Επαγγελματική εκπαίδευση και δουλειές για 10.000 ανέργους
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ για την κατάρτιση και την ένταξη στην αγορά εργασίας περίπου 10.000 δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), ανέργων και αστέγων. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) που θα διατεθούν στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Το πρόγραμμα θα αποτελείται από δύο μέρη: την κατάρτιση και την απασχόληση. Σε ό,τι αφορά το πρώτο μέρος, το πρόγραμμα θα δώσει σε 10.000 δικαιούχους του ΕΕΕ vouchers κατάρτισης και πιστοποίησης. Τα προγράμματα κατάρτισης θα έχουν διάρκεια 80 ωρών και θα παρέχουν στους ωφελουμένους δεξιότητες και γνώσεις σε τομείς υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας. Τα μαθήματα κατάρτισης θα γίνονται διά ζώσης σε Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) και Κέντρα Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των ΑΕΙ.
Στο κομμάτι της απασχόλησης, το πρόγραμμα θα επιδοτήσει τη δημιουργία 10.000 θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, για διάρκεια 12 μηνών. Για κάθε ωφελούμενο, η ΔΥΠΑ θα καταβάλλει 1.118 ευρώ τον μήνα, επομένως η συνολική δαπάνη ανά ωφελούμενο υπολογίζεται κοντά στα 13.500 ευρώ. Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα πρέπει απαραιτήτως να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ, ενώ πιθανότατα θα μπουν και συγκεκριμένες ποσοστώσεις για κοινωνικές ομάδες με μειωμένη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, όπως είναι οι γυναίκες και οι κοινότητες Ρομά.
Στο πρόγραμμα δεν θα μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις που έχουν μειώσει το προσωπικό τους το αμέσως προηγούμενο διάστημα, καθώς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους τομείς (π.χ. νυχτερινά κέντρα, ΚΤΕΛ), ούτε και επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους εκτός Ελλάδος. Οι επιδοτούμενες θέσεις εργασίας θα έχουν ορισμένο χώρο εργασίας, επομένως έτσι αποκλείονται εταιρείες των οποίων οι εργαζόμενοι κάνουν εξωτερικές εργασίες (π.χ. ηλεκτρολόγοι, οδηγοί κ.λπ.).
Προγράμματα για ΑμεΑ
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, τα συναρμόδια υπουργεία (Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εργασίας, Οικονομικών) επεξεργάζονται προγράμματα για την ένταξη ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) στην αγορά εργασίας. Αυτά θα αφορούν ΑμεΑ που μπορούν να εργαστούν, όμως παραμένουν εκτός του εργατικού δυναμικού για λόγους που δεν αφορούν τις δυνατότητές τους.
Ο σχεδιασμός αφορά την επιδότηση επιχειρήσεων για την εκτέλεση έργων προσβασιμότητας στα γραφεία τους, προκειμένου να μπορούν να εργαστούν σε αυτές ΑμεΑ. Ενα τέτοιο έργο θα μπορούσε να ενταχθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και επομένως να χρηματοδοτηθεί από το ΤΑΑ.
Επιπλέον, υπάρχουν προχωρημένες σκέψεις για την παροχή επιδοτήσεων σε επιχειρήσεις ώστε να εξασφαλίζουν σε εργαζόμενα ΑμεΑ εξειδικευμένους βοηθούς, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο στο πλαίσιο της εργασίας τους. Οι κινήσεις αυτές έχουν στόχο να ενισχύσουν την αυτονομία των ΑμεΑ, να μειώσουν την εξάρτησή τους από επιδόματα, αλλά και να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους σε χώρους εργασίας συνολικά.