαστικό βήμα για την αντιμετώπιση των μεγάλων και δύσκολων προβλημάτων της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης: συμφωνήθηκε «οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών να εκτιμήσουν πότε θα μπορέσουν να ανοίξουν τη συζήτηση στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου που συνεχίζεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Παράλληλα ο πρόεδρος Ερντογάν έθεσε και ένα πλαίσιο για την επίλυση του ζητήματος της οριοθέτησης που προσεγγίζει την ελληνική αντίληψη. Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση, τόνισε ότι «είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής να αναπτυχθεί η συνεργασία ιδίως όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Και μόνο η αναφορά στην ανάγκη οριοθετήσεων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο συνιστά ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Βέβαια δεν αναφέρθηκε στο κατεξοχήν νομικό κείμενο που θέτει τους σχετικούς κανόνες – τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS 1982).

Αλλά πρώτον δεν μπορούσε να αναφερθεί αφού η Τουρκία δεν είναι μέρος της Σύμβασης και δεύτερον, ούτως ή άλλως, η αναφορά στο διεθνές δίκαιο περιλαμβάνει εκ των πραγμάτων και τη Σύμβαση. Και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο Χ. Φιντάν έχει δεχθεί για την UNCLOS να αποτελέσει βάση/πηγή για την ελληνοτουρκική οριοθέτηση σε συνάρτηση με τις αποφάσεις της διεθνούς Δικαιοσύνης.

Αλλά, όπως και να ‘χει, η αναφορά στο διεθνές δίκαιο συνιστά πρόοδο. Επομένως οι υπουργοί Εξωτερικών Γεραπετρίτης – Φιντάν έχουν μια καλή αφετηρία για να φθάσουν στο κοινό έδαφος που θα επιτρέψει το επόμενο ουσιαστικό βήμα: την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων (διαπραγμάτευση / συνυποσχετικό). Και θα φθάσουν. Αν και στα ελληνοτουρκικά κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τίποτα.

Σε ό,τι αφορά όμως το Κυπριακό, ο πρόεδρος Ερντογάν εμφανίστηκε με εντελώς ανελαστική θέση υπέρ της λύσης των δύο κρατών και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου.

Ουσιαστικά δηλαδή την de jure διχοτόμηση του νησιού. Η θέση αυτή, 60 χρόνια μετά την έναρξη της τρέχουσας φάσης του Κυπριακού (1963), 50 χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή, 20 μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθιστά ακραία δύσκολη έως αδύνατη τη λύση της ομοσπονδίας (αν και με δημιουργική σκέψη μπορεί να βρεθεί φόρμουλα θετικού αθροίσματος για όλους), σε μια στιγμή που γίνεται προσπάθεια από τον γ.γ. του ΟΗΕ για επανεκκίνηση της διαδικασίας επίλυσης (τριμερής εντός Οκτωβρίου). Η ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκεται αντιμέτωπη με τα διαδοχικά λάθη της.

Τούτων δοθέντων, η ελληνοτουρκική εξομάλυνση δεν μπορεί παρά να προχωρήσει ανεξάρτητα, νοουμένου ότι εξ αντικειμένου δημιουργεί ευνοϊκότερες προϋποθέσεις και για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.

Τώρα, εάν υποθέσουμε ότι όντως η Τουρκία, αν και μη συμβαλλόμενο μέρος της, δέχεται για τη Σύμβαση UNCLOS για το Δίκαιο της Θάλασσας να αποτελέσει σε συνάρτηση με τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων (Χάγης, Αμβούργου) μια βάση/πηγή στο πλαίσιο των συζητήσεων για την ελληνοτουρκική οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (άλλωστε βασικές διατάξεις της αποτελούν εθιμικό διεθνές δίκαιο), αυτό διευκολύνει την επίτευξη προόδου και τελικά συμφωνίας.

Η Σύμβαση, ως γνωστόν, η οποία υπογράφτηκε το 1982 ύστερα από πολύχρονες διαπραγματεύσεις στo Montego Bay (Τζαμάικα) και κυρώθηκε από την Ελλάδα το 1995, θέτει το σύνολο σχεδόν των κανόνων που διέπουν το καθεστώς των θαλασσών παγκοσμίως. Για την Ελλάδα έχει μέγιστο ενδιαφέρον ειδικότερα στα παρακάτω:

1. Ορίζει ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να ορίσει το εύρος της χωρικής θάλασσας έως τα (όχι στα) 12 ν.μ. (άρθρο 3). Αλλά και ο εναέριος χώρος πάνω από τη χωρική θάλασσα θα πρέπει να έχει το ίδιο εύρος (σήμερα, ως γνωστόν, υπάρχει δυσαρμονία στην Ελλάδα – 6 ν.μ. θάλασσα, 10 ν.μ. εναέριος χώρος).

Ωστόσο, άλλο άρθρο της Σύμβασης (άρθρο 15) ορίζει ειδικούς κανόνες όπου λόγω ειδικών περιστάσεων παρίσταται ανάγκη να οριοθετηθούν οι χωρικές θάλασσες των δύο κρατών. Η Τουρκία επικαλείται ειδικές περιστάσεις (ημίκλειστη θάλασσα κ.λπ.) για την αντίθεση στην επέκταση των 12 ν.μ., υιοθετώντας μάλιστα και το έκνομο casus belli.

Εάν πάντως η Ελλάδα διηύρυνε καθολικά σε 12 ν.μ., αυτό θα είχε ως συνέπεια να περιέλθει στον έλεγχό της το 71,5% του Αιγαίου (από 43,5% σήμερα), ενώ στην Τουρκία το 8,7% (από 7,5% σήμερα) και το εύρος των διεθνών υδάτων να μειωθεί στο 19,8% από 49,2% σήμερα. Το Αιγαίο, δηλαδή, ελληνική λίμνη!

2. Ορίζει ρητώς (άρθρο 121) ότι όλα τα νησιά έχουν χωρική θάλασσα, ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, συνορεύουσα ζώνη κ.λπ.

Μόνο βράχοι που δεν μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη διαβίωση ή δική τους οικονομική ζωή δεν έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Ωστόσο, αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων (Χάγης, Αμβούργου) έχουν κρίνει ότι πολύ μικρά νησιά, κάτω απ’ ορισμένες συνθήκες, έχουν περιορισμένη ή και καθόλου επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα – νήσοι Οφεως, Μαύρη Θάλασσα).

Είναι το κατεξοχήν άρθρο στο οποίο η Τουρκία αντιτίθεται (και επικαλείται τις σχετικές αποφάσεις της διεθνούς Δικαιοσύνης). Εδώ εστιάζεται μέρος της έντονης ελληνοτουρκικής διαμάχης. Η Τουρκία αρνείται – παρανόμως – ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα.

3. Ορίζει τους κανόνες οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας για χώρες με έναντι ή προσκείμενες ακτές (άρθρα 74, 83), όπως στην περίπτωση Ελλάδας – Τουρκίας. Η οριοθέτηση πραγματοποιείται κατόπιν συμφωνίας (διαπραγμάτευσης δηλαδή) «με σκοπό την επίτευξη δίκαιης λύσης» (ευθυδικία). Οθεν και το ζήτημα της επήρειας.

Η Σύμβαση δεν αναφέρεται δηλαδή σε «μέση γραμμή». «Εκκρεμούσης της συμφωνίας», οι χώρες καταβάλλουν προσπάθειες για «προσωρινές διευθετήσεις».

Ο Νόμος 4001/2011 (νόμος Μανιάτη) ορίζει (άρθρο 156) ως εξωτερικό όριο των ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας τη μέση γραμμή – στο όριο της νομιμότητας βέβαια. Εάν τα μέρη μπορούν να φθάσουν σε συμφωνία, προσφεύγουν στη διεθνή Δικαιοσύνη (μέσω συνυποσχετικού στην ελληνοτουρκική περίπτωση).

Σύμφωνα με απόφαση του ΔΔΧ (Μπαχρέιν – Κατάρ), μετά την οριοθέτηση ΑΟΖ / υφαλοκρηπίδας δεν χωρεί επέκταση χωρικών υδάτων. Αλλά κάθε περίπτωση είναι μοναδική.

Αυτές είναι οι πλέον κρίσιμες διατάξεις της Σύμβασης για την Ελλάδα (η οποία όμως καλύπτει πλείστες άλλες πτυχές – 320 άρθρα συν παραρτήματα). Οπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κάθε καλόπιστος αναγνώστης, η Σύμβαση επιδέχεται πολλαπλές αναγνώσεις και ερμηνείες.

Αλλά, όπως ορίζει το άρθρο 300, τα κράτη – μέλη «εκπληρώνουν με καλή πίστη τις υποχρεώσεις τους» και ασκούν τα δικαιώματά τους με τρόπο που δεν αποτελεί «κατάχρηση δικαιώματος».

Ο Π.Κ. Ιωακειμίδης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), πρώην πρεσβευτής – σύμβουλος του ΥΠΕΞ και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του ΕΛΙΑΜΕΠ




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus



В Подмосковье росгвардейцы помогли автолюбительнице, оказавшейся в сложной ситуации из-за гололеда

В России вновь пройдет культурно-благотворительный фестиваль детского творчества «Добрая волна»

В Московской области сотрудники Росгвардии провели урок безопасности для школьников

В России вновь пройдет культурно-благотворительный фестиваль детского творчества «Добрая волна»


Притча об уверенности в собственных силах

Дмитрий Несоленый возглавил депо «Унеча» компании «ЛокоТех-Сервис»

Назван средний чек туров по 10 самым популярным направлениям в ноябре: Египет, Россия, Таиланд, ОАЭ, Турцию и ещё 5 стран

В ДК Железнодорожников состоится премьера мюзикла "Али-Баба и сорок разбойников"


‘We do not get to sit this one out’: Oprah delivers powerful election eve speech

Hibernian Community Foundation’s Dedication To Helping The Less Fortunate

UK will urge Trump administration not to curb free trade, Reeves says

GREG GUTFELD: We may not get this country back on its feet tomorrow, but we're well on our way


Экс-главе пермской ИК-10 дали три года условно за растрату имущества

В Челябинске вынесли приговор директору "Уралдорстроя" по делу о коррупции

Где-то на болотах....

В России вновь пройдет культурно-благотворительный фестиваль детского творчества «Добрая волна»


Стартовал пробный запуск Castle Doombad: Free To Slay на iOS и Android

Grab a friend to try these Deadlock duo lane picks and take a bite out of the cursed apple

Meta-funded regulator for AI disinformation on Meta's platform comes under fire: 'You are not any sort of check and balance, you are merely a bit of PR spin'

Co-op survival game Icarus is celebrating 153 consecutive weekly updates by giving you a flamethrower and a free weekend



В России вновь пройдет культурно-благотворительный фестиваль детского творчества «Добрая волна»

В России вновь пройдет культурно-благотворительный фестиваль детского творчества «Добрая волна»

Колибри-Клининг запускает акцию: Химчистка кресла в подарок!

В России вновь пройдет культурно-благотворительный фестиваль детского творчества «Добрая волна»




Пассажирка рейса Москва — Сургут устроила дебош на борту

В России вновь пройдет культурно-благотворительный фестиваль детского творчества «Добрая волна»

"МК": в Москве шестилетней девочке раздавило ногу во время праздника в ТЦ

Онколог перечислил самые частые типы рака у людей до 40 лет


Гендир управления спецстроя Минобороны арестован по делу о мошенничестве

Российские мужчины активно подписывают контракты и уходят на СВО

Израиль уничтожил знаменитый отель «Пальмира» в Ливане, где останавливался Бунин

Летучая мышь залетела на балкон дома в Южном Бутове


Финал теннисного Итогового турнира WTA пройдет без первой ракетки мира Соболенко

Соболенко досрочно пробилась в плей-офф Итогового WTA. А Рыбакина уже не выйдет из группы

Вместо Джоковича на Итоговый турнир ATP поедет Андрей Рублев

Русские ракетки развели по углам // Даниил Медведев и Андрей Рублев попали в разные группы на Nitto ATP Finals


Суд арестовал гендиректора управления спецстроя Минобороны по делу о крупном мошенничестве

Арестован бывший гендиректор главного управления спецстроительства Минобороны за мошенничество с госконтрактами

Ненахов оценил результаты «Локомотива» в первом круге РПЛ

Летучая мышь залетела на балкон дома в Южном Бутове


Музыкальные новости

В России вновь пройдет культурно-благотворительный фестиваль детского творчества «Добрая волна»

Телеведущая Елена Николаева опубликовала свадебные фото с экс-мужем Волочковой

Раскрывший свою национальность Киркоров призвал гордиться корнями

"КП": билет на новогодний концерт Филиппа Киркорова стоит от 85 тысяч рублей



Рентгенолог-радиолог Ринчин Ухеев: Опыт и достижения в области радиологии и онкологии

Колибри-Клининг запускает акцию: Химчистка кресла в подарок!

Дмитрий Несоленый возглавил депо «Унеча» компании «ЛокоТех-Сервис»

В России вновь пройдет культурно-благотворительный фестиваль детского творчества «Добрая волна»


Президент Путин: в Европе сейчас не хватает мозгов

Пока в Якутии была ночь: поражение Харрис, новая мошенническая схема, вирус Коксаки в регионах РФ

«Динамо» Москва — «Витязь» — 4:3. Видеообзор матча КХЛ

Десятков — о поражении «Витязя» от «Динамо»: «Если мы профессионалы, то мы должны выходить и отвечать»


Geely Monjaro признан лучшим автомобилем года экспертами отрасли

«Авторадио» подарило машину слушателю из Ставропольского края

Пробки в Подмосковье составили 6 баллов вечером 8 ноября

«До потолка прыгала!»: слушатель «Авторадио» выиграл автомобиль для любимой


Путин заявил, что Россия готова увеличить поставки нефти и газа в Индию

Соколова по указу Путина наградили орденом Александра Невского

Экс-президент США признал ошибку, которая продолжается до сих пор: МОК превратился в цирк

В Кремле пока не знают, пригласит ли Путин Трампа на празднование Дня Победы





Источник 360.ru: в Москве загорелся научный центр хирургии, пациентов эвакуируют

Росгвардейцы сдали кровь для пациентов московской больницы

Рентгенолог-радиолог Ринчин Ухеев: Опыт и достижения в области радиологии и онкологии

В детской поликлинике в Люберцах откроют кабинет поддержки грудного вскармливания


Орбан рассказал о том, как убеждал Зеленского прекратить огонь

Готовится имитация ракетного удара по офису Зеленского

В Киеве раскрыли, как Зеленский будет саботировать завершение войны

Захарова предложила передать Киеву собственность Зеленского вместо российских активов


Экс-президент США признал ошибку, которая продолжается до сих пор: МОК превратился в цирк

Анастасия Щипанова выступила на финальном показе недели моды в Париже в цветах национального флага Франции

Собянин принял решение о комплексном развитии шести участков в разных районах Москвы

"Лада" обыграла "Динамо" в Москве: яркая победа в матче КХЛ


«Мощь»: Лукашенко предложил Трампу сдержать обещание и получить Нобелевку

Лукашенко описал надежды на изменения в Германии фразой «выкинут этого Шольца»

Лукашенко: США надавят на Европу и заставят повернуться к Москве и Минску

«С ним на выборы идет фан-клуб». Как в Беларуси готовятся к переизбранию Лукашенко на седьмой президентский срок



Собянин: в Москве создадут еще более 158 тыс. рабочих мест

Собянин: открыто новое здание ОВД по Тверскому району

Сергей Собянин. Главное за день

Собянин принял решение о комплексном развитии шести участков в разных районах Москвы


Экология будущего. В Москве отметят 100 лет ВООП

Объявлено о планах запуска в России производства аккумуляторов и двигателей для электромобилей в 2025 году

В Москве удвоят количество "Экоточек" для переработки старых вещей

Общая протяженность маршрута составит 25 километров


Премьера хореографической сказки «Снегурочка» в Москве пройдет с 19 по 21 ноября

Два уникальных храма появились на кадастровой карте столицы

Экономист Разуваев: при Трампе снимут ограничения на торги долларом в РФ

Суд арестовал гендиректора управления спецстроя Минобороны по делу о крупном мошенничестве


Александр Цыбульский посетил выставку «Мангазейский морской ход: технология открытий»

Правительство РФ выделит Якутии средства на уход за пожилыми и инвалидами

В Краснодарском крае ищут виновных в повреждении 53 могил на кладбище

В Адыгее росгвардейцы почтили память сотрудников погибших при исполнении служебного долга


Клубный дом "Моне" - жилой комплекс, вдохновленный искусством

Вечер-посвящение «Верит в быль и верит в небыль бескорыстная душа»

«Динамика стоимости лота дрогнула и ушла в минусовую зону». В октябре 2024 года цены на квартиры в Севастополе гораздо выше, чем в Симферополе

Литературно-музыкальный час «А жизнь, как песня…».


Сгрыз электронный браслет? Что происходит с оскандалившимся Гуфом

Бойцы ВС РФ в ДНР подбили и отбуксировали в тыл очередной немецкий танк Leopard-2A4

KEY CAPITAL: Спрос на ипотеку в регионах РФ упал на 53%

Москва выставила на торги шесть коммерческих помещений в Академическом районе












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Даниил Медведев

Даниил Медведев станет самым возрастным участником Итогового турнира — 2024






Летучая мышь залетела на балкон дома в Южном Бутове

Премьера хореографической сказки «Снегурочка» в Москве пройдет с 19 по 21 ноября

Арестован бывший гендиректор главного управления спецстроительства Минобороны за мошенничество с госконтрактами

Израиль уничтожил знаменитый отель «Пальмира» в Ливане, где останавливался Бунин